Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Ucraineanul care a reunit refugiații din Sibiu pe Whatsapp și Telegram: „Curând vom avea un loc fizic în care să ne întâlnim”

Ucraineanul care a reunit refugiații din Sibiu pe Whatsapp și Telegram: „Curând vom avea un loc fizic în care să ne întâlnim”

Eugene Vovk a ajuns cu familia la Sibiu în 28 februarie. Fusese invitat să vină aici încă din prima zi de război, de o amică din facultate, însă a plecat de-abia după trei zile. Cu câteva bagaje, soția și cele două fetițe alături, Eugene a fost primit cu multă căldură de comunitatea sibiană. El însă nu a stat pe gânduri și chiar în a doua zi după ce a ajuns aici a început să își ofere ajutorul altor ucraineni care fugiseră din calea războiului. Ba chiar a creat grupuri pe Whatsapp și Telegram, unde i-a îndemnat pe refugiați să intre, ca să fie mai aproape de alți ucraineni veniți la Sibiu. Iar de săptămâna aceasta, se vor putea întâlni și fizic.

Eugene trăia în Odessa înainte de război. Avea un magazin online cu drone și echipament de fotografie, despre care acum spune că nu știe dacă va mai fi viabil după ce se încheie conflictul. „Cine va mai cere astfel de produse după război?”, se întreabă, spunându-mi că site-ul este încă funcțional, dar stocurile sunt blocate.

Tânărul de 35 de ani are două fete, în vârstă de 7 și 10 ani, ale căror nevoi sunt prioritare acum – mai ales nevoia de educație. „Cea mare termină școala primară anul acesta. Ne pregăteam să alegem următoarea școală pentru ea în Odessa. Însă planurile acelea s-au dus pe apa sâmbetei și nu avem nici un plan nou acum”, spune ucraineanul. Își dorește să găsească la Sibiu o școală unde să le ducă pe cele două, pentru că deși acum urmează cursuri online cu profesoarele din Ucraina, au nevoie de mult mai mult decât atât.

„Nu am avut nevoie de foarte multe lucruri – haine călduroase și papuci pentru copii, pentru că nu ne așteptam la temperaturi de iarnă în martie. Și nu am putut să luăm prea multe lucruri cu noi, din Ucraina. Avem o altă nevoie acum, mult mai importantă – posibilitatea să continue școala copiii noștri. Au posibilitatea de a urma niște ore online cu profesorii lor ucraineni, dar nu este genul de educație care le poate oferi cunoștințe așa cum trebuie”, spune Eugene.

eugene vovk

Grupuri pe social media pentru ucrainenii din Sibiu

Ajuns aici, deja din a doua zi de ședere a început să posteze anunțuri pe rețelele de socializare că vrea să îi ajute pe ucrainenii săi chiar și doar cu o vorbă bună. Însă a făcut mai mult decât atât – a adunat la un loc toate informațiile necesare și contactele care să le ușureze demersurile odată ajunși în Sibiu. Iar acum vor avea posibilitatea să se întâlnească și fizic, nu doar în mediul virtual.

„La Sibiu sunt mai multe organizații non-guvernamentale care imediat au început să îi ajute pe refugiații ucraineni. Câțiva dintre ei au deschis centrul de colectare de la Zacaria, alții ajută cu cazarea. Clubul Economic German și-a împărțit spațiul cu noi, astfel că săptămâna aceasta inaugurăm Centrul Ucrainean din Sibiu, un loc în care ucrainenii pot să vină, să întâlnească alți ucraineni, să primească informații, să își ofere ajutorul sau pur și simplu să aibă un loc în care să stea pentru câteva ore și să lucreze pe laptopuri. Totul cu ajutorul Consiliului Județean Sibiu”, spune Eugene Vovk.

Din estimările pe care le poate face, de pe grupurile de Telegram și Whatsapp pe care le are acum, aproximativ 250 de refugiați s-au alăturat lui.

„Însă nu toți membrii ai fiecărei familii sunt pe grup. În plus, acolo sunt doar adulți, nu și copiii lor. Acum încercăm să adunăm mai multe informații cu privire la numărul familiilor venite aici și nevoile lor.”

De la sfaturi la povești de viață

Pe grupurile create de Eugene se discută despre orice. Ucrainenii care intră acolo pot să ceară sfaturi sau să își spună poveștile, să ofere ajutor.

„Vorbim cam despre orice. Începând cu sfaturi legale, transport, susținere cu produsele de care au nevoie și cazare, până la activități pentru copii, atracții locale, saloane, frizerii. Și, desigur, împărtășim poveștile noastre și căutăm modalități prin care să îi susținem pe cei care au rămas în Ucraina”, spune tânărul.

Eugene dorește să își exprime recunoștința față de asociația Sus Inima care, după trei săptămâni de voluntariat, a decis să îi ofere un loc de muncă plătit. Astfel, tânărul ucrainean va avea posibilitatea să își ajute conaționalii ajunși la Sibiu și să își întrețină familia în același timp.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

O voce din putina

Acum 2 ani

Si asta e unul dintre patriotii curajosi sau cu bani, care a scapat de mobilizarea generala... Ca e din categoria de virsta recrutabila in Ucraina (18-60 ani).
Raspunde

Marius

Acum 2 ani

Exact! Ce mai refugiat!
Raspunde

Contra

Acum 2 ani

Bine ti-ar sta cu pusca in mana, pletosule! Fapte, nu discursuri!

Raspunde

Canaris

Acum 2 ani

Ciudată viața.... Un refugiat cu trei copii este în regula, altul cu doi care spală PUTINa este trădător...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus