Deschis în toamna anului trecut, Fain s-a poziționat de la bun început drept unul dintre cele mai (dacă nu cumva chiar cel mai) scumpe restaurante din Sibiu.
Și lucrul acesta a funcționat, laolaltă cu tot rețetarul din spatele acestui loc. Nu țin minte să fi văzut – după cum am văzut la restaurantul deschis de cei care în trecut administrau rețeaua Ana Oil – vreun local în ultimii 15 ani ai Sibiului la care să se stea la coadă la intrare. Clienții să stea cuminți la rând, până în stradă, în așteptarea plasatoarei care îți verifică la intrare rezervarea și certificatul Covid-19, după care te conduce la masa aferentă. Bine, nu îmi aduc aminte nici să se fi deschis în Sibiu vreun restaurant în care să găsești inclusiv cremă pentru mâini pe lavoarele din toaleta bărbaților.
Amenajat pe trei niveluri în locul fostului Zara, BCR sau Bucuria Copiilor pentru nostalgicii comunismului, restaurantul se vede că este rezultatul unei infuzii de mulți bani, pornind de la consultanță și până la finisaje.
La parter, pietonala Nicolae Bălcescu se revarsă în interior prin geamurile înalte până în tavan. Zona este animată și cu muzică de club de zi, mesele fiind amplasate pentru tot felul de variante, de la cupluri la grupuri mari de prieteni.
La cel de-al doilea nivel, mai multe bucătării sunt deschise către zona de mese, iar la cel de-al treilea nivel este amenajată o zonă în care să poți organiza petreceri. De neutilizat, deocamdată, ca urmare a restricțiilor din pandemie.
Decorul din interior este amplu, ca să spun așa, dar ca urmare a spațiilor generoase acest lucru nu deranjează. A fost special creat pentru restaurant, spun cei de-ai locului.
Noi am mers la Fain la final de săptămână, pentru un fel de prânz târziu și n-a fost nevoie de rezervare, locuri mai erau din belșug. Ce e fain la Fain e că locul are de la plasatoare, la ospătari, picoli sau barmani atât de mulți, încât – cel puțin până acum – n-am auzit de plângeri referitoare calitatea servirii.
Meniul este unul nici minimalist, dar nici de tip foileton. Tipărit sub forma ”meniurilor de unică folosință” enumeră doar mâncărurile. Pentru băuturi va trebui să ai telefonul la tine, cu ajutorul căruia să scanezi un cod QR din colț și să accesezi site-ul restaurantului.
Poți porni de la salate precum cea caldă cu caracatiță în stil thailandez și cu verdețuri mediteraneene sau de la la creveți tempura cu sos kimchi și coriandru și ajunge la ”humus din orientul îndepărtat cu muguri de pin și un strop de ulei de susan”. Poți alege și o clasică supă franțuzească cu ceapă și brânză gratinată, dar și o ”ciorbă regională de văcuță cu leuștean”. Ai de ales între mai multe feluri de paste, pizza sau hamburger, dar și ”somon în stil Miso, cu miere și susan, spanac și pătrunjel verde” sau sarmale ”a la bostan din carne de purcel acompaniate obligatoriu cu ardei iute, smântână și mămăligă”. Mă rog, înțelegeți, cam ce poți găsi acolo, de la mâncăruri asiatice, la gusturi din Mărginimea Sibiului.
O porție de garnitură ”spanac tânăr sote” - restaurantul Fain
Prețurile sunt, mai degrabă, de loc în care să te lași invitat, decât să plătești tu: 48 de lei creveții tempura ori salata caldă cu caracatiță, 65 de lei somonul, 18 lei ciorba sau 45 de lei sarmalele, ca să dăm câteva exemple. O garnitură de cartofi prăjiți simpli costă 15 lei, iar dacă vreți murături de Sibiu alături de felul principal, va trebui să plătiți tot 15 lei. Iar dacă îți place să acompaniezi mâncarea cu alcool, nota ta de plată va crește simțitor.
Noi am ales mai întâi să pălăvrăgim câteva minute cu un bol cu mix de măsline cu puțin ardei iute în față, alături de câte un păhărel de țuică, pe ritmul muzicii de club de zi difuzată la un ton acceptabil.
La momentul potrivit, ospătarul a trecut să ne întrebe dacă poate ”porni felurile principale la bucătărie” și, la timpul potrivit, ne-a adus pastele carbonara și cotletul de miel din Mărginimea Sibiului, alături de care am cerut și un sote de ”spanac tânăr”.
Paste carbonara, restaurantul Fain
Mâncarea e bună la Fain, cam știi că ”mergi la sigur”, iar atenția la detalii se vede: de la faptul că mâncarea ne-a fost adusă exact la temperatura potrivită, până la calitatea ingredientelor. Pastele aveau galbenul acela dat de ouăle sănătoase, nu erau inundate în vreun sos care să potențeze anumite gusturi acoperindu-le pe altele.
La fel, cotletul de miel (foto principală) era suficient de bine gatit incat sa nu intinzi de el și păstrat suficient de fraged încât să te bucuri de suculența lui. Spanacul - gătit cu grijă astfel încât să își păstreze și culoarea vie, dar și consistența crocantă.
Tiramisu, restaurant Fain
Porțiile sunt generoase, așa că la desert – despre care ospătarul spune că toate sunt integral preparate în bucătăria lor – am mai împărțit doar o porție de tiramisu. Bun, astfel încât am golit tot bolul în care a fost adusă prăjitura.
267 de lei a fost trecut pe nota de plată primită la final: 48 de lei pentru cotletul de miel și 20 de lei pentru spanacul care l-a însoțit, 35 de lei - pastele carbonara, 22 de lei - mixul de măsline și 12 lei foccacia simplă care le-a însoțit, 24 de lei – desertul, 16 lei – o cafea flat white, 16 lei o sticlă mare de apă, opt lei – o sticlă mică de apă și 60 de lei pentru două păhărele cu țuică.
Miorița laie
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 12625
Ultimele comentarii
Acum 29 minute
Ban Cher
Acum 35 minute
Sibian
Acum 49 minute
Ovidiu
Acum 1 oră
Cetatean
Acum 1 oră
Ion Iliescu (RIP)