Duminică,
25.09.2022
Cer Senin
Acum
5°C

M-am autorecenzat și a durat mai puțin de o oră. Pas cu pas, tot ce trebuie să știi și să faci la Recensământ 2022

M-am autorecenzat și a durat mai puțin de o oră. Pas cu pas, tot ce trebuie să știi și să faci la Recensământ 2022

M-am autorecenzat și a durat mai puțin de o oră, însă este important ca înainte să începi efectiv procesul de Recensământ 2022 să te asiguri că ai toate datele necesare la îndemână.

În această dimineață, majoritatea instituțiilor publice și mass media anunțau că începe oficial recensământul populației 2022.

Spre deosebire de alți ani, când venea un recenzor acasă cu un catastif și punea multe întrebări, de data aceasta avem ocazia să completăm singuri chestionarele, online. Ba chiar guvernul oferă și o zi liberă celor care fac asta, să se asigure că toată lumea face asta cu seriozitate și pe îndelete. Adevărul este că sunt câțiva pași pe care ar fi bine să-i faci înainte să te apuci de completat și despre care nu se spune în înștiințările oficiale.

S-o luăm pas cu pas.

În primul și în primul rând, am intrat astăzi pe site-ul anunțat de câteva săptămâni: www.recensamantromania.ro. Doar ca să descopăr că nu funcționează. Prea mulți români au dorit, ca și mine, să se autorecenzeze de la prima oră.

„Ca urmare a interesului foarte ridicat manifestat de populație pentru accesarea platformei de autorecenzare în primele ore ale zilei de 14 martie, website-ul dedicat Recensământului Populației și Locuințelor a fost suprasolicitat. Astfel, până la suplimentarea resurselor de natură tehnică, rugăm persoanele care doresc să se autorecenzeze să acceseze direct Platforma de Autorecenzare la adresa sau site-ul Institutului Național de Statistică la adresa https://insse.ro/cms/ro. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat și vă mulțumim pentru interesul manifestat”, au transmis luni autoritățile.

Așa că am intrat pe https://autorecenzare.insse.ro. Important de știut că aici te înscrii pentru autorecenzare, nu faci procesul în sine. Am completat CNP-ul, adresa și CNP-urile membrilor familiei.

Înainte de a vă apuca, aveți grijă să aveți la îndemână CNP-urile membrilor familiei, ale tuturor persoanelor care locuiesc cu voi în locuință. Altfel, vă veți bloca pe parcurs și nu veți duce până la capăt procesul.

Tot în această fază, aveți grijă să completați cu majuscule și dezactivați auto-sugestia de completare a browser-ului, altfel se suprapune peste chestionar și nu vedeți clar să completați toate câmpurile.

Codul de autorecenzare pentru Recensământ 2022, pe mail

Aici mi s-a părut ciudat că la membrii familiei poți pune inclusiv porecle în dreptul CNP-ului. Ideea este ca pe urmă să fie ușor de stabilit despre cine e vorba. Iată ce scrie când completați:

”Enumerați mai jos membrii gospodăriei prezenți sau temporar absenți, utilizând pentru identificare diminutive sau cuvinte sugestive, care să vă ajute în departajarea lor, cum ar fi: tata, mama, copil 1, bunica, etc. sau porecle.” - arată într-unul din pașii pe care trebuie să-i parcurgeți.

După ce parcurgeți acești pași scurți, durează câteva minute, trebuie să verificați adresa de e-mail. Acolo primiți un cod de autorecenzare și un link care vă duce către chestionarul propriu-zis.

Așa arată mesajul de confirmare pe care îl primiți pe e-mail:

recesământ 2022 Sibiu ghid autorecenzare

Pe mail veți primi câte un link de recenzare pentru fiecare CNP înregistrat, astfel că pe lângă datele dvs. personale le veți putea completa, spre exemplu, pe cele ale copiilor, dacă este cazul.

Așa arată pagina principală, de început:

recensământ 2022 Sibiu formular persoane și locuințe

După ce accesați link-ul primit pe mail veți începe procesul efectiv de autorecenzare. În cazul meu a durat efectiv 20 de minute și, în principiu, nu sunt întrebări care să te pună în dificultate. Pe lângă banalitățile legate de cetățenie, limbă, sau religie, care sunt firești pentru un recensământ, sunt câteva întrebări legate de closetul dvs. Gândindu-ne cum trăiesc unii compatrioți din mediul rural, până la urmă înțelegem și utilitatea acestor întrebări.

secțiuni obligatorii recensământ 2022

De asemenea, v-ar putea induce în eroare întrebările legate de suprafața camerelor în care locuiți, care se află scăzând din suprafața totală utilă a apartamentului sau casei suprafața bucătăriei și băii. Oricum, este o aproximare.

După autorecenzare, primiți un PDF cu tot ce ați completat

Nu lipsesc nici întrebările legate de apa în casă, sistemul de încălzire sau dacă locuința este izolată termic sau nu. Majoritatea întrebărilor reprezintă bifarea unor căsuțe, merge rapid.

Unde trebuie să completați voi, rămâne sfatul să folosiți majuscule sau caps lock, altfel nu se ”înverzește” câmpul să puteți merge mai departe.

După ce completați toate datele personale, primiți un mail de confirmare că ați finalizat procesul. De asemenea, primiți pe mail un document PDF cu tot ce ați completat, un fel de dovadă cu ce se va înregistra oficial pe numele dvs.. În cazul meu, a durat 20 de minute pe ceas.

recensământ mesaj confirmare

Nu uitați pe urmă să vă întoarceți la e-mail și să dați click pe link-ul primit pentru CNP-urile copiilor, sau altor membri ai familiei, dacă e cazul.

În concluzie, în niciun caz nu e nevoie de o zi întreagă sau să vă luați liber de la serviciu. Însă e nevoie de o minimă pregătire prealabilă, cum sunt documentele membrilor familiei sau actele locuinței. Cine e familiar cu munca de birou sau cu logica din spatele mersului instituțiilor statului, se va descurca rapid.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

13 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Diana

Acum 6 luni

Au dat ordinul de autorcenzare... acum, ne vor incolonati ca vitele, sa dam socoteala. Libertate ? Bun venit, globalism.
Raspunde

R.

Acum 6 luni

Voi astia care traiti in basmele voastre conspirationiste, ma mir ca nu va opriti din respirat, mai aveti doi neuroni si aia abia va tin in viata.

Raspunde

No Name

Acum 6 luni

Recensamatul a fost anuntat inainte de pandemie, cred ca in 2019. Stiu ca atunci s-a anuntat ca daca iti faci autorecenzia primesti o zi de concediu in plus.
Raspunde

Kokos

Acum 6 luni

Da , e corect , cel care face autorecenzarea tuturor membrilor de familie primeste o zi libera platita de la angajator.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 6 luni

Asta-i continuarea la "m-am vaccinat cu astra zeneca"? Cred ca de anu trecut pe vremea asta...stiu, nu de la acelasi autor. Mi-e groaza ce va fi la anu :))) ca nu o sa fie ceva asa de inofensiv ca recenzatul.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Adina

Acum 6 luni

Bai, ati inebunit de tot??? Cum sa intrebati oamenii daca au WC si unde il au???? Asta e recensamant???
Raspunde

@adina

Acum 6 luni

Pai mulți îl au în curte, mai ales în zone rurala, de aia întreabă... Sper ca nu ți-au căzut gradele dacă ai răspuns la întrebare
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Adina

Acum 6 luni

Pai si ce-i daca il au sau nu il au??? Azi maine ne intreaba unde ne-am amplasat frigiderul, daca avem cabina de dus sau doar cada, daca avem bideu sau nu, cu ce sampon ne spalam, pe unde am tras cablul de internet, cate integrame rezolvam pe saptamana, la cate filme de suspans ne-am uitat, de cate ori ne vedem cu fratii, etc. Ideea e ca omul are dreptul (sau ar trebui sa aiba dreptul) la viata personala si intimitate, si intrebarile astea ar trebui sa fie OPTIONALE si cine simte nevoia sa impartaseasca atatea detalii din viata personala, sa o poata face fara probleme, dar pe noi ceilalti sa ne lase in pace cu intrebarile lor de 2 bani. Asta e recensamant? Recensamantul se face pentru a numara populatia, pentru a vedea densitatea populatiei in anumite zone etc. nu ca sa intrebi oamenii daca au wc in casa sau nu, da-o incolo de treaba... Cine Dumnezeu lucreaza la alcatuirea acestor recensaminte???
Raspunde

Informatie detaliata

Acum 6 luni

Pentru informatie: https://ro.wikipedia.org/wiki/Recensământ
Raspunde

Danut

Acum 6 luni

Iulian Capsali: Actualul (auto)recensământ, pe lângă faptul că este extrem de intruziv - consumul de KW/gigacalorie din casă are vreo semnificație alta decât de control tip Green Deal al "amprentei de carbon" pe cap de mistreț globalizat? - introduce o temă pe care nu aș fi crezut că o voi vedea vreodată în Statul Român. Este circumscrisă, la capitolul minorități naționale, și românitatea balcanică: aromâni, meglenoromâni, istroromâni. Este semnul clar al dezagregării statale. Niciodată până astăzi românitatea balcanică nu a fost considerată minoritate națională. E ca și când sașii din Germania ar fi considerați minoritari în acel stat. Precizare: Academia Română a trimis formularea corectă. Problema este cu „experții” din Institutul NAȚIONAL (sic!) de Statistică!
Raspunde

Liliana

Acum 6 luni

Ce trebuie sa scriu la Cod Recenzor Ara?
Raspunde

Dragomir

Acum 5 luni

Daca un membru al familiei a primit dovada autorecenzarii și altul nu,ce trebuie să fac? Când se completează din nou formularul se mai trece la adresa și persoana care a primit dovada autorecenzarii? (persoana care nu a primit dovada e "capul familiei)
Raspunde

@Dragomir

Acum 5 luni

Sunati la call center si va indruma ei pas cu pas. E un numar gratuit cu 0800...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus