Vineri,
02.06.2023
Cer Senin
Acum
13°C

Un bărbat refugiat la Sibiu strânge bani pentru copiii din Ucraina. Expoziție în mai multe locații din oraș

Un bărbat refugiat la Sibiu strânge bani pentru copiii din Ucraina. Expoziție în mai multe locații din oraș

Unul din refugiații care au ajuns la Sibiu, din Ucraina, face parte dintr-o asociație de ajutorare a copiilor afectați de conflictul armat din Crimeea. Stanislav Lypovskyi a fugit din Kiev cu familia, direct dintr-un buncăr, iar pe lângă puținele haine pe care apucase să le ia din casă, bărbatul a avut grijă să salveze și 19 desene realizate de copii, în cadrul programului pe care îl coordona până de curând. Cu acestea, va realiza o expoziție în mai multe locații din Sibiu și va strânge bani pentru ca acești copilași să poată continua să deseneze și în timp de război.

„Războiul văzut prin ochii copiilor” este numele pe care îl poartă expoziția gândită de Stanislav, cu ajutorul gazdei sale din Sibiu, Alexandra Mihalcea. Ucraineanul nu poate uita de copiii pe care i-a lăsat în urmă și care au în continuare nevoie de ajutor, poate chiar mai mult acum, când un alt război le zguduie viețile. Tocmai de aceea, atunci când a fugit din Kiev, a luat în bagaj mai multe desene pe care vrea să le valorizeze, în așa fel încât să le poată trimite copiilor bani din România, cu care să își cumpere cele necesare pentru a continua să deseneze.

„Am luat decizia să părăsesc țara atunci când în blocul vecin efectiv a intrat o rachetă. A fost bombardat aproape tot blocul, iar noi pentru două zile ne-am refugiat într-un buncăr. Am luat tot ce am putut să salvăm și am plecat. În timpul în care am stat în buncăr, orașul Kiev a fost înconjurat. În același timp, autoritățile ucrainene formaseră un scut, dar știam că nu va rezista mult. Nu ne-am mai întors acasă din buncăr, ci pur și simplu am plecat cu ce aveam la noi. Am mers pe drumurile din sate, spre România”, își amintește Stanislav.

Bărbatul de 62 de ani povestește că, alături de soția și cei doi copii ai lor, au făcut drumul până în țara noastră în câteva zile. Avansau cu greu, din cauza ambuteiajelor și au fost nevoiți chiar să se oprească pentru scurt timp la niște cunoștințe. „Am parcurs 500 de kilometri în trei zile, ne-am oprit și am rămas pentru scurt timp și la niște prieteni, pentru că era un drum foarte complicat, erau multe verificări din partea autorităților, oameni speriați, ambuteiaje. Din Ungaria am ajuns în România și din fericire am dat peste Alexandra care ne-a ajutat. În prima noapte am stat într-un hotel, apoi am stat la casa ei de la țară. Suntem foarte mulțumiți și fericiți că sunt atât de mulți oameni care ne ajută. Ne este bine acum”, spune el.

Un proiect pentru copiii care au suferit, în Crimeea

Totul a început în 2016, după ce cu doi ani în urmă începuse războiul pentru anexarea Crimeii. A fost fondată o asociație care ajuta copiii din acele zone, prin reabilitare prin artă. Copiii erau încurajați să deseneze și erau duși în excursii, ca să își schimbe un pic starea mentală, să se simtă mai bine, spune Stanislav.

„Cât am lucrat cu ei, desenele s-au schimbat în timp. De la culori sumbre, au devenit tot mai pozitive și chiar simt o îmbunătățire. Din păcate au rămas mulți copii acolo și îi încurajez în continuare să se concentreze pe desene.”

Tablourile pe care le-a salvat vrea le transforme în tricouri pe care să le vândă. Iar banii strânși îi va trimite la copiii din Ucraina, ca să poată să își cumpere necesarul să continue să deseneze.

„Unul din cele mai urâte lucruri este că mor copii nevinovați. Cei mari pleacă la război și sunt mai conștienți de situație. Copiii sunt viitorul și iată că acum trebuie să treacă prin cele mai urâte momente. Moare tânăra generație”, spune ucraineanul.

„Nu am putut să stau și să mă uit”

Sibianca Alexandra Mihalcea nu a stat deloc pe gânduri atunci când i s-a propus să găzduiască o familie de ucraineni. Nu era prima, pentru că în urmă cu scurt timp mai primise o familie – bunica, mătușa, mama și două fete – care între timp au ajuns în Italia.

„Am luat decizia să găzduim refugiați din două motive. Întâi, nu puteam să stau pur și simplu să mă uit și să îmi dau cu părerea cum fac unii, când văd că se întâmplă așa ceva. Al doilea motiv, mai puțin important, chiar dacă nu la nivelul acesta, nici pe departe, știu ce înseamnă să fii pe drumuri cu un copil de mână și să nu știi încotro să o apuci. După ce am trecut prin asta, nu pot să mă uit cum niște mame care fug de război nu au unde să stea. Cum pot, îi ajut. În apartamentul nostru putem elibera o cameră, să ne mai restrângem un pic și să primim o familie, mai avem o casă la țară unde iar am avut spațiu pentru o familie și facem tot ce putem”, explică Alexandra.

Tânăra a fost impresionată de activitatea lui Stanislav și de faptul că nu s-a oprit nici după ce a început războiul. Așa că a decis să îl ajute cu tot ce poate, ca să strângă bani pe care să îi trimită copiilor.

„Este președintele secțiunii pentru tineret în cadrul unei asociații și ajută copiii afectați de conflictul armat din Crimeea. Am fost impresionată de activitatea sa și nu mă așteptam ca organizații de genul acesta să funcționeze și după ce a început războiul. Ce m-a uimit a fost că atunci când a fugit din calea războiului, a avut grijă să aducă și 19 tablouri ale copiilor. Aveam deja niște contacte la care am putut să apelez și imediat am primit răspunsuri favorabile. Eu voiam să găsesc un spațiu, dar mi s-au oferit mai multe, așa că se pare că vom face un tur al Sibiului cu expoziția. Ulterior vom anunța restul locațiilor”, arată aceasta.

Momentan au nevoie de ajutor cu printarea tablourilor pe tricouri, pe care vor să le vândă, iar banii vor merge în Ucraina. Cei care doresc să contribuie la proiectul lui Stanislav Lypovskyi pot să o contacteze pe Alexandra Mihalcea, pe pagina sa de Facebook.

Vernisajul expoziției va avea loc pe 24 martie, la Biblioteca ASTRA, iar invitați să vorbească sunt Radu Vancu și Dan Perjovschi.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus