Miercuri,
30.11.2022
Partial Noros
Acum
4°C

A murit Mircea Tomuș. ”A contribuit la construcția culturală a Sibiului”

A murit Mircea Tomuș. ”A contribuit la construcția culturală a Sibiului”

Scriitorul, criticul și istoricul literar Mircea Tomuș s-a stins din viață în dimineața zilei de 28 martie 2022, la câteva săptămâni după ce a împlinit 88 de ani. Omul de cultură a fost implicat și în activitatea politică a județului imediat după 1989, după care s-a dedicat vieții academice.

Mircea Tomuș s-a născut pe 9 ianuarie 1934 în Mociu (județul Cluj). Absolvent al Facultății de Filologie din Cluj, el a debutat în 1955 în Revista Steaua, fiind distins mai apoi cu numeroase premii, de la instituții precum Academia Română și până la Uniunea Scriitorilor.

Stabilit la Avrig, destinul lui Mircea Tomuș se împletește cu cel al Sibiului începând cu înființarea aici a Revistei Transilvania, pe care o conduce din poziția de redactor șef încă de la înființare, în mai 1972.

”Mircea Tomuș este un nume extrem de reprezentativ pentru ceea ce a însemnat construcția culturală a Sibiului, nu numai a Universității, în ultimii 50 de ani. Meritele sale sunt numeroase și cred că Sibiul a început să reprezinte ceva important din punct de vedere cultural în perioada de după al doilea război mondial mai ales în 1972, când criticul Mircea Tomuș a înființat aici Revista Transilvania, care s-a impus rapid prin faptul că era o revistă din provincie, dar nu era una de provincie. A fost și este o revistă semnificativă pentru viața culturală românească, literatură, arte, schimburi de idei în general”, arată criticul literar sibian Andrei Terian.

Primul lider post-decembrist al Sibiului

Respectul și aprecierea de care se bucura Mircea Tomuș în rândul comunității sibiene avea să se dovedească și în zilele revoluției din 1989. În lipsă (își înmormânta mama la Avrig), Mircea Tomuș avea să fie ales primul președinte al Consiliului județean al Frontului Salvării Naționale (ulterior Consiliul Provizoriu de Uniune Națională Sibiu). A condus județul până la primele alegeri, cele din 20 mai 1990, după care s-a dedicat vieții universitare. 

A fost primul rector post-decembrist al Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, lui fiindu-i atribuită ”emiterea certificatului de naștere al Universității din Sibiu”. ”În timpul scurtului meu mandat, s-a deschis primul an şcolar şi sunt mulțumit că nu am cedat propunerii profesorului Paul Cornea, care mă cunoştea mai demult, de a amâna pentru un alt an înființarea facultății de medicină; nu ştiu dacă se mai putea «prinde» un moment la fel de favorabil”, redă site-ul ULBS una din amintirile profesorului universitar Mircea Tomuș din acea perioadă. 

După cum arată și Andrei Terian, Mircea Tomuș a avut un merit important în dezvoltarea vieții academice la Sibiu mai ales prin faptul că a contribuit la înființarea și consolidarea mai multor specializări. ”Nu numai specializările din domeniul literaturii – pentru că el a rămas, în esență, un scriitor și un critic literar – dar și pe partea de artele spectacolului. Înființarea acestei secții la Sibiu și dezvoltarea ei din primii ani se datorează domniei sale”, arată Andrei Terian.

Timp de doi ani (din 1993 până în 1995), Mircea Tomuș a fost și secretar de stat în Ministerul Culturii. S-a pensionat în 2004, iar în 2013, Mircea Tomuș a fost declarat Cetățean de onoare al Avrigului.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Lector cu vechime

Acum 8 luni

Stimate d-le "critic literar sibian"meritele primului rector al universitatii sibiene sunt remarcabile ca atare nu trebuie umflate si nu trebuie atribuite altele cu totul imaginare. Constructia complexa si completa a ULBS este mostenirea noastra, de la stralucitorul profesor D-tru Ciocoi Pop, nu-i denaturati realizarile. "Certificatul de nastere al universitatii" a fost eliberat de Ministerul Educatiei asa cum se poate vedea din documentele vremii, afisate si langa biroul d-voastra. Istoria, chiar si a ULBS e mai bine sa o lasati pe mainile colegului d-voastra prof. Sorin Radu, d-voastra ramaneti la "critica literara" care de altfel nu se simte deloc in acest articol !
Raspunde

Traian D.

Acum 8 luni

Bună ziua, vă rog să remarcați că citatul referitor la ”certificatul de naștere” este preluat de pe site-ul ULBS și nu aparține domnului Andrei Terian. În economia articolului, contribuția domniei sale este cea dintre ghilimele, restul reprezentând informațiile compilate din alte surse. Mulțumesc.
Raspunde

Rusu.C

Acum 8 luni

Dumnezeu sa îl odihnească în liniște și pace pe marele profesor și om de cultura MICEA TOMUS. Este păcat ca pierdem, noi, sibienii, repere ale culturii românești... ATÂT de frecvent! RIP, Mircea Tomus ...! Vei fi mereu în mințile și motivațiile celor care cauta adevărul în cultura romanilor!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus