Federația „Solidaritatea Sanitară” solicită calculul tuturor salariilor de bază a lucrătorilor din sănătate în funcție de salariul minim. Reprezentanții sindicatului cer Guvernului României o serie de măsuri care să ducă la creșterea salariilor lucrătorilor din sănătate. Aceștia atrag atenția că în contextul inflației galopante tot mai mulți lucrători din sănătate alunecă în zona sărăciei salariale, veniturile salariale obținute fiind insuficiente pentru a le asigura resursele necesare supraviețuirii.
Federația „Solidaritatea Sanitară” din România solicită public Guvernului României intervenția de urgență pentru sprijinul profesioniștilor din sistemul public de sănătate. Reprezentanții sindicatului atrag atenția asupra faptului că, în contextul inflației galopante tot mai mulți lucrători din sănătate alunecă în zona sărăciei salariale, veniturile salariale obținute fiind insuficiente pentru a le asigura resursele necesare supraviețuirii.
„Într-o astfel de situație se află chiar și salariați care lucrează în condiții de muncă periculoase sau deosebit de periculoase, desfășurând totodată o bună parte a activității profesionale noaptea și în zilele libere legale. Situația este cu atât mai dramatică cu cât este vorba de profesioniștii deja epuizați de îndelungata luptă dusă deja pe frontul pandemiei, rapida scădere a puterii de cumpărare accentuându-le problemele și scăzându-le capacitatea de desfășurare a activităților profesionale”, transmit membrii sindicatului printr-un comunicat de presă.
Federația „Solidaritatea Sanitară” solicită Guvernului României să adopte urgent trei măsuri
Printre măsurile cerute de sindicaliști se numără calculul salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători din sănătate prin raportarea coeficienților de ierarhizare prevăzuți în legea salarizării la salariul de bază minim brut pe țară în plată (aplicarea prevederilor alin. 2 al art. 12 din Legea nr. 153/2017 începând cu luna aprilie 2022). Activarea mecanismului de raportare a tuturor salariilor de bază la salariul de bază minim brut pe țară, prin intermediul coeficienților de ierarhizare, constituie cea mai bună soluție în actualul context, ea permițând atât rezolvarea unei bune părți din problema inechităților salariale cât și constituirea unui mecanism eficient de luptă împotriva scăderii accelerate a salariului real.
De asemenea se cere creșterea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată cel puțin la nivelul corespunzător actualizării lui cu rata inflației, dar și raportarea tuturor categoriilor de sporuri la salariul de bază în plată.
Sindicaliștii amintesc guvernanților că „armata în alb” pe care o reprezintă profesioniștii din sănătate se află de peste doi ani mobilizată în lupta împotriva pandemiei COVID-19. Ei spun că această luptă nu s-a finalizat, ci se desfășoară în continuare, atât pe „frontul” pacienților infectați SARS-CoV-2 cât și pe cel al patologiei post-COVID-19.
„Specialiștii din sistemul public de sănătate constituie o resursă importantă în eventualitatea (nedorită) a unui conflict militar, menținerea capacității lor de intervenție fiind vitală și în contextul amenințării cu războiul. Merită observat că, prin intermediul refugiaților de război, conflictul din Ucraina deja a crescut sarcinile lucrătorilor din sistemul public de sănătate. În aceste condiții, protecția lucrătorilor din sistemul public de sănătate împotriva stresului generat de reducerea rapidă a salariului real și de efectele aceste scăderi accelerate a puterii de cumpărare este o intervenție necesară, cu caracter strategic raportat la actual context, încheie cei de la „Solidaritatea Sanitară”.
Sursa foto: Arhiva TS
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: cresteri salariale sanatate , guversul romaniei , salarii sanatate , Solidaritatea Sanitară ,
Vizualizari: 1047
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Sparrow
Acum 3 ore
Adina
Acum 3 ore
HellTown
Acum 3 ore
Ionica vecinu
Acum 3 ore
Casian