Joi,
19.09.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Școlile de șoferi au pierdut procesele: Poliția restricționează pe ore și străzi accesul mașinilor-școală

Școlile de șoferi au pierdut procesele: Poliția restricționează pe ore și străzi accesul mașinilor-școală

În urma unei consultări publice lansată de Biroul Rutier al Poliției Sibiu, la care au răspuns mai mulți sibieni participanți la trafic, inspectorii au stabilit un nou set de reguli pe care instructorii auto trebuie să le respecte. Acestea constă în două intervale orare și mai multe străzi pe care instructorii nu pot să își ducă elevii, pentru a decongestiona parțial traficul sibian. Noul set de măsuri a intrat în vigoare în ianuarie 2022, însă nu fără piedici – mai mulți instructori autorizați au atacat noile reguli la Tribunal, unde plângerea lor a primit aviz negativ, apoi au făcut recurs la Curtea de Apel Alba Iulia, unde au fost refuzați din nou.

Totul a început în luna noiembrie a anului 2019, atunci când polițiștii Biroului Rutier au observat o influență negativă a mașinilor de șoferi asupra traficului, în orele de vârf și pe anumite străzi. Așadar, i-au invitat pe sibieni la consultare publică privind traseele și intervalele orare în care ar fi mai indicat ca elevii de la școlile de șoferi să învețe să conducă. Rezultatele consultării publice nu au mai fost date ulterior publicității, însă ele au ajutat la elaborarea unui plan de măsuri cu care mai mulți instructori auto nu au fost de acord.

La solicitarea reporterului Turnul Sfatului, reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu au transmis redacției programul și traseele pe care specialiștii au stabilit că instructorii auto nu vor mai putea circula cu elevii. Actul administrativ cu noile reguli le-a fost trimis în 05.02.2020 instructorilor auto.

„În conformitate cu art. 31 din Anexa la O.U.G. nr. 195/2002 republicată la nivelul municipiului Sibiu și pe drumurile județene , se poate învăța conducerea unui autovehicul, ori, după caz, se poate susține examenul pentru obținerea permisului de conducere pe toată rețeaua de străzi, cu excepția:

  1. De luni până vineri, între orele 07:30 – 09:00 și 15:30 – 18:30, se interzice învățarea conducerii unui autovehicul, ori, după caz, susținerea examenului pentru obținerea permisului de conducere sectorul (inel central) de drumuri ale cărui limite exterioare îl constituie străzile: Oncești – Negoveanu – Semaforului - Ștefan cel Mare – Bâlea - Hermann Oberth - Constituției – Abatorului – Târgul Fânului – Râului – Ion Neculce – Turismului – Alba Iulia* - Maramureșului – Cristian – Avrig – Octavian Goga – Bahluiului – Siretului – Calea Cisnădiei – Rahovei – Mihai Viteazu – Doamna Stanca (loc. Șelimbăr) - șos. Sibiului (loc. Șelimbăr);

Notă: inclusiv pe străzile menționate anterior este interzis accesul autovehiculelor destinate învățării conducerii în timpul efectuării ședințelor practice/susținerii examenului în vederea obținerii permisului de conducere.

  1. De vineri ora 13:00 până duminică, pe tot parcursul sărbătorilor legale , precum și în zilele premergătoare sărbătorilor legale începând cu ora 13:00 se interzice învățarea conducerii unui autovehicul, ori, după caz, susținerea examenului pentru obținerea permisului de conducere, pe următoarele străzi: șos. Sibiului din loc. Șelimbăr (strada Semaforului până la sensul giratoriu până la Lukoil), b-dul Vasile Milea, b-dul C. Coposu, str. Hermann Oberth, str. Bâlea, str. Ștefan cel Mare, str. Semaforului, str. Moldoveanu, str. Nicolae Iorga, b-dul Mihai Viteazu, str. Doamna Stanca (loc. Șelimbăr), Calea Dumbrăvii (de la intersecția cu strada Siretului până la b-dul Vasile Milea), Calea Cisnădiei, str. Constituției, str. N. Teclu, str. Abatorului, Calea Șurii Mari, str. Lungă, str. Rusciorului, str. Râului, șos. Alba Iulia, str. Malului, str. Cibinului, str. Târgul Fânului, str. Maramureșului, str. Cristianului, str. Moldovei, b-dul Victoriei, str. Transilvaniei, str. Rennes, str. Școala de înot și str. Octavian Goga.

Pe rețeaua de drumuri județene aflate în competența Poliției Municipiului Sibiu este permisă învățarea conducerii unui autovehicul, ori, după caz, susținerea examenului pentru obținerea permisului de conducere astfel:

-           D.J. 106 A (Sibiu – Păltiniș) până la intersecția cu D.J 106J(Gura Râului);

-           D.J. 106D între Rășinari și Poplaca;

-           D.J. 106 R (Sibiu - Poplaca);

-           D.J. 106 până la intrarea în Cornățel.”

Îngreunează munca instructorilor și procesul de învățare

20 de instructori auto din Sibiu au solicitat întâi poliției să anuleze actul, dar au fost refuzați, așa că au cerut în instanță anularea actului administrativ. „La scurt timp după transmiterea acestui document, un grup de instructori autorizați au demarat procedura prealabilă de anulare a acestui act administrativ. Întrucât demersul acestora a primit din partea unității noastre aviz negativ, aceștia au solicitat în instanță anularea actului”, au transmis reprezentanții IPJ Sibiu, pentru Turnul Sfatului.

În plângerea lor, reclamanții spuneau că străzile restricționate îngreunează procesul de învățare, scurtează numărul de ore pe zi în care instructorii își pot desfășura activitatea și face foarte dificilă stabilirea unui traseu compact pe care să învețe cursanții, „întrucât foarte multe dintre străzile uzuale sunt incluse în interdicția impusă de către pârâtă”.

„Reclamanții arată că modalitatea în care li se impune în acest moment să își desfășoare activitatea le alocă 6 ore jumătate de muncă fără restricții peste zi (de la orele 9 la orele 15:30), fiind obligați ca apoi să își reia activitatea după ora 18:30 când, cu excepția perioadei de vară, este deja întuneric afară sau pe cale să se întunece, fiind bine-cunoscut faptul că șofatul pe timp de noapte aduce un surplus de oboseală, simțurile fiind cu mult solicitate față de condusul pe timp de zi”, se arată în acțiunea deschisă de reclamanți, la Tribunalul Sibiu.

În același dosar se mai spune că aceste măsuri ar aduce „repercusiuni asupra calităților de șofer” ale celor care doresc să obțină permisul și că ar putea duce la creșterea numărului de accidente în viitor.

„Reclamanții susțin faptul că restricțiile impuse de pârât reduc posibilitățile de învățare a persoanelor care doresc să obțină carnetul de conducere, iar această diminuare are repercusiuni în aglomerarea străzilor în celelalte intervale orare disponibile, în aglomerarea și întârzierea în stabilirea sesiunilor de examinare, în îngreunarea și întârzierea persoanelor interesate de a putea fi programate pentru sesiunile de învățare, iar în final, repercusiuni asupra calităților de șofer ale celor care obțin sau doresc să obțină dreptul de a conduce, aspect care se resimte tot în felul în care se va aglomera traficul în viitor și în numărul de accidente rutiere.”

Totodată, instructorii au spus că nu pot să ia cursanții de acasă sau de la muncă, pentru că multe dintre aceste locații se află pe străzile interzise și că asta le îngreunează procesul de educare.

Argumentele nu sunt pertinente raportate la necesitatea regulilor

Cererea instructorilor a fost respinsă de Tribunal, astfel că aceștia au atacat decizia la Curtea de Apel Alba Iulia. Și această instanță a respins cererea, în luna ianuarie 2022. „Întrucât prin cererea de anulare a acestui act administrativ a fost contestată însăși legalitatea realizării acestui traseu, prevederile acestui act administrativ, până la rămânerea definitivă a deciziei Curții de Apel Alba Iulia, nu au fost puse în aplicare”, a transmis sursa citată, cu mențiunea că din momentul în care a fost pronunțată decizia Curții de Apel, setul de reguli a intrat în vigoare.

Tribunalul și-a motivat decizia de a respinge apelul instructorilor spunând că regulile elaborate de Poliție sunt mult mai important de aplicat decât sunt nemulțumirile provocate de acestea instructorilor și cursanților.

„Analizând argumentele prezentate de către reclamant, Tribunalul concluzionează că acestea nu pot fi reținute ca pertinente raportat la necesitatea obiectivă de emitere a actului administrativ atacat. Astfel, este de notorietate că circulația rutieră în cadrul orașelor reședință de județ, în speță în municipiul Sibiu este din ce în ce mai dificilă datorită creșterii constante a numărului de vehicule aflate în trafic. De asemenea, sunt de necontestat blocajele rutiere ce au loc în zilele de lucru, dimineața și după-amiaza, la momentul începerii zilei de școală și de lucru, precum și la finalul acestui interval orar. Mai mult, în zilele de weekend și de sărbătoare legală, deplasarea vehiculelor se face cu dificultate în special pe traseele de acces spre zonele turistice, de agrement, supermarketuri, ieșirile din oraș. Nu în ultimul rând, este de menționat că deplasarea autoturismelor de școală este întotdeauna foarte lentă, îngreunând practic și mai mult traficul rutier”, arată instanța.

Despre faptul că în solicitarea lor instructorii au explicat că nu pot să-și ia elevii de acasă sau de la lucru, instanța a spus că nu este un argument pertinent. „Instructorii auto au posibilitatea să folosească celelalte străzi în oraș, imposibilitatea ridicării elevilor de la domiciliu nefiind un argument pertinent în sensul încălcării drepturilor civile”, se arată în decizia Tribunalului explicând și că are „convingerea fermă că actul ce face obiectul judecății se impune a fi menținut, încadrându-se într-un set de măsuri absolut necesare decongestionării, cel puțin parțiale, a traficului în zonele aglomerate ale orașului. Nu este de neglijat nici numărul de deținători de permis de conducere în județul Sibiu care a depășit jumătate din totalul populației.”

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

Mihai

Acum 2 ani

Este foarte bună decizia. Degeaba se plâng instructorii, sunt zile când prinzi o masina scoala în oraș, de trebuie sa îți iei concediu. Asta este și din motiv ca unii instructori nu prea au legătură cu meseria asta! În rest,spre la treaba tuturor.
Raspunde

Claus

Acum 2 ani

Elevii ar trebui ca jumatate din partea practica,sa o faca intr un poligon,nu direct in trafic,apoi tot in trafic deprinzi mai bine indemanarea,si deasemenea toti am fost elevi la un moment dat,insa odata ajunsi soferi ne irita sa avem in fata o masina de scoala.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

VESTE BUNA

Acum 2 ani

Doar incurcau circulatia... Si ce tupeu nesimtit, se baga in fata fara sa semnalizeze, circula cu viteza sub limita legala, enerveaza si streseaza in ultimul hal alti participanti in trafic... Instructorii sunt de vina, nu stiu sa i invete sa conduca, numai sa le ia banii!!!
Raspunde

Ombl

Acum 2 ani

in sfarsit!
Raspunde

Un sibian

Acum 2 ani

foarte bine!!! sa se aplice hotararea in cele mai mici detalii!!! politia sa se uite dupa "iscusitii" de instructori, macar 30% din ei sunt cu telefonul in mana fara sa fie atenti la ce face elevul!!! mai au si tupeu sa faca proces!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Carcotel

Acum 2 ani

Buna decizie, oricum traficul e infernal la orele de varf, nu doar datorita volumului cat si datorita inaptilor (sau mai bine zis inaptelor) care sofeaza la fel de rau ca si elevii care invata acum sa conduca. Deci chiar nu mai e nevoie si de masini de "scoala" pentru ca oricum un sfert din soferi si mai ales soferite deja conduc in regim de scoala. Pa!
Raspunde

Florin O

Acum 2 ani

Acesta e o scuza a autoritatiilor pentru ca nu sunt capabile sa gandesca solutii la decongestionarea traficului.
Raspunde

Lau

Acum 2 ani

Este cu 2 tăișuri hotărârea. In timp ce unii șoferi se bucura, alții ne rugam moartea. Ca sa ieși din Valea Aurie îți trebuiesc nervi de oțel. La orice oră din zi pe Calea Poplacii sunt cel putin 3-4 mașini de școală pe fiecare sens de mers. Inclusiv camioane, autobuze si vehicule militare. Daca vrei sa ieși din cartier pe Calea Dumbravii...dai de acelasi lucru.
Raspunde

Dicu

Acum 2 ani

Eu zic sa nu i mai lase deloc in oras. Sa mearga la Poplaca si Rasinari. In oras trebuie sa ducem/luam copii la scoala si toate masinile trebuie oprite in drum. Masinile pentru ridicat gunoi trebuie sa mearga ziua ca noaptea nu se poate ridica gunoiul. Dimineata si dupa masa se foarmeaza ambuteiaje si scolile ocupa toate intersectiile. A, si sunt unii "sefi"pe care i incurca scoala si cea de soferi si in general tot te tine de educatie pentru ca ei nu pot ajunge in timp record la serviciu. Deci, in concluzie fara scoala, ne incurca!!!
Raspunde

Flo

Acum 2 ani

Excelent! :))
Raspunde

Shadow

Acum 2 ani

Eu zic că-i de bine. Până la urmă omul ăla trebuie să învețe să meargă cu mașina nu să stea în trafic.
Raspunde

Lucian

Acum 2 ani

Așteptăm și alte măsuri eficiente pentru fluidizarea traficului.
Raspunde

Fecioru Larisa

Acum 2 ani

Mi se par cam absurde aceste restricții legat de masinile de școală. Pe ce criterii s-au aplicat aceste reguli?? Pe opiniile unor participanți la trafic care nu stiu sa fie soferi cu adevarat si nu respecta regulile de circulație. Noi ca elevi si viitori participanti la trafic ce putem sa învățăm daca avem voie sa circulam doar pe 5-6 strazi din tot orașul. Nu cred ca din cauza masinilor de școală este marea aglomeratie din oras. Aglomerația de datoreaza oamenilor prea comozi care nu se dichisesc sa mearga 10 minute pe jos pentru a-și duce copii la grădiniță- școală( exista si autobuze Tursib) sau sa mearga la magazin sa ia pâine. Poliția ar trebuie sa iasă mai des in strada sa vada si ei cum se circula si din ce cauza este asa aglomerat orasul. Sa vada soferii ,, profesioniști" care nu respecta nici o regula de circulatie. Masina de scoala merge cu viteza recomanda de 30km/h cum este si corect dar ceilalti Schumacheri nu pot sa mearga regulamentar pentru ca ei au permis si isi permit. Sper ca mai multi viitori soferi sa isi spuna opiniile legat de aceste reguli( de rahat) si sa avem si noi aceleasi drepturi ca si ceilalti ,,profesioniști"
Raspunde

Fecioru

Acum 2 ani

Mi se par cam absurde aceste restricții legat de masinile de școală. Pe ce criterii s-au aplicat aceste reguli?? Pe opiniile unor participanți la trafic care nu stiu sa fie soferi cu adevarat si nu respecta regulile de circulație. Noi ca elevi si viitori participanti la trafic ce putem sa învățăm daca avem voie sa circulam doar pe 5-6 strazi din tot orașul. Nu cred ca din cauza masinilor de școală este marea aglomeratie din oras. Aglomerația de datoreaza oamenilor prea comozi care nu se dichisesc sa mearga 10 minute pe jos pentru a-și duce copii la grădiniță- școală( exista si autobuze Tursib) sau sa mearga la magazin sa ia pâine. Poliția ar trebuie sa iasă mai des in strada sa vada si ei cum se circula si din ce cauza este asa aglomerat orasul. Sa vada soferii ,, profesioniști" care nu respecta nici o regula de circulatie. Masina de scoala merge cu viteza recomanda de 30km/h cum este si corect dar ceilalti Schumacheri nu pot sa merga regulamentar pentru ca ei au permis si isi permit. Sper ca mai multi viitori soferi sa isi spuna opiniile legat de aceste reguli( de rahat) si sa avem si noi aceleasi drepturi ca si ceilalti ,,profesioniști"
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus