Vineri,
12.08.2022
Cer Senin
Acum
12°C

Am mâncat la Fain. Locul cu (sc)lipici la cei cu bani

Am mâncat la Fain. Locul cu (sc)lipici la cei cu bani

Deschis în toamna anului trecut, Fain s-a poziționat de la bun început drept unul dintre cele mai (dacă nu cumva chiar cel mai) scumpe restaurante din Sibiu. 

Și lucrul acesta a funcționat, laolaltă cu tot rețetarul din spatele acestui loc. Nu țin minte să fi văzut – după cum am văzut la restaurantul deschis de cei care în trecut administrau rețeaua Ana Oil – vreun local în ultimii 15 ani ai Sibiului la care să se stea la coadă la intrare. Clienții să stea cuminți la rând, până în stradă, în așteptarea plasatoarei care îți verifică la intrare rezervarea și certificatul Covid-19, după care te conduce la masa aferentă. Bine, nu îmi aduc aminte nici să se fi deschis în Sibiu vreun restaurant în care să găsești inclusiv cremă pentru mâini pe lavoarele din toaleta bărbaților.

Amenajat pe trei niveluri în locul fostului Zara, BCR sau Bucuria Copiilor pentru nostalgicii comunismului, restaurantul se vede că este rezultatul unei infuzii de mulți bani, pornind de la consultanță și până la finisaje.

La parter, pietonala Nicolae Bălcescu se revarsă în interior prin geamurile înalte până în tavan. Zona este animată și cu muzică de club de zi, mesele fiind amplasate pentru tot felul de variante, de la cupluri la grupuri mari de prieteni.

La cel de-al doilea nivel, mai multe bucătării sunt deschise către zona de mese, iar la cel de-al treilea nivel este amenajată o zonă în care să poți organiza petreceri. De neutilizat, deocamdată, ca urmare a restricțiilor din pandemie. 

Decorul din interior este amplu, ca să spun așa, dar ca urmare a spațiilor generoase acest lucru nu deranjează. A fost special creat pentru restaurant, spun cei de-ai locului.

Noi am mers la Fain la final de săptămână, pentru un fel de prânz târziu și n-a fost nevoie de rezervare, locuri mai erau din belșug. Ce e fain la Fain e că locul are de la plasatoare, la ospătari, picoli sau barmani atât de mulți, încât – cel puțin până acum – n-am auzit de plângeri referitoare calitatea servirii.

Meniul este unul nici minimalist, dar nici de tip foileton. Tipărit sub forma ”meniurilor de unică folosință” enumeră doar mâncărurile. Pentru băuturi va trebui să ai telefonul la tine, cu ajutorul căruia să scanezi un cod QR din colț și să accesezi site-ul restaurantului.

Poți porni de la salate precum cea caldă cu caracatiță în stil thailandez și cu verdețuri mediteraneene sau de la la creveți tempura cu sos kimchi și coriandru și ajunge la ”humus din orientul îndepărtat cu muguri de pin și un strop de ulei de susan”. Poți alege și o clasică supă franțuzească cu ceapă și brânză gratinată, dar și o ”ciorbă regională de văcuță cu leuștean”. Ai de ales între mai multe feluri de paste, pizza sau hamburger, dar și ”somon în stil Miso, cu miere și susan, spanac și pătrunjel verde” sau sarmale ”a la bostan din carne de purcel acompaniate obligatoriu cu ardei iute, smântână și mămăligă”. Mă rog, înțelegeți, cam ce poți găsi acolo, de la mâncăruri asiatice, la gusturi din Mărginimea Sibiului.

O porție de garnitură ”spanac tânăr sote” - restaurantul Fain

Prețurile sunt, mai degrabă, de loc în care să te lași invitat, decât să plătești tu: 48 de lei creveții tempura ori salata caldă cu caracatiță, 65 de lei somonul, 18 lei ciorba sau 45 de lei sarmalele, ca să dăm câteva exemple. O garnitură de cartofi prăjiți simpli costă 15 lei, iar dacă vreți murături de Sibiu alături de felul principal, va trebui să plătiți tot 15 lei. Iar dacă îți place să acompaniezi mâncarea cu alcool, nota ta de plată va crește simțitor.

Noi am ales mai întâi să pălăvrăgim câteva minute cu un bol cu mix de măsline cu puțin ardei iute în față, alături de câte un păhărel de țuică, pe ritmul muzicii de club de zi difuzată la un ton acceptabil.

La momentul potrivit, ospătarul a trecut să ne întrebe dacă poate ”porni felurile principale la bucătărie” și, la timpul potrivit, ne-a adus pastele carbonara și cotletul de miel din Mărginimea Sibiului, alături de care am cerut și un sote de ”spanac tânăr”.

Paste carbonara, restaurantul Fain

Mâncarea e bună la Fain, cam știi că ”mergi la sigur”, iar atenția la detalii se vede: de la faptul că mâncarea ne-a fost adusă exact la temperatura potrivită, până la calitatea ingredientelor. Pastele aveau galbenul acela dat de ouăle sănătoase, nu erau inundate în vreun sos care să potențeze anumite gusturi acoperindu-le pe altele.

La fel, cotletul de miel (foto principală) era suficient de bine gatit incat sa nu intinzi de el și păstrat suficient de fraged încât să te bucuri de suculența lui. Spanacul - gătit cu grijă astfel încât să își păstreze și culoarea vie, dar și consistența crocantă.

Tiramisu, restaurant Fain

Porțiile sunt generoase, așa că la desert – despre care ospătarul spune că toate sunt integral preparate în bucătăria lor – am mai împărțit doar o porție de tiramisu. Bun, astfel încât am golit tot bolul în care a fost adusă prăjitura.

267 de lei a fost trecut pe nota de plată primită la final: 48 de lei pentru cotletul de miel și 20 de lei pentru spanacul care l-a însoțit, 35 de lei - pastele carbonara, 22 de lei - mixul de măsline și 12 lei foccacia simplă care le-a însoțit, 24 de lei – desertul, 16 lei – o cafea flat white, 16 lei o sticlă mare de apă, opt lei – o sticlă mică de apă și 60 de lei pentru două păhărele cu țuică.

Miorița laie

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

26 comentarii

NU RECOMAND

Acum 5 luni

Personal arogant, obraznic, nepoliticos si mancarea ca la cantina, preturi de restaurant de top, calitate zero!
Raspunde

A

Acum 5 luni

Mi-a placut ce am citit pana la ultimele cateva cuvinte. 60 de lei 2 paharele de tuica?? Sigur ati scris bine??? Un pahar de tuica cat o portie de paste??
Raspunde

Nemo

Acum 5 luni

Domnul redactor a luat O TEAPA la tuica. Mica, la valoare, fata de tepele luate de altii la benzinariile antreprenorilor de succes...
Raspunde

Silviu

Acum 5 luni

Stiti vorba aia: "nu-i prost cine cere..."
Raspunde

Dracul liber

Acum 5 luni

Tilharii din Marginime vind 2 paharute de tuica la pretul pentru 1 l!
Raspunde

Sibian

Acum 5 luni

Eu cred mai degraba ca este o infuzie de prost gust, un local de Bucuresti sau Dubai facut de un cioban din Marginime, la Sibiu. Nu avea cum sa iasa bine. Dar pentru sclifositii care au dat de bani e raiul pe pamant
Raspunde

No ni mă la ei

Acum 5 luni

60 de lei să ceri pe două păhărele cu țuică :))))) Poate o fost de prune din alea trecute prin intestinul gros al maimuței aceleia care se ocupă și de cafeaua aia scumpă!
Raspunde

Vlad

Acum 5 luni

Ce maimuta e aia omule ca esti pe langa subiect rau de tot?
Raspunde

B.Utoru

Acum 5 luni

Ce ghinion pe sibieni, acest brand supraevaluat numit Sibiu! La toate localurile, prețurile sunt aliniate la posibilitățile turiștilor (care nu se uită la bani când vin o zi-două pe la noi). Dar localnicii?
Raspunde

B

Acum 5 luni

Am avut o experienta total neplacuta la acest restaurant. Designul e un amalgam de obiecte pretentioase necontrolate, iar cireasa este muzica "de club de zi" mentionata in articol.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Marin

Acum 5 luni

Amuzante comentariile foarte negative de aici. Mancare proasta, foarte scump, chelneri obraznici. Ai zice ca sunt nebuni cei care merg la restaurantul respectiv. Sa fie chiar asa? Sau sa fie niste frustrari de care ar fi cazul sa ne dezvatam?
Raspunde

Marius

Acum 5 luni

Mai bine stateati acasa. Halal restaurant. Ce-avea tuica de era asa de scumpa? Escroci din marginime...
Raspunde

Mariposa Unghii cu jel

Acum 5 luni

Sibiul si sibienii avem nevoie ca de aer de locatii de lux, unde sa ne etalam nivelul de trai, bunastarea si efortul muncii de o viata!
Raspunde

Un sibian

Acum 5 luni

m-ati convins...sigur nu le calc pragul!!!
Raspunde

Flo

Acum 5 luni

Eu chiar vreau sa merg sa ma conving de pretul țuicii si de faptul ca e atat de aglomerat la anumite ore "clienții să stea cuminți la rând, până în stradă, în așteptarea plasatoarei" :))) Un reportaj perfect asezat intre pandemie si razboi. Multumim TS!!!
Raspunde

Octavian

Acum 5 luni

O atmosferă de cavou,au fost niște prieteni două cupluri diferite ambele dezamăgite de mâncare, unele lucruri nu le au putut mânca în secial pastele...iar când am fost cu soția doar la ceva de băut n am fost impresionați deloc,doar de preț...
Raspunde

Sorin N

Acum 5 luni

Am fost o data - sa vad cum e. Amenajarea nu m-a impresionat (putin spre kitsch) dar nu e asa importanta. Mancarea mi s-a parut cam prea sarata. Am avut 3 feluri diferite: peste, burger, cartofi. Raportul pret/calitate ma face sa nu revin prea curand. Poate se mai schimba ceva pe viitor... cine stie.
Raspunde

Gigi contra

Acum 5 luni

Ati mancat la Fain, dar ati mancat "fain"? Si nu ma refer la codul bunelor maniere la masa... Nu prea cred, avand in vedere ca restaurantele din Sibiu au deviza: Sa-i prostim sa le luam banii, s-apoi mai vedem...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 5 luni

mă întreb cine a comandat comentariile și like-urile lor. mă îndoiesc, după exprimare, că majoritatea "autorilor" au bani să intre acolo
Raspunde

@Aci Dutu

Acum 5 luni

Mai, Dutule, intelectualii Nu prea au bani de restaurante de fite! bani au cei cu ceafa lata... Asa ca nu te mira de comentarii... Tu care esti asa de inteligent cum de nu ti-ai dat seama ca cei cu bani nu trebuie sa aiba neaparat multa scoala... Le ajunge ca au bani...
Raspunde

Mioara

Acum 5 luni

Privind din strada si citind articolul am tras urmatoarele concluzii: nu prea vad rostul decorului industrial cu foarte multe dantelarii metalice in care, in timp, o sa se adune praful. Nu-ti prea face pofta de mancare. Aspectul intunecat si "factory" o fi la moda in ultima vreme, dar atmosfera e mai mult de club si bar, decat de loc de luat masa. Muzica "de club de zi" se alatura impresiei de mai sus. Meniul pe o foaie A3 duce cu gandul la pizzerie, iar lipsa fetei de masa curate si albe este IMPARDONABILA. Meniul pentru bauturi accesibil doar prin citirea de cod si folosirea telefonului: de ce??? Concluzia: nici ei nu inteleg ce vor de la conceptul restaurantului.
Raspunde

Adina

Acum 5 luni

Restaurante de fite au fost dintotdeauna... cine vrea sa mearga, n-are decat sa mearga... Eu personal nu am mai fost de ani de zile intr-un restaurant in Sibiu pentru ca in general sunt foarte scumpe si cu chelneri aiurea, dar cand calatorim cu familia, ne oprim la anumite restaurante super bune si nu atat de piperate ca pret... recomand restaurantul Hanul Vanatorilor situat la sosea intre Medias si Tarnaveni (foarte bun si relativ ieftin), restaurantul La Casa Bistriteana din Brasov, la fel restaurantul La Bebito din Calimanesti, e ieftin si mancarea super buna fara vegeta si alte prostii, asta daca aveti drum spre Sud. La fel, daca aveti drum spre Moldova gasiti in Ramnicu Sarat la iesire din oras restaurantul La Paulino, super bun si ieftin (asta daca gasiti loc ca de obicei e plin). De fapt singurul loc din Sibiu unde am mai fost din cand, a fost Al Hamra din mallul din Selimbar fiindca au mancare foarte gustoasa chiar daca nu e traditionala. Daca stie cineva vreun restaurant cu mancare traditionala la preturi normale in Sibiu, va rog spuneti-mi si mie, as fi curioasa sa aflu de el.
Raspunde

Rosu

Acum 5 luni

Da ce, Adina, s-o desfiintat Kontiki?
Raspunde

Nemo

Acum 5 luni

La Dobrun
Raspunde

Adina

Acum 5 luni

Multumesc de sfaturi! Vom merge sa le incercam cand avem ocazia.
Raspunde

ALINA

Acum 5 luni

Am fost...Calitatea mâncării lasă de dorit, mediocra și fără gust, la preturi dintre cele mai mari din urbe. Am mâncat un "bulz" rece format din branza ciudata cu textura de săpun, peste care s-a pus un polonic de mămăligă, iar deasupra o felie de branza gouda ieftina arsa putin cu lampa "ca sa para" ca a fost gratinata la cuptor, acompaniata cu pastrama de oaie extrem de sărată, cotlete de miel minuscule si piure de cartofi făcut cu blederul. Ciocolata calda cu textura de crema de faina. La mesele de doua persoane nu ai loc nicicum, ar trebui sa tii o parte din platouri în brate. E de ajuns sa citești meniul ca sa-ti dai seama de tipul de locație, ciobanie cu sclipici.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus