Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
14°C

Prin 2026-2027 ar începe extracția: CA Romgaz a avizat, din nou, contractul pentru gazele din Marea Neagră

Prin 2026-2027 ar începe extracția: CA Romgaz a avizat, din nou, contractul pentru gazele din Marea Neagră

Consiliul de Administrație al Romgaz a avizat și varianta revizuită a contractului pentru achiziția drepturilor de exploatare în perimetrul Neptun Deep. Tranzacția de un miliard de dolari ar urma semnată lunile viitoare, iar livrările de gaze din această sursă sunt estimate să înceapă peste patru-cinci ani.

În termeni tehnici, CA al Romgaz a avizat, în ședința de marți, 22 martie, ”încheierea contractului de vânzare - cumpărare a tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră”, se arată într-un comunicat remis cititorilor Turnul Sfatului de către reprezentanții Romgaz.

Prețul pe care îl va plăti Romgaz este de 1,06 miliarde de dolari, iar forma finală a contractului urmează să fie aprobată în Adunarea generală extraordinară a acționarilor Romgaz, reunită în 28 aprilie 2022.

Mai durează cel puțin patru ani

Descris drept ”oportunitate strategică pentru România”, proiectul Neptun Deep reprezintă o sursă de gaze naturale va trebui exploatată împreună cu OMV Petrom, compania care deține cealaltă jumătate din drepturile de exploatare a zonei în discuție. Peste 50 de miliarde de metri cubi sunt estimați a putea fi extrași din acest perimetru, raportat la un consum intern de aproximativ 12 miliarde de metri cubi în fiecare an. Când va începe extragerea gazelor naturale din Marea Neagră nu are, deocamdată, un răspuns foarte exact.

”Contextul actual geopolitic și energetic conferă proiectului o însemnatate și mai deosebită. Ne-am propus să finalizăm tranzacția în trimestrul II din acest an, astfel încât alături de viitorul partener să putem trece, în cel mai scurt timp posibil, la faza de dezvoltare-exploatare. În acest context, estimăm că prima producție de gaze naturale rezultată din perimetrul XIX Neptun, zona de apă adâncă, să fie obținută la sfârșitul anului 2026 sau începutul anului 2027”, transmite Aristotel Jude, directorul general al Romgaz, în comunicatul amintit. Potrivit căruia, atât Neptun Deep, cât și alte proiecte de dezvoltare a unor surse de energie regenerabilă, reprezintă o prioritate.

Cu repetiție

Contractul în discuție a mai fost aprobat de către Adunarea generală extraordinară a acționarilor Romgaz și în luna decembrie a anului trecut. Contractul nu a mai fost semnat, însă, ca urmare a modificării ulterioare a formei aprobată. ”Întrucât au existat negocieri ulterioare cu vânzătorii privind ajustarea unor clauze din contractul de vânzare – cumpărare, în special în sensul acoperirii în favoarea Romgaz SA a unor riscuri fiscale, este necesară o nouă convocare a Adunării generale extraordinare a acționarilor”, transmit reprezentanții Romgaz.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus