Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
13°C

Raluca Turcan: Comisia Europeana a aprobat 84,2 milioane euro pentru prima etapă a Proiectului de apă și canal Sibiu Brașov

Raluca Turcan: Comisia Europeana a aprobat 84,2 milioane euro pentru prima etapă a Proiectului de apă și canal Sibiu Brașov

Comisia Europeana a aprobat 84,2 milioane euro pentru prima etapă a Proiectului de apă și canal Sibiu/Brașov. Este o veste pe care o așteptam alături de autoritățile locale, de partenerii din instituțiile centrale și de cei implicați direct, specialiștii operatorului Apă Canal SA Sibiu și ADI Apă Sibiu. Acest proiect are drept beneficiari 290 mii de locuitori din județele Sibiu și Brașov, din 46 de localități (24 de unități administrativ-teritoriale).

În calitate de vicepremier al României, la sfârșitul anului 2020, am participat alături de ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, la Sibiu, la semnarea acordului prealabil de măsuri care a precedat contractul de finanțare a acestui mare proiect. Au urmat etape deloc simple, dar parcurse, iată, cu succes. Am tratat acest proiect cu prioritate și mă bucur că eforturilor noastre de atunci s-au adăugat cele ale colegilor din actualul Guvern, ale ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu și colegilor săi.

În municipiul Sibiu sunt prevăzute lucrări în valoare aproximativă de 68 milioane de euro (extinderi și reabilitări de rețele apă potabilă și colectoare de canalizare, reabilitarea aducțiunilor din sursele Gura Râului și Sadu, îmbunătățirea tratabilității Uzinei de apă ”Dumbrava”, modernizarea Laboratorului central de analize apă, îmbunătățiri ale proceselor Stației de epurare Mohu).

La nivelul județului Sibiu, noul program investițional va permite alimentarea cu apă a zece noi localități (Miercurea Sibiului, Dobârca, Apoldu de Sus, Roșia, Daia, Nou, Cașolț, Cisnădioara, Săcădate și Ruși), canalizarea din comuna Poplaca va deveni funcțională prin construirea unui colector de transport apă uzată până în Sibiu, iar în orașul Miercurea Sibiului vor fi construite rețele noi de apă potabilă și de canalizare precum și o stație de epurare ape uzate. Acestora li se adaugă construirea de noi aducțiuni – cele mai importante fiind Sibiu – Tilișca și Sibiu – Șura Mare – Slimnic – Ruși, reabilitarea de uzine de tratare și stații de epurare, a rezervoarelor de înmagazinare a apei potabile, a rețelelor de apă și canalizare, obiective ce vor asigura buna funcționare a întregii infrastructuri de gestionare a apei în localitățile unde activitatea este asigurată de către operatorul regional Apă Canal Sibiu SA.

Suma de 84,2 milioane aprobată este doar prima etapă din estimatul realist transmis anul trecut la Bruxelles, valoarea totală (POIM plus PODD) ajungând pentru întreg proiectul la peste 223 milioane euro.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Tot o apa si un…

Acum 2 ani

Pai nu se lauda Turcana anul trecit ca a adus 200 de milioane de euro pt Apa Canal? Sau aia de la UE s-au prins ca sibienii is papagali laudarosi si le da mai putin de jumate? Tanti Cora nu are nimic se spus? Nici specialistii de la Apa Canal? Rusine cu asa hal conducatori !!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus