Modernizarea Spitalului General Căi Ferate (CF) din Sibiu include construirea unui corp nou, după demolarea clădirii anexă, iar pentru corpul principal de clădire se dorește revenirea, pe cât posibil, la planurile arhitectului Otto Wagner, după care s-a construit imobilul, în anul 1903.
Reprezentanții unității sanitare au scos la licitație, chiar în Ajunul Crăciunului, proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare și extindere a spitalului - „Servicii de elaborare a documentației tehnico-economice la stadiul PT + DDE, asistență tehnică din partea proiectantului, execuție lucrări în cadrul proiectului Reabilitarea, extinderea și modernizarea Spitalului General Căi Ferate Sibiu.”
Valoarea estimată a contractului este de 92.575.143 lei, iar data licitației este stabilită pentru 10 februarie 2025.
Citește și Primul pas către un spital municipal: Sibiul va prelua Spitalul CF
foto arhivă Turnul Sfatului
Clădirea în care funcționează spitalul este o clădire monument istoric, iar din lipsa unor spații adecvate care să acomodeze toate funcțiunile necesare, s-au realizat o multitudine de compartimentări interioare care neagă spațiile ample și atent decorate ale clădirii inițiale. De-a lungul timpului s-au realizat intervenții neconforme care parazitează clădirea monument: tâmplăriile PVC, aparatele de aer condiționat de pe fațade, lărgirea și obturarea unor goluri, poziționarea unor aparate în zonele structurale ale clădirii, se arată în caietul de sarcini al licitației.
Spitalul C.F. Sibiu beneficiază de fonduri europene destinate achiziționării de aparate de imagistică necesare funcționării spitalului, iar amplasarea acestor aparate necesită spații conforme legislației în vigoare, acestea neintegrându-se în clădirea existentă.
Clădirea nucleu, ridicată după planurile lui Otto Wagner în 1903, ca vilă pentru comerciantul Julius Misselbacher, a trecut în posesia doctorului E. Wachsmann, care o transformă apoi în sanatoriu, supraetajând părţile laterale și realizând un acoperiş unificator, tip șarpantă în patru ape, în anii 1934-35. Prin supraetajare s-a renunțat la o parte din ornamentele ceramice de pe fațada principală și la cornișele ample care puneau în evidență modernitatea primei clădiri din Sibiu cu acoperire de tip terasă.
foto raport Expertiză tehnică
Scara interioară nu este conformă pentru un spital și nici pentru evacuare în caz de pericol. Din punct de vedere funcțional, spitalul are nevoie de ascensor pentru persoane și pentru targă. Laboratorul existent nu are un circuit închis astfel încât momentan nu funcționează conform normelor în vigoare.
foto raport Expertiză tehnică
foto arhiva Turnul Sfatului
Astfel, specialiștii propun conformarea la foc a clădirii spitalului existent, o igienizare a acestuia, cât și unele măsuri legate de statutul de monument pe care îl are această clădire: Înlocuirea tâmplăriilor de PVC cu unele de lemn; refacerea decorațiilor fațadelor și revenirea, pe cât posibil, la planurile realizare de Otto Wagner pentru clădirea nucleu.
Prin expertiza tehnică realizată în luna aprilie 2023 s-au observant degradări ale elementelor expuse intemperiilor datorate succesiunii de cicluri de îngheț-dezgheț sau a execuției defectuoase care au dus la apariția unor fisuri. Clădirea are degradări superficiale, majoritatea fiind legate de finisaje și vechime. Tencuileile sunt învechite, local sunt fisuri. Acoperișul are ușoare urme de infiltrații și învelitoarea este degradată local.
Clădirea anexă, realizată în anii 50, nu prezintă valoare arhitecturală, este nefuncțională, iar prin poziția sa obturează imaginea corpului principal, privit din strada Negruzzi, astfel încât demolarea acesteia este posibilă, spun specialiștii.
Propunere raport Expertiză tehnică
Corp nou de cădire
Se propune construirea unui nou corp de clădire (demisol beton armat și suprastructură P+2E construcții modulare) care să gazduiască funcțiunile necesare spitalului.
Demisolul va fi destinat amplasării aparatelor de imagistică pe care spitalul le are achiziționate și pe care nu are unde să le amplaseze. Parterul va deservi spitalizarea de zi, etajul I - laboratorul și farmacia, ambele cu circuit închis.
Ultimul etaj va relua spațiile de birouri existente în clădirea propusă spre demolare.
Corpul vechi de clădire (monument istoric) și corpul nou propus se vor conecta printr-un corp de legătură care va asigura legătura verticală necesară spitalului, atât din punct de vedere funcțional prin cele două ascensoare propuse, cât și prin casa de scară normată din punct de vedere al gabaritului, necesară în caz de evacuare.
Propunere raport Expertiză tehnică
Primul imobil cu acoperiș în terasă
Clădirea este datată la sfârșitul secolului XIX-lea. Este amplasată în cartierul cu denumirea istorică Hallerwiese, derivată din faptul că în această zonă se aflau terenuri neconstruite care aparțineau lui Petrus Haller, primar al Sibiului între anii 1542-1546 și 1554 – 1556. La sfârșitul secolului al XVII, în zona estică a amplasamentului existau vilele comiților Andreas Fleischer și Mathias Semriger, se arată în studiul istoric care însoțește documentația anexată licitației.
La mijlocul secolului XVIII, o parte din terenurile pe care s-a dezvoltat ulterior cartierul de vile aparțineau lui Daniel Klokner. Mai târziu, ginerele acestuia, baronul Samuel von Brukenthal, preluând și terenurile care aparținuseră lui Reissner von Reissenfels, a amenajat aici grădini ormantale, o orangerie și a construit, începând din 1772, o vilă, „Casa de vară” de la actualul nr. 48 al străzii Constantin Noica.
Parcelarea cartierului Haller a avut loc în anul 1891, după ce terenul a fost cumpărat de Franz Zimmermann. Vânzarea parcelelor a început în 1893, iar în același an s-a făcut legătura cu orașul vechi, realizându-se străpungerea pe direcția actualei străzi Independența, sacrificând „școala de gimanstică” situată în dreptul turnului gros.
Clădirea a fost ridicată după planurile lui Otto Wagner în 1903, ca vilă pentru comerciantul Julius Misselbacher. Clădirea se remarca în cadrul cartierului prin expresia modernă, non conformistă, fiind primul imobil cu acoperiș în terasă. Parcela pe care era amplasată clădirea era în 1911 mult mai mare, ajungea până în strada Joagărului (Lucian Blaga), pe care curgea și un braț al pârâului Trinkbach.
După moartea lui Julius Misselbacher, în 1911, clădirea trece în posesia doctorului E. Wachsmann, care o transformă în sanatoriu și a adus mai multe modificări clădirii, ceea ce a estompat imaginea avangardistă.
După 1950 în clădire a funcționat spitalul CF. Astăzi, spitalul are în structură 63 de paturi, repartizate astfel: Secția medicina internă 47 de paturi, din care compartiment cardiologie 10 paturi, compartiment boli cronice 5 paturi, compartiment chirurgie generală – chirurgie vasculară 5 paturi, compartiment ATI, cameră de gardă, 3 paturi, spitalizare de zi - 4 paturi, centru de evaluare a pacienților cu infecții SARS-COV2 – spitalizare de zi - 2 paturi.
Pe lângă acestea mai funcționează un Laborator de analize medicale, un Compartiment de radiologie-imagistică medicală și o farmacie. Ambulatoriul de Specialitate este parte componentă a spitalului și include cabinete în mai multe specialități.
foto principală: propunere Raport Expertiză tehnică
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: cum va arata spitalul CF , arhitectul Otto Wagner , modernizare spital CFR Sibiu , spital CF Sibiu , foto , Istorie Sibiu
Vizualizari: 4086
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Unu din marginime
Acum 1 oră
@Ramnstein
Acum 1 oră
Pruteanu
Acum 1 oră
Ion
Acum 2 ore
@Bartelo