Vineri,
02.12.2022
Parțial Noros
Acum
2°C

Parc comercial de zece milioane de euro în centrul Cisnădiei. În locul fostului Covtex, anul viitor

Parc comercial de zece milioane de euro în centrul Cisnădiei. În locul fostului Covtex, anul viitor

Un supermarket, până la 20 de alte magazine, restaurant, sală de conferințe și spații publice pentru diferite evenimente fac parte din planurile primului parc de retail care va fi construit la Cisnădie. Pe locul fostului Covtex.

Zacaria, cel mai mare dezvoltator de spații logistice din Sibiu, cu numeroase spații industriale în toată țara, estimează la zece milioane de euro investiția în ceea ce va purta numele de Zacaria Retail Park Cisnădie. Proiect la care lucrările sunt estimate să înceapă în a doua parte a acestui an, iar inaugurarea să fie făcută anul viitor.

”Un factor cheie în spatele deciziei noastre este faptul că Cisnădia suferă la capitolul spațiilor de retail și leisure, mulți localnici fiind nevoiți să meargă în Sibiu pentru cumpărături. Dorința noastră este de a suplini această lipsă și suntem convinși că proiectul pe care îl vom demara în această locație ultracentrală va deveni principalul punct de atracție pentru shopping și petrecere a timpului liber pentru cisnădieni și nu numai”, Marius Moga, sales & marketing manager Zacaria

Galeriile comerciale vor fi construite în locul unei părți din fosta fabrică de covoare de la Cisnădie, Covtex, ale cărei spații au fost achiziționate de către Zacaria prin intermediul societății Hermann Logistics Space SRL. Potrivit memoriului de prezentare depus în vederea obținerii acordului de mediu, proiectul impune demolarea unui corp de clădire a vechii fabrici și demolarea parțială (prin păstrarea structurii) a altei structuri din vechea întreprindere.

O parte a vechiului Covtex va fi demolată

În locul acestora urmează a fi ridicate trei clădiri (una cu parter și două cu parter și etaj), în care să fie amenajate birouri și spații comerciale. Alte patru anexe vor adăposti diferite funcțiuni tehnice (post trafo, stație pompe etc).

Spații pentru evenimente

”Nu dorim să creăm un simplu centru comercial, ci o destinație pentru petrecerea timpului liber cu prietenii și familia”, arată reprezentanții Zacaria pentru cititorii Turnul Sfatului. Potrivit sursei citate, viitorul parc de retail cu acces din strada Cindrelului ”pune accent pe componenta de regenerare urbană și vom amenaja spațiile exterioare, creând zone care urmează a fi pregătite pentru o serie de evenimente pentru cisnădieni”.

Numărul de magazine care vor fi deschise aici este cuprins între 15 și 20, mai arată sursa citată. ”Proiectul dezvoltat de Zacaria va avea o suprafață totală închiriabilă de aproximativ 9.000 metri pătrați și va cuprinde între 15 și 20 de spații pentru o varietate de servicii și funcțiuni, de la magazine de electronice, fashion sau mobilier și accesorii pentru casă și până la spații destinate serviciilor, precum și un restaurant și o sală de evenimente”.

Peste 11.000 de mp vor fi alocați spațiilor comerciale

Pe lângă spațiile comerciale de 9.000 de mp, proiectul include și un viitor supermarket căruia îi este alocată o suprafață de aproximativ 2.500 de mp. Numărul de locuri de parcare prevăzut în memoriul de prezentare al proiectului este de 224.

Aproximativ 10% din suprafața alocată proiectului va fi ocupată de spații verzi, cu gazon, arbori și arbuști.

Citește și JYSK deschide al doilea magazin din Sibiu. La Zacaria

12 luni

Aflat în pregătire de aproximativ un an, centrul comercial va fi construit în aproximativ 12 luni, conform detaliilor din memoriul de prezentare depus la Agenția de protecție a mediului Sibiu. 

Investitorii arată că au fost deja demarate negocierile cu potențialii chiriași. ”Ne-a încântat interesul arătat de companiile cărora le-am prezentat proiectul în ultimele luni. Avem deja un număr important de chiriași securizați, branduri importante din segmentele de food si retail, prezente în multe orașe ale României. Totodată, alături de CBRE, partenerii noștri pentru leasing, avem discuții avansate cu alte companii, iar planul este ca la finalul lucrărilor de construcție să deschidem noul centru comercial cu o rată de ocupare de 100%”, declară reprezentanții Zacaria.

Planurile investitorilor prevăd deschidere parcului de retail în cursul anului 2023

O istorie

După o privatizare care a pierdut lupta cu concurența internațională, ultimul covor a fost produs la Covtex Cisnădie în 2011. Fabrica (denumită Covtex Feizy la acea vreme, ca urmare a privatizării) a intrat în insolvență, iar apoi – în faliment. 

De la peste 6.000 de angajați în vremurile comuniste, după privatizare și retehnologizare în fabrica de covoare mai lucrau aproximativ 400 de oameni. Insolvența a redus numărul angajaților la cei ai vânzătorilor care să lichideze stocul. Doi angajați mai sunt pe statele de plată în 2016, ultimul închendu-și contractul un an mai târziu.

Membru al grupului internațional, Alf Mizzi & Sons, fondat în 1915 în Malta, Zacaria a intrat pe piața din România, la Sibiu, din 2005. Deține mai multe parcuri industriale și a demarat și investiții în zona imobiliară. ”În ultimii ani Zacaria a încercat să își diversifice activitatea și, pe lângă segmentele industrial și rezidențial pentru care suntem recunoscuți, am hotârât să intrăm și pe piața spațiilor comerciale. Avem deja un proiect de succes în Sibiu, reconvertind un fost hipermarket într-un centru comercial în zona de vest, urmând ca în Cisnădie să construim de la zero un retail park modern”.

Sursa simulărilor grafice: Zacaria

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Munteanu

Acum 8 luni

De ce nu ma mai mir? Au distrus toata industria ca sa poata face centre comerciale si parcuri de distractii! Am ajuns o natie de consumatori! Vai de sufletele noastre! Ne-am dorit sa ne infruptam si noi din societatea de consum! Ne-au adus-o si ne-o servesc zi de zi! Trebuie sa consumam tot ce-i nu-i bun pt. ei!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Rezident

Acum 8 luni

Fosilă comunistă.

Raspunde

Marius

Acum 8 luni

Despre cine vorbiti cand va referiti la acesti "ei"? Zona respectiva e in paragina de vreo 10 ani, va place cum arata niste ruine in centrul orasului? Terenul a fost achizitional cu mult dupa ce acolo s-a oprit productia, deci inca o data retorica asta populista n-are nicio logica.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

@rezident

Acum 8 luni

Fosila esti tu cu neamul tau! Du-te-n ....fericire de fraier!
Raspunde

@Marius

Acum 8 luni

Dar te-ai intrebat de ce s-a oprit productia? de ce a fost achizitionat asa de tarziu terenul? S-a vandut doar cand a aparut omul potrivit ... "Ei" sunt cei care ne-au transformat in consumatorii porcariiilor pe care le produc la pret minim si ni le vand de bune... Cine a indragit strainii...Si nu mai continui ca poate stiti la ce ma refer...
Raspunde

Corbul

Acum 8 luni

Nu vă pune nimeni să consumați nimic domnul Munteanu. Vă recomand să ieșiți pe afară și să mai mirosiți florile din când în când. Cât despre fabrică, eu zic să trageți concluziile de aici https://cisnadie.wordpress.com/2012/10/29/sa-nu-uiti-cisnadiene-ca-ai-fost-brand/
Raspunde

@@Marius

Acum 8 luni

producția s-a oprit pentru că utilajele, tehnologia și instruirea muncitorilor era uzată total (fizic și moral). Când produci la preț dublu decât concurența, care pune 10-15% adaos comercial, ce șansă ai să vinzi dacă nu mai e CAER-ul de la roșii?
Raspunde

Ochiul vazator

Acum 8 luni

Este simplu sa privim in urma si sa spunem ca industria s-a distrus singura .Romania nu a stat pe loc si dintr-o data am facut salt in timp . Se putea dezvolta romania insa nu s-a vrut ,a trebuit sa se inchida si sa se vinda la fier vechi ,oare chiar nu se mai puteau face covoare? Nu aveau cui sa vinda? Probabil ca nu deoarece strainii nu aveau cui vinde ce produceau ieftin si bun ....
Raspunde

Sânziana Poalenbrâu

Acum 8 luni

Mereu exprimarea este ”au furat”, ”au distrus”, ”au vândut”. Acești ”ei”. Nu, domnilor, vina este a întregului popor pravoslavnic român, a tradițiilor sale de furt, minciună, lașitate și mizerie. Conducătorii ultimilor 30 de ani au venit din rândul poporului, nu de pe Marte.
Raspunde

Valeanu

Acum 8 luni

@Munteanu: Industria ceaușistă s-a distrus singură, fiindcă la momentul decesului (anii '90) producea cu mașini vechi de 30 de ani și, în comparație cu piața europeană, produsele lor erau bune de așternut în cotețul câinelui.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus