Miercuri,
30.11.2022
Cer Senin
Acum
6°C

Miguel Angel Hoyo antrenorul BC CSU Sibiu: „Realistic vorbind, cred că putem ajunge pe 6 în acest sezon”

Miguel Angel Hoyo antrenorul BC CSU Sibiu: „Realistic vorbind, cred că putem ajunge pe 6 în acest sezon”

Miguel Angel Hoyo a devenit antrenorul principal al BC CSU Sibiu la finalul anului trecut, după subita despărțire a lui Dan Fleșeriu de echipă. Miguel Angel era deja alături de galben-albaștri din postura de asistent, așa că decizia conducerii de a-l numi în locul lui Fleșeriu a fost una ușoară. Antrenorul de 48 de ani, originar din Spania, a stat de vorbă cu reporterul Turnul Sfatului despre speranțele pe care le are pentru echipa sa în acest sezon, care este locul pe care l-ar putea ocupa la final și chimia dintre el și jucători.

Spaniolul a ajuns la Sibiu în vară, după ce a plecat de la Saski Baskonia. Cei de la CSU Sibiu l-au sunat, „nu îmi imaginez de unde mă știau” (spune el râzând) și l-au întrebat dacă vrea să vină aici.

Cum a fost pentru tine să preiei echipa la mijlocul sezonului? Te-a speriat schimbarea?

Nu pot să spun că m-a speriat, dar e întotdeauna greu când începi sezonul la jumătate, când începi o treabă așa. Nu e plăcerea aceea pe care o ai când o iei de la primele antrenamente, vara, când de obicei vrei să schimbi multe lucruri și ai timp pentru asta. Pentru un antrenor întotdeauna timpul e cel mai important – să pregătești jucătorii, să-ți formezi echipa.

A fost totuși ok, pentru că știam deja echipa, lucrasem deja ca antrenor secund aici. Am ales ustensilele de care aveam nevoie, am purtat o discuție cu ei, le-am spus că eu cred că lucrăm bine împreună și o să mergem înainte. Sunt fericit de modul în care merg lucrurile momentan.

Într-adevăr știai deja echipa, nu la fel de bine ca Dan Fleșeriu, dar te acomodaseși totuși cu sportivii. Cum au primit jucătorii vestea?

În definitiv, acesta e un job, clubul a venit și i-a anunțat „el este noul antrenor” și au acceptat acest lucru. Este întotdeauna un moment dificil când așa ceva se întâmplă și de obicei se întâmplă pentru că ceva nu e ok – cu rezultatele, cu chimia dintre ei – așa că mă gândesc că au înțeles și jucătorii că ceva trebuia făcut rapid. Ei lucrau bine și lucrează bine în continuare, se pregătesc și nu s-a schimbat nimic într-un mod negativ.

Desigur, a fost o schimbare, pentru că dintr-o dată un tip le impunea reguli noi și venea cu alte idei, dar schimbarea a fost una pozitivă într-un final.

Dar chimie ai cu jucătorii?

Da. Da, cu siguranță am. Încă de la început, de când lucram ca antrenor secund, am avut o chimie bună cu ei. Acum rolul meu este diferit, dar chimia este încă acolo.

Cum merge sezonul? Ați avansat de când ai preluat echipa și până acum? (n.red. echipa se află, la momentul publicării interviului, pe locul 8)

Din momentul în care am preluat echipa, am schimbat multe și se vede asta în rezultate. Desigur, ca și club țelul e ambițios – vrem să fim în playoff. Când am luat echipa eram la coadă, cred că pe poziția 14 și nu e ușor să crești de acolo. Dar cred că mergem în direcția bună, ne dezvoltăm și rezultatele vin. Suntem aproape de țelul nostru.

Ai crezut că poți ajunge atât de sus de la locul 14?

Așa am crezut, da. Conducerea m-a întrebat dacă pot face asta și am spus că nu va fi ușor, dar e posibil. După ce am preluat echipa am mai adus doi jucători și cred că am luat decizii bune până acum.

Cum îi motivezi pe jucători înaintea meciurilor?

Nu cred în vreo tehnică miraculoasă. E important ca ei să știe cu cine au de-a face pe teren, cine sunt oponenții lor, ce vor să facă mai exact în timpul meciului. Apoi îi pregătesc psihic, le spun mereu că cel mai important lucru în jobul nostru e să dăm tot ce avem mai bun. În definitiv, suntem două echipe care facem tot ce putem ca să câștigăm, dar numai una din ele poate câștiga. Și atunci ce face diferența? De multe ori lucrurile mărunte fac diferența între victorie și eșec.

Trebuie măcar să le arătăm fanilor că jucăm pentru ei, pentru că sunt importanți, trebuie să vadă că am făcut tot ce am putut.

Jucăm pentru ei, pentru noi și pentru clubul nostru.

Cum te-ai simțit la primul meci cu fanii Sibiului?

Din păcate nu i-am putut vedea pe toți până acum, pentru că era pandemia, dar sper ca de acum să îi văd tot mai mult. E o nebunie! Îi admir foarte mult. E minunat și faptul că mereu vin cu noi în deplasare, întotdeauna sunt grupuri care fac oricâte ore pe drum doar ca să ne susțină și le mulțumesc pentru asta.

Când poți juca pentru fani și ei au ocazia să te susțină din sală, e un sentiment de neegalat.

Revenim la echipă. Care sunt punctele tari și punctele slabe ale galben-albaștrilor acum?

Îmi place întotdeauna să încep cu lucrurile bune. Cred că suntem o echipă inteligentă, înțelegem jocul, cum să jucăm. Și ăsta e un lucru foarte important, pentru că terenul e pentru jucător. El trebuie să gândească ce vrea să facă în mijlocul jocului, nu sunt eu acolo lângă el și nici nu am un joystick cu care să manevrez echipa de pe margine.

Jucătorii noștri știu să ia decizii singuri, ceea ce e foarte bine.

Urli la ei de pe margine când nu fac ceva bine?

Nu fac asta. (râde) Nu e același lucru să fii pe margine sau să fii pe teren. Uneori poate îți spune cineva „ia, uite, fă așa”. Dar tu când ești pe teren, cu pulsul 200, cu multe mâini în jurul tău, să iei decizia corectă e mai greu. Nimeni nu vrea să greșească, să rateze o șansă, asta trebuie să înțelegem noi ca antrenori.

Ce trebuie să le cer eu jucătorilor meu e să încerce să își păstreze concentrarea și să dea tot ce pot. Dacă ei fac asta, cum pot eu să îi cert, dacă au făcut tot ce le-a stat în putere?

Apoi, ca să revin la întrebarea cealaltă, la capitolul puncte slabe pot spune că nu suntem o echipă prea „fizică”. Suntem inteligenți, dar nu suntem destul de atletici pentru a interveni în joc fizic. Aici putem să pierdem, când avem de-a face cu jucători care pot să facă o anumită săritură sau să intervină cum poate unii dintre jucătorii noștri nu pot.

Realistic vorbind, pe ce loc ar putea încheia echipa noastră sezonul?

Trebuie să luptăm pentru locul al șaselea. Primele cinci sunt foarte greu de atins, dar cred că între pozițiile 6-9 avem șanse să luptăm, trebuie să ajungem în playoff, asta contează momentan.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus