Sâmbătă,
13.08.2022
Partial Noros
Acum
28°C

Alina, sibianca premiată la Gala Excelenței: ”asistența socială este ultimul punct la care se gândește comunitatea. Asta e problema mea”

Alina, sibianca premiată la Gala Excelenței: ”asistența socială este ultimul punct la care se gândește comunitatea. Asta e problema mea”

Alina Dinu este singurul asistent social din Sibiu premiat în acest an la Gala Națională a Excelenței în Asistență Socială. Tânăra lucrează ca asistent social la Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Tălmaciu (CABR Tălmaciu) și a fost propusă de conducerea Structura Teritorială Sibiu a Colegiului Național al Asistenților Sociali din România (CNASR) pentru munca depusă în perioada 2020 – 2021. Alina a primit premiul în numele tuturor colegilor de la centru și spune că iubește ceea ce face. Își dorește să transmită că asistența socială este extrem de importantă, iar oamenii care lucrează în acest domeniu chiar pot schimba lucruri.

Alina Dinu s-a născut în județul Tulcea și a absolvit la București Facultatea de Sociologie și Asistență Socială. Nu a bănuit vreo secundă că va ajunge la Sibiu, pentru că își dorea să profeseze la Cluj. Destinul a făcut, însă, ca ea să ajungă la Sibiu după ce a lucrat la București timp de doi ani în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, pe asistență maternală. Tânăra spune că nu s-a gândit neapărat să urmeze această facultate, dar așa a fost să fie.

„Nu știu câți dintre noi știu încă din liceu ce carieră să urmeze. Eu una nu aveam o idee clară despre ce voi face cu viața mea. Cu atât mai puțin mă gândeam la asistență socială, pentru că nu știam exact ce cuprinde acest domeniu. Am ajuns în București, mi-am depus dosarul la mai multe facultăți la care am și dat admitere. Mi-am depus dosarul la Facultatea de Geografie, la cea de jurnalism și nu știu cum am ajuns la Cișmigiu, unde este facultatea de Sociologie și mi s-a părut atât de frumoasă. Așa am decis să mă înscriu și aici. Am văzut pe site-ul lor cam despre ce este vorba și mi-am spus: de ce nu? Am fost admisă, chiar pe locurile de la buget și am rămas”, spune Alina.

Tânăra povestește că a avut noroc de un stagiu intens în timpul facultății cu o arie largă de locuri în care a făcut practica, de la penitenciar, asistență maternală și până la spitale.

„Făceau asta ca noi să ne putem da seama dacă ne place cu adevărat aceste domeniu. Cumva, atunci s-au limpezit lucrurile pentru mine și am decis să merg mai departe în acest domeniu. Din păcate, nu am fost mulți colegi din generația mea care au rămas în asistență socială”, spune Alina.

A început ca voluntar la Asociația de Poveste

Fetei îi place foarte mult ceea ce face. În Sibiu este asistent social la CABR Tălmaciu, dar înainte de a se putea angaja aici a fost voluntar la Asociația de Poveste, un ONG din Sibiu care luptă pentru integrarea în comunitate a copiilor din centrele de plasament.

„Sunt extraordinari oamenii aceia. Știu că i-am întrebat o dată cum rezistă la atâta presiune, dăruire și la atâta muncă. Pentru mine sunt un exemplu”, spune Alina despre cei de la Asociația de Poveste.

S-a angajat apoi la Tălmaciu și lucrează cu persoane adulte cu handicap neuropsihic. Povestește că la început nu i-a fost ușor pentru că nu și-a imaginat că unii oameni pot avea probleme de sănătate atât de grave ca cele ale unor persoane din aceste centre, dar încet, încet a început să-i vadă ca pe oameni normali cu care poți interacționa și poți crea ceva. Totodată vorbește despre colegii ei pe care îi consideră persoane cu un suflet special.

„Mă gândesc aici la acei oameni care îngrijesc astfel de persoane cu dizabilități și care ar merita să fie mai vizibili și mai apreciați, pentru că ceea ce fac ei și dedicarea cu care o fac merită valorificată”, spune Alina.

Treaba Alinei la centru este de a integra sau reintegra oamenii de acolo pe piața muncii. O mare reușită a avut-o la începutul acestui an când a reușit angajarea a doi beneficiari cu normă întreagă la compania „La Fântâna”. Spune că nu ar fi reușit fără colegii ei de la centru și este foarte mulțumită de rezultat.

„Cei doi sunt un cuplu și se descurcă extraordinar, chiar dacă nu au experiența lucrului în echipă. Au fost foarte bine primiți la locul de muncă și sunt sprijiniți, pentru că oamenii de acolo sunt obișnuiți cu persoane cu dizabilități. Este extraordinar pentru ei să lucreze. Îi văd cât de mult se schimbă. Au mai multă încredere în ei, merg singuri la cumpărături, chiar dacă au de toate la centru, doar ca să cumpere ei, ce vor și ce le place”, povestește Alina.

Fata spune că acestea sunt momentele în care realizează că face ceva prin munca ei pentru acești oameni, chiar dacă rezultatele nu se văd imediat.

„În asistență socială ai nevoie de mută răbdare. Rezultatele noastre nu vin imediat, dar toate se leagă la un anumit punct”.

Este singurul asistent social din Sibiu premiat

Alina Dinu a fost propusă de conducerea CNASR Sucursala Sibiu, prin președintele Rita Gulliman pentru această distincție, iar ceea ce a propulsat-o a fost munca depusă în perioada 2020 – 2021, un an foarte greu pentru toți din punct de vedere al pandemiei de COVID.

Alina Dinu la gala excelentei

Alina pe scena galei

„Pentru noi, în asistență socială a fost cu atât mai greu. Am avut o perioadă de 14 zile în care am stat izolați cu beneficiarii noștri și pentru cei care aveau copii acasă sau persoane vulnerabile a fost foarte dificil. Partea frumoasă a fost că, în acea perioadă, au ajuns beneficiarii să ne sprijine pe noi. Ne puneau muzică, ieșeam să ne jucăm șotron în curte. A fost o experiență foarte frumoasă în care am ajuns să învățăm despre ei cât n-am învățat în ani”, spune Alina.

Îi place să lucreze în echipă și de aceea consideră că premiul primit este pentru toți cei cu care lucrează.

„Prezența mea la gală a fost doar ca să reprezint întreaga echipă care a muncit din greu în anii aceștia. Nu mă așteptam și nici nu am vrut să ajung pe scenă, dar până la urmă am făcut-o pentru noi toți”, adaugă tânăra.

Își dorește ca oamenii cu dizabilități să nu mai fie invizibili pentru societate

Ceea ce o impresionează în mod deosebit la oamenii cu dizabilități cu care lucrează este sinceritatea acestora.

„Pur și simplu vezi că ei țin la tine necondiționat, dincolo de toate traumele lor. Asta putem învăța de la ei, cum să fim sinceri.”

Și-ar dori pentru ei ca societatea din România să evolueze și să le ofere altceva decât instituționalizarea despre care crede că nu este o soluție bună.

„Mi-aș dori să nu mai fie instituționalizați, dar România nu este încă pregătită să-i integreze în adevăratul sens al cuvântului. Noi nu avem sisteme de bază puse la punct și mă refer aici la educație, sănătate și altele. În acest context, asistența socială este ultimul punct la care se gândește comunitatea. Asta este problema mea ca asistent social. Treaba mea este să-i integrez în comunitate, dar comunitatea nu beneficiază de mai nimic din ce au ei nevoie. Până când oamenii nu conștientizează prezența persoanelor cu dizabilități, până nu va înceta ca societatea să-i privească diferit și până nu sunt rezolvate nevoile lor, nu pot spera la asta. Ei au fost ascunși pentru mult timp. Mi-aș dori ca cei din comunitate să fie mai implicați în povestea lor. Să existe mai multe locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități, adaptate pentru ei, pentru că munca îi stimulează extraordinar”, spune Alina.

Obiectivul fetei este de a ajunge cât mai eficientă pentru acești oameni și să pătrundă cât mai mult în lumea lor pentru a-i putea ajuta. Și-a dat seama că accentul pus pe oameni contează mult mai mult decât hârtiile pe care le face la serviciu și își dorește să se concentreze pe interacțiune. Își amintește o poveste din București care i-a marcat cursul carierei. Povestește că a mers acasă la o bunică de etnie romă care locuia într-o casă neîngrijită, cu mai mulți oameni în cameră, din centrul Bucureștiului. S-a dus determinată să-i ceară să facă mai mult pentru a-și lua nepotul aflat într-un centru, dar femeia i-a tăiat-o scurt: „Domnișoară, ascultă-mă pe mine că sunt țigancă bătrână. Obișnuința este a doua natură a omului”. A fost momentul în care Alina a realizat ce trebuie să facă pentru acești oameni.

„Oamenii se obișnuiesc cu anumite situații, iar noi, ca asistenți sociali, ca psihologi trebuie să-i ajutăm și să le arătăm alternative, pentru ca ei să vadă că pot face și altceva. Trebuie să-i faci să-și dorească să iasă din zona de confort, fără a-i obliga”, mai spune fata.

Mesajul pe care dorește să-l transmită este că domeniul în care activează este foarte important și oamenii care lucrează în el chiar pot schimba lucruri.

„Vreau să transmit că asistența socială este importantă și oamenii care lucrează în acest domeniu chiar pot schimba lucruri. Fiecare cuvânt, zâmbet, orice implicare contează în acest domeniu. Pe mine asta mă face fericită. Mă face fericită faptul că pot ajuta o persoană. Asta este munca noastră și trebuie să ne privim profesia ca pe o situație matematică, cum îmi place mie să o văd. Adică atunci când ne lovim de o problemă nu o abandonăm ci îi căutăm rezolvarea”, încheie Alina.

Cea de-a opta ediție a Galei Naționale a Excelenței în Asistență Socială a avut loc în 15 martie, chiar de Ziua Mondială a Asistenței Sociale. În cadrul acestei ediții au fost premiați asistenții sociali și personalitățile care s-au remarcat prin devotamentul față de profesie, precum și prin munca cu comunitățile și beneficiarii în perioada pandemică 2020-2021.

Citește și: Cinci ani De Poveste: sibienii care au schimbat viețile copiilor din centrele de plasament

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus