Sâmbătă,
08.10.2022
Cer Senin
Acum
8°C

Rusia acuză Azerbaidjanul că a încălcat armistițiul încheiat între cele două țări

Rusia acuză Azerbaidjanul că a încălcat armistițiul încheiat între cele două țări

Moscova a acuzat sâmbătă Azerbaidjanul că a încălcat în ultimele zile armistiţiul cu Armenia semnat după războiul din Nagorno-Karabah, în 2020, desfăşurând trupe în zona aflată sub controlul forţelor ruse de menţinere a păcii, relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Incidentele dintre forţele armate armene şi azere sunt frecvente, dar este pentru prima dată de la încheierea conflictului, în noiembrie 2020, când Moscova acuză una dintre părţi de încălcare a armistiţiului al cărui garant este preşedintele rus Vladimir Putin.

„Între 24 şi 25 martie, forţele armate ale Azerbaidjanului au încălcat acordul trilateral al liderilor Rusiei, Azerbaidjanului şi Armeniei (...), intrând în zona aflată sub responsabilitatea contingentului rus de menţinere a păcii în Nagorno-Karabah'', se arată într-un comunicat al Ministerului rus al Apărării.

Armenia a acuzat vineri Azerbaidjanul că "a invadat" enclava Nagorno-Karabah în partea controlată de "forţele de pacificare" ruse desfăşurate în regiune la finalul războiului din toamna anului 2020 dintre cele două ţări, lucru negat de Baku, care a afirmat în schimb că "delimitează punctele de amplasare" ale trupelor, notează EFE.

Diplomaţia armeană şi-a exprimat încrederea că partea rusă, care acţionează ca garant al respectării armistiţiului în regiune, va lua măsuri pentru "retragerea imediată a unităţilor forţelor armate ale Azerbaidjanului" din zona de responsabilitate a contingentului rus.

Ca urmare a războiului din toamna anului 2020, Erevanul a pierdut controlul asupra a mai bine de două treimi din teritoriile din Nagorno-Karabah - teritoriu azer populat majoritar de armeni - şi împrejurimi, pe care le controla din anii 1990.

Sursa: agerpres.ro

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Claus

Acum 6 luni

Cam asta este mentalitatea lor,ei au incalcat peste 10 armistitii unele chiar care ar face pamantul disparut in univers,bomba nucleara,si acum sunt suparati ca Azerijanul nu a respectat un pact haha. Tipic comunistilor de tip sovietic,avem si noi intara destui.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus