Săptămâna viitoare, în 14 ianuarie, membrii Sindicatului „Solidaritatea Sanitară” anunță că vor picheta sediul prefecturii Sibiu. Lucrătorii din sănătate care fac parte din sindicat spun că de-a lungul pandemiei de Covid-19 s-au confruntat cu o serie de probleme, au fost supuși unor riscuri, li s-au încălcat o serie de drepturi și vor ca autoritățile să reacționeze.
Doru Ciprian Damian, președintele Sindicatului „Solidaritatea Sanitară” Sibiu vorbește despre nemulțumirile celor care lucrează în sistemul de sănătate sibian. „În contextul pandemiei COVID-19 lucrătorii din sănătate poartă pe umerii lor povara socială cea mai mare și își asumă riscul maxim în lupta cu acest virus. Problemele membrilor Sindicatului Solidaritatea Sanitară Sibiu sunt multiple și sunt problemele generale ale lucrătorilor din sistemul de sănătate. În primul rând, organizarea deficitară și aici mă refer la circuite, echipamente, resurse umane în special, dar și materiale. Toate acestea se reflectă în numărul mare al lucrătorilor din sănătate infectați COVID-19 precum și numărul celor din sănătate decedați la datorie. Aceasta dovedește faptul că nivelul protecției acestora este departe de a fi satisfăcător. Indiferența decidenților în a stabili standarde de protecție specifice, în special limitarea purtării continue a echipamentului de protecție este o dovadă de lipsă de respect pentru sănătatea fizică și psihică a salariaților.
O altă mare problemă o reprezintă resursa umană, mai precis deficitul de personal. Nu a existat nicio preocupare a Ministerului Sănătății de a elabora un normativ de personal specific desfășurării activității în timp de pandemie. Și acum salariații din sănătate sunt normați în baza unor normative din 2010 (OMS 1224/2010) în contextul în care și fără pandemie, volumul de muncă a crescut, sarcinile de serviciu devin tot mai multe și mai complexe. Această supraîncărcare cu sarcini de serviciu duce inevitabil la oboseală, epuizare fizică și psihică. Există, de asemenea, problema obligării profesioniștilor din sănătate, în special medicii, de a-și depăși limitele competențelor profesionale fiind puși în situația ca asigurările de malpraxis să nu acopere eventualele greșeli ale celor care sunt nevoiți să își depășească competențele date de specializare”, spune Doru Ciprian Damian.
Doru Ciprian Damian, președintele Sindicatului „Solidaritatea Sanitară” Sibiu
Lucrătorii din sănătate se simt nedreptățiți și nerespectați de autorități
În aceste condiții, sindicatul ia atitudine și anunță că, alături de colegii din celelalte orașe ale țării se vor face auziți. Aceștia își doresc să fie respectați pentru munca lor și pentru povara socială imensă pe care spun că încearcă să o ducă demn.
„Respect din partea celor care conduc: guvernanți, autorități locale, manageri de unități sanitare. Acest respect înseamnă pentru lucrătorii din sănătate mai mult decât cuvintele frumoase spuse prin media de autorități doar pentru a câștiga imagine. Dacă le pasă cu adevărat de lucrătorii din sănătate să facă bine să le respecte toate drepturile legale și să ii recompenseze pe toți pe măsură. Ne dorim ca, în primul rând, să nu uite că până la această dată, avem 81 de colegi , salariați din sistemul de sănătate, care au plătit cu viața făcându-și datoria. Dacă prin incompetența lor autoritățile nu au fost în stare să îi protejeze, măcar să le onoreze memoria și să nu mai refuze în continuare acordarea dreptului legal la pensia de urmaș pentru copiii colegilor decedați și a restului drepturilor adiționale prevăzute de Legea nr. 56/2020. Actualul Guvern și-a arătat „aprecierea” pentru lucrătorii din sănătate prin OUG nr. 226/2020. Prin această ordonanță de urgență guvernul a blocat creșterea salariilor de bază pentru personalul auxiliar sanitar și personalul nemedical. Cu alte cuvinte i-a apreciat atât de mult încât nu le-a dat. Deși pentru categoriile de lucrători din sănătate amintite legea nr. 153/2017 prevede dreptul la creșterea salariului de bază în anul 2021, înlăturarea acestui drept prin OUG nr. 226/2020 reprezintă o tăiere a salariilor. Ce mai contează că Guvernul anterior s-a angajat în mod public că la 1 ianuarie 2021 va crește salariile de bază ale acestor lucrători la nivelul prevăzut de legea 153/2017 pentru anul 2022? În condițiile în care lucrătorii din sănătate reprezintă categoria de cetățeni care își asumă riscul maxim pentru a apăra interesele tuturor cetățenilor și ținând cont de înrăutățirea condițiilor de muncă în care își desfășoară activitatea profesioniștii din sistemul public de sănătate considerăm că acordarea drepturilor salariale așa cum sunt ele prevăzute de legea salarizării, raportarea tuturor sporurilor la salariile de bază actuale precum și acordarea tuturor sporurilor pentru condiții de muncă la nivelul lor maxim constituie o recunoaștere firească a specificului activității actuale a lucrătorilor din sănătate. Dreptul la raportarea tuturor sporurilor la salariile de bază actuale trebuie acordat tuturor lucrătorilor din sănătate, personal medical și nemedical, fiind absolut necesară includerea tuturor categoriilor de lucrători din sănătate în Anexa nr. 2 a Legii nr. 153/2017, Doar așa se înlătură o aberație care nedreptățește lucrători care-și desfășoară activitatea în aceleași condiții de muncă, dar care au drepturi aferente condițiilor de muncă diferite”, mai spune liderul de sindicat.
Reprezentanții sindicatului spun că la nivelul județului Sibiu, din cauza legislației încâlcite și a unor interpretări făcute de unii manageri, lucrătorilor din sănătate nu li s-au acordat drepturile salariale.
„La nivelul județului Sibiu, dar știu că este o problemă generală, din cauza legislației încâlcite dar și a interpretării acesteia de către unii manageri de spitale, în sensul de a nu acorda drepturile cuvenite avem inechități în Acordarea stimulentului de risc pentru perioada stării de urgență. Astfel, unele spitale l-au acordat dar doar pe două luni deși trebuia acordat pe trei luni. Altele, cum ar fi Spitalul de Psihiatrie Dr. Gheorghe Preda, nu l-au acordat deloc deși acesta trebuia acordat și salariaților care îngrijesc pacienți suspecți Covid 19. Conducerea acestui spital se face că nu înțelege ce e acela un pacient suspect așa cum nu înțelege să aplice nici sporul de până în 30% prevăzut de legea 56/2020 și pus în aplicare prin Ordinul nr.1070/2020, lipsindu-i, considerăm noi, pe angajați de aceste drepturi. Sunt nenumărate inechități și nedreptăți care trebuie îndreptate. Din păcate la nivel local atitudinea multor manageri de spitale, autorități locale în subordinea cărora se află aceste spitale, față de cea mai importantă resursă a sistemului sanitar, oamenii, este similară sau chiar mai rea decât atitudinea guvernanților”, spune Doru Ciprian Damian.
În 14 ianuarie încep protestele și la Sibiu
Primul pas pe care o organizație sindicală, membră a Federației „Solidaritatea Sanitară” din România și care apără drepturile salariaților din sistemul de sănătate din județ, va fi acela de a încerca, în perioada 7 – 9 ianuarie să contacteze parlamentarii de Sibiu și să înmâneze fiecăruia, un memoriu de susținere al revendicărilor după care va urma pichetarea Prefecturii Sibiu.
„Sperăm ca aceștia să dea dovadă de preocupare și înțelegere pentru problemele salariaților din sănătate din județ pentru că au datoria să ii reprezinte și să ii susțină în Parlament. Vom demara organizarea unei pichetări în fața prefecturii Sibiu, în data de 14 ianuarie. Deși ne-am fi dorit să organizăm un miting cu participare mare, în actuala situație a stării de alertă, posibilitățile de a organiza manifestări de amploare sunt inexistente”, transmite Damian.
Totodată, în data de 6 ianuarie a avut loc o ședință a Consiliului de Coordonare al Federației „Solidaritatea Sanitară ”din România în care s-a adoptat un set de revendicări, care reprezintă problemele salariaților din sistemul național de sănătate și implicit al salariaților din spitalele din județul Sibiu. La cele expuse mai sus se adaugă și deziderate mai vechi cum ar fi plata gărzilor medicilor cu tariful orar aferent normei de bază, reașezarea asistentelor medicale în grila de salarizare în sensul creșterii locului pe care-l ocupă în ierarhia salarială, corespunzător locului pe care-l au în echipa medicală, respectiv contribuției la tratamentul și îngrijirea pacienților, negocierea anexelor la CCM care trebuia făcută în termen de 6 luni de la apariția Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector bugetar Sănătate pentru anii 2019-2021 și reducerea vârstei de ieșire la pensie proporțional pentru salariații cu mai multe Contracte individuale de muncă și pentru cei care își desfășoară activitatea în condiții de muncă deosebit de periculoase.
Din sindicatul „Solidaritatea Sanitară” fac parte medici, asistenți/e, infirmieri/e și brancardieri și numără aproximativ 200 de membri.
Sursa Foto: Arhiva TS
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: proteste la Sibiu , guvernanti , lucratori din sanatate , sindicat , autoritati , Sibiu , Prefectura Sibiu , Solidaritatea Sanitară , proteste
Vizualizari: 7317
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Sparrow
Acum 2 ore
Adina
Acum 2 ore
HellTown
Acum 2 ore
Ionica vecinu
Acum 2 ore
Casian