Sâmbătă,
28.01.2023
Ninsori Usoare
Acum
-1°C

Și Primăria Sibiu a primit solicitare să întocmească ”documentele de mobilizare”. Procedura este una pur birocratică, fără legătură cu războiul din Ucraina

Și Primăria Sibiu a primit solicitare să întocmească ”documentele de mobilizare”. Procedura este una pur birocratică, fără legătură cu războiul din Ucraina

La începutul acestei săptămâni a devenit viral pe rețelele sociale din țara noastră un document al Primăriei Capitalei prin care solicita direcţiilor din subordine să-şi actualizeze evidenţa personalului cu obligaţii militare. Multă lume a privit eronat actul prin prisma războiului din Ucraina.

Sursa foto: stiripesurse.ro

Un document similar a primit zilele trecute și Primăria Sibiu, de la Instituția Prefectului. Reprezentanții municipalității sibiene atrag atenția cetățenilor că este vorba doar despre o procedură birocratică pe care autoritățile o efectuează periodic. Întâmplarea face că acum s-a suprapus cu războiul din Ucraina.

„Primăria Sibiu a primit o astfel de solicitare din partea Instituției Prefectului - Structura Teritorială Probleme Speciale. Subliniem că aceste informații ne sunt solicitate periodic, o dată la patru ani, în baza unei legislații aprobate în 2007.

„Prin adresă ni s-a solicitat întocmirea documentelor de mobilizare, conform sarcinilor și obligațiilor ce revin instituției în baza HG 1204/2007, acest demers fiind necesar pentru Planul de implementare, la nivelul județului Sibiu, a indicatorilor și sarcinilor extrase din Planul de mobilizare a economiei naționale pentru apărare, valabil până în 2024. Aceste documente de mobilizare conțin lista forței de muncă necesară Primăriei Sibiu, serviciilor publice subordonate Consiliului Local Sibiu și societăților comerciale din subordinea administrației locale pentru continuarea activităților economico-sociale, în cazul diferitelor stări de necesitate”, au explicat oficialii municipalității, la solicitarea Turnul Sfatului.

După reacțiile din social-media și primarul Bucureștiului a trebuit să dezmintă în cursul zilei de joi unele știri alarmiste.

”Atenție, fake news! Nu există nicio intenție de mobilizare a rezerviștilor din București de către Primăria Capitalei, așa cum se dezinformează pe unele rețele sociale sau pe diferite grupuri de mesagerie instant, precum WhatsApp. Față de hârtia care circulă pe rețelele de socializare, informațiile sunt următoarele: Legea 477/2003 și HG 1204/2007 prevăd obligația instituțiilor de a avea o evidență a situației militare a angajaților. Este o coincidență că Primăria face actualizarea (doar pentru angajații proprii, important de subliniat) în aceste zile. Vă rog nu distribuiți astfel de informații false și căutați informații din surse oficiale”, a transmis Nicușor Dan, primarul Bucureștiului.

Ideea a fost întărită în această dimineață și de prefectura Sibiu, printr-un comunicat de presă.

”Aceste norme metodologice se adresează autorităților administrației publice, instituțiilor și agenților economici care desfășoară activități de pregătire a economiei naționale și a teritoriului pentru apărare.

„Coordonarea și controlul activităților de pregătire a economiei naționale și a teritoriului pentru apărare se face de către prefecți, prin compartimentele din structura Oficiului care funcționează în teritoriu, pentru toate activitățile de pregătire a economiei naționale și a teritoriului pentru apărare din județe, respectiv din municipiul București. Planurile și modurile de acțiune în situațiile prevăzute de lege (situații excepționale) sunt confidențiale și nu se dau publicității prin mass-media sau alte surse de informare”, a informat Cristina Muntean, expert în cadrul Prefecturii Sibiu.

Comunicatul transmis de Prefectura Sibiu

Nu în ultimul rând, și ministrul apărării, Vasile Dâncu, a declarat joi seară, la un post TV, că nu există niciun plan de mobilizare a rezerviștilor.

”Nu avem niciun plan de mobilizare a rezerviștilor, niciun plan de a aduce la unitățile noastre recruți și nici alte lucruri. S-a desființat legea stagiului militar obligatoriu și de când s-a desființat, în 2005, trebuie să ținem evidența rezerviștilor și atunci sunt mai multe acte, este mai multă birocrație”, a transmis ministrul apărării, la Digi24.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

6 comentarii

Geanina Mariposa

Acum 10 luni

Pe noi sibienii, ne vor apara oamenii nostri frumosi, formatorii de opinie de la #vavedem, rezistentii nostri minunati, membri ONG si poeti locali care ne mangaie zilnic cu postarile lor. Capeteniile revoltelor din Sibiu ne vor apara de dusmani! Oamenii nostri minunati!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bambolero

Acum 10 luni

cam pari nefe, tu
Raspunde

Marius

Acum 10 luni

Bine zis, Mariposa! Vedea-l-as pe V...cu cu kalasnikovul in brate...
Raspunde

Troll E. Buzu

Acum 10 luni

Documente de "mobilizare" ar trebui facute pentru mai toti conțopiștii din primarie si mai ales pentru cei care ar trebui sa iasa pe teren sa constate problemele orasului la prima mână.
Raspunde

DB

Acum 10 luni

la începutul lui 2020 KWJ ne spunea să stăm calmi să nu intrăm în panică pentru că e o simplă răceală care circulă prin lume şi ştim bine ce a urmat. La început de 2021 ni se spunea să nu ne speriem de liberalizarea din energie şi am simţit-o cu toţii de ne ustură portofelul. De la începutul lui 2022 tot primim asigurări că noi nu suntem în pericol, că nu vom fi vizaţi de o extindere a conflictului, că nu vom fi afectaţi sau chiar mobilizaţi. Coincidenţa asta cu solicitarea documentelor n-o cred, cum nu mai cred în nicio asigurare livrată dinspre guvern (indiferent de culoarea lui/componenţă).
Raspunde

Klaus Gogonele

Acum 10 luni

Stati linistiti.... nu fugiti, avem planuri sa va trimitem carne de tun, in numele globalismului, dragi romani. Ghinion ! De-aia v-am facut cadou centru de comanda NATO/tinta sigura in centrul orasului, iar eu mi-am luat casa la Miami.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus