Duminică,
25.09.2022
Cer Senin
Acum
6°C

Federația „Solidaritatea Sanitară” cere guvernului creșterea salariilor: „lucrătorii din sănătate alunecă în zona sărăciei”

Federația „Solidaritatea Sanitară” cere guvernului creșterea salariilor: „lucrătorii din sănătate alunecă în zona sărăciei”

Federația „Solidaritatea Sanitară” solicită calculul tuturor salariilor de bază a lucrătorilor din sănătate în funcție de salariul minim. Reprezentanții sindicatului cer Guvernului României o serie de măsuri care să ducă la creșterea salariilor lucrătorilor din sănătate. Aceștia atrag atenția că în contextul inflației galopante tot mai mulți lucrători din sănătate alunecă în zona sărăciei salariale, veniturile salariale obținute fiind insuficiente pentru a le asigura resursele necesare supraviețuirii.

Citește și: „Cadre medicale explică motivele pentru care anunță proteste în Sibiu: Avem 81 de colegi care au plătit cu viața făcându-și datoria”

Federația „Solidaritatea Sanitară” din România solicită public Guvernului României intervenția de urgență pentru sprijinul profesioniștilor din sistemul public de sănătate. Reprezentanții sindicatului atrag atenția asupra faptului că, în contextul inflației galopante tot mai mulți lucrători din sănătate alunecă în zona sărăciei salariale, veniturile salariale obținute fiind insuficiente pentru a le asigura resursele necesare supraviețuirii.

„Într-o astfel de situație se află chiar și salariați care lucrează în condiții de muncă periculoase sau deosebit de periculoase, desfășurând totodată o bună parte a activității profesionale noaptea și în zilele libere legale. Situația este cu atât mai dramatică cu cât este vorba de profesioniștii deja epuizați de îndelungata luptă dusă deja pe frontul pandemiei, rapida scădere a puterii de cumpărare accentuându-le problemele și scăzându-le capacitatea de desfășurare a activităților profesionale”, transmit membrii sindicatului printr-un comunicat de presă.

Federația „Solidaritatea Sanitară” solicită Guvernului României să adopte urgent trei măsuri

Printre măsurile cerute de sindicaliști se numără calculul salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători din sănătate prin raportarea coeficienților de ierarhizare prevăzuți în legea salarizării la salariul de bază minim brut pe țară în plată (aplicarea prevederilor alin. 2 al art. 12 din Legea nr. 153/2017 începând cu luna aprilie 2022). Activarea mecanismului de raportare a tuturor salariilor de bază la salariul de bază minim brut pe țară, prin intermediul coeficienților de ierarhizare, constituie cea mai bună soluție în actualul context, ea permițând atât rezolvarea unei bune părți din problema inechităților salariale cât și constituirea unui mecanism eficient de luptă împotriva scăderii accelerate a salariului real.

De asemenea se cere creșterea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată cel puțin la nivelul corespunzător actualizării lui cu rata inflației, dar și raportarea tuturor categoriilor de sporuri la salariul de bază în plată.

Sindicaliștii amintesc guvernanților că „armata în alb” pe care o reprezintă profesioniștii din sănătate se află de peste doi ani mobilizată în lupta împotriva pandemiei COVID-19. Ei spun că această luptă nu s-a finalizat, ci se desfășoară în continuare, atât pe „frontul” pacienților infectați SARS-CoV-2 cât și pe cel al patologiei post-COVID-19.  

„Specialiștii din sistemul public de sănătate constituie o resursă importantă în eventualitatea (nedorită) a unui conflict militar, menținerea capacității lor de intervenție fiind vitală și în contextul amenințării cu războiul. Merită observat că, prin intermediul refugiaților de război, conflictul din Ucraina deja a crescut sarcinile lucrătorilor din sistemul public de sănătate. În aceste condiții, protecția lucrătorilor din sistemul public de sănătate împotriva stresului generat de reducerea rapidă a salariului real și de efectele aceste scăderi accelerate a puterii de cumpărare este o intervenție necesară, cu caracter strategic raportat la actual context, încheie cei de la „Solidaritatea Sanitară”.

Sursa foto: Arhiva TS

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

3 comentarii

Eu, sibianul

Acum 6 luni

Daca si astia "aluneca" in zona de saracie, inseamna ca e chiar tragica situatia... la cate spagi se "incaseaza" in sistem, daca ar fi si ei un pic solidari, ar fi treaba buna, dar doftorii iau tot, babardesc asistentele, astea se ciomagesc intre ele ca nu stiu cine pe-a cui fute, apoi, in functie de timp, mai trag cate o ciomageala infirmierelor... trai nineaca...
Raspunde

Un sibian

Acum 6 luni

au cele mai mari salarii sa ne scuteasca!!!
Raspunde

C. Tățean

Acum 6 luni

Să facă publice salariile reale, cu tot cu sporuri, ca să știm și noi cam cât câștigă (oficial, desigur). Puterea de cumpărare a scăzut pentru toată lumea, îndeosebi pentru persoanele vulnerabile, dintre care unele mai au și cheltuieli serioase de sănătate. Înțeleg că sunt obosiți din cauza pandemiei, dar cu toții suntem afectați de asta, iar unii chiar au serioase probleme materiale , atât angajații, dar și unii dintre patronii firmelor mici și foarte mici. Multora dintre noi ne-au scăzut veniturile, dar nu ne-a scăzut conștiința.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus