Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
15°C

Rafila: e de bun-simț să te izolezi dacă esti bolnav, nu trebuie neapărat să vină cineva să te verifice şi să te amendeze

Rafila: e de bun-simț să te izolezi dacă esti bolnav, nu trebuie neapărat să vină cineva să te verifice şi să te amendeze

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat marţi că, după ridicarea restricţiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19, persoanele diagnosticate trebuie să se izoleze la domiciliu, acesta fiind un element de "bun-simţ", însă nu vor mai fi controlate şi amendate de către autorităţi.

"Izolarea unei persoane simptomatice este normală. Aceeaşi recomandare o avem şi pentru alte tipuri de afecţiuni. Dacă ai gripă, tot trebuie să te izolezi. Sigur că este o diferenţă în momentul de faţă, izolarea nu este dublată de control, pentru că acel control al izolării va dispărea, dar asta nu înseamnă că, dacă avem simptome, dacă se confirmă diagnosticul, trebuie să împrăştiem infecţia. Este o conduită pe care nu avem cum să o încurajăm în vreun fel, dimpotrivă. Izolarea este esenţială şi pentru o vindecare mai rapidă. Chiar dacă primeşti tratament ambulatoriu, este bine să fii izolat, inclusiv de membrii familiei, încât să nu transmiţi infecţia", a spus Rafila într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.

Ministrul Sănătăţii consideră că este de bun-simţ ca o persoană diagnosticată cu SARS-CoV-2 să se izoleze la domiciliu.

"Încă o dată, să respecţi condiţia izolării, nu trebuie neapărat să vină cineva să te verifice şi să te amendeze, este un element de bun-simţ. Este la fel ca un copil. Marţi, am avut discuţia legată de un copil simptomatic, care merge la şcoală. Am discutat că, dacă un copil este simptomatic, dacă tuşeşte, îl doare gâtul, nu-l trimit la şcoală, în colectivitate. Acelaşi lucru este şi pentru condiţia izolării în cazul persoanelor pozitive. În momentul în care cineva are un diagnostic pozitiv, automat se izolează şi primeşte concediu medical de la medicul de familie sau de la medicul de la spitalul în care ajunge să fie internat", a precizat Rafila.

Pe de altă parte, în legătură cu ridicarea carantinei, ministrul Sănătăţii a anunţat că trebuie adoptată o soluţie legislativă.

"În ceea ce priveşte carantina, acolo procesul de evaluare a legislaţiei continuă şi în acest moment, pentru că este nevoie de o decizie a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi aşteptăm să găsim o soluţie legată de carantină, să vedem dacă ea va continua sau nu", a mai spus Rafila. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus