Sâmbătă,
25.06.2022
Cer Senin
Acum
14°C

Certificatele de vaccinare ale minorilor nu mai expiră în UE. În SUA a fost aprobată a patra doză

Certificatele de vaccinare ale minorilor nu mai expiră în UE. În SUA a fost aprobată a patra doză

Certificatele de vaccinare împotriva COVID-19 ale minorilor nu vor expira după trecerea a 270 de zile de la administrarea seriei de vaccinare primară, a anunţat Comisia Europeană. Peste ocean, autoritățile americane tocmai au aprobat administrarea celei de-a patra doze de vaccin împotriva Covid-19.

Comisia Europeană a adoptat marţi norme noi privind certificatul de vaccinare în temeiul Regulamentului privind certificatul digital al UE privind COVID-19, informează un comunicat al reprezentanţei CE în România, citat de Agerpres.

Noile norme îi scutesc pe minori de la perioada standard de acceptare de 270 de zile pentru certificatele de vaccinare în urma seriei de vaccinare primară.

Deşi, în urma unei recomandări din partea EMA, a fost autorizat rapelul începând cu vârsta de 12 ani, nu toate statele membre recomandă în prezent administrarea dozei de rapel minorilor.

"Unul dintre cele mai mari avantaje ale certificatului digital al UE privind COVID este flexibilitatea cu care se adaptează la noile circumstanţe. În urma discuţiilor cu experţi din domeniul sănătăţii publice din statele membre, am decis că certificatele de vaccinare ale minorilor nu ar trebui să expire. Atunci când călătoresc, ei vor putea continua să utilizeze certificatul primit după seria de vaccinare primară", a declarat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders.

La rândul său, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides, a afirmat: "Pandemia nu a dispărut, iar vaccinarea rămâne o măsură vitală. Mesajul nostru nu s-a schimbat: vaccinaţi-vă, inclusiv cu dozele de rapel cât mai curând posibil. Vaccinarea salvează vieţi şi este esenţială pentru noi toţi".

Excepţia pentru persoanele cu vârsta sub 18 ani se va pune în aplicare în etapa de verificare, prin adaptarea aplicaţiilor mobile utilizate pentru verificarea certificatelor digitale ale UE privind COVID-19. Până la 6 aprilie 2022, statele membre trebuie să efectueze adaptările tehnice necesare pentru aplicarea acestei derogări, adaugă comunicatul menţionat.

Americanii iau a patra doză

Agenţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) a autorizat marţi cel de-al doilea booster pentru două dintre cele mai utilizate vaccinuri anti-COVID-19 din lume, Pfizer-BioNTech şi Moderna, pentru persoanele de peste 50 de ani, în baza datelor medicale care arată o scădere a imunităţii în această grupă de vârstă şi din cauza riscurilor generate de varianta Omicron a noului coronavirus, informează Reuters, citată de Agerpres.

Agenţia americană a precizat că noile rapeluri - a patra doză de vaccin - cu serurile Pfizer-BioNTech şi Moderna trebuie să fie administrate la cel puţin patru luni după doza precedentă şi au scopul de a oferi o protecţie mai mare împotriva formelor severe de COVID-19 şi împotriva riscului de spitalizare.

De asemenea, FDA a autorizat cel de-al doilea booster şi pentru persoanele cu sisteme imunitare compromise - cu vârste de peste 12 ani în cazul vaccinului Pfizer şi cu vârste de peste 18 ani în cazul vaccinului Moderna.

Această autorizare a fost emisă într-o perioadă în care oamenii de ştiinţă au exprimat o serie de îngrijorări legate de o subvariantă Omicron extrem de contagioasă, BA.2, care a determinat o creştere a numărului cazurilor de COVID-19 în alte ţări.

Numărul infectărilor din Statele Unite a scăzut brusc după un nivel record înregistrat în luna ianuarie, însă autorităţile americane au constatat totuşi o foarte uşoară creştere în ultimele săptămâni, potrivit datelor oficiale publicate de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC).

"Bazându-ne pe o analiză a datelor care apar în această perioadă, cea de-a doua doză booster, fie a vaccinului Pfizer, fie a vaccinului Moderna, contribuie la creşterea nivelurilor de protecţie pentru indivizii din grupele de mare risc", a declarat Peter Marks, directorul Centrului de Evaluare şi Cercetare Biologică din cadrul FDA.

FDA a precizat că analizat datele obţinute dintr-un studiu clinic cu o amploare relativ redusă din Israel pentru a lua această decizie. În plus, datele de siguranţă primite de la 700.000 de persoane care au primit al doilea booster în Israel nu au prezentat motive de îngrijorare, a adăugat agenţia americană.

Oamenii de ştiinţă şi reprezentanţii sectorului medical sunt implicaţi de mai multe luni în dezbateri intense pentru a afla dacă şi când dozele suplimentare de rapel sunt necesare, analizând date medicale pentru a descoperi cât de mult va dura protecţia oferită de vaccinuri şi de dozele booster.

"Nu este clar că acum ar fi momentul potrivit ca oamenii să primească a patra doză", a declarat medicul William Moss, director executiv la International Vaccine Access Center din cadrul Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Dacă se va produce o creştere a numărului de cazuri de COVID-19 la sfârşitul toamnei şi începutul iernii, aşa cum se întâmplă de obicei în cazul gripei şi al virusurilor respiratorii, atunci oamenii ar putea avea nevoie de un booster suplimentar, a adăugat acelaşi specialist. Numărul anticorpilor generaţi de a patra doză, dacă acesta ar fi administrat acum, ar putea să scadă într-un interval de doar câteva luni, a precizat el.

Oamenii de ştiinţă şi oficialii din domeniul sănătăţii discută în această perioadă dacă persoanele tinere şi sănătoase au într-adevăr nevoie de a patra doză a vaccinurilor anti-COVID-19. Un studiu realizat pe angajaţi din sectorul sănătăţii din Israel a sugerat că a patra doză oferă doar o creştere mică a protecţiei imunitare în acea grupă de vârstă.

Oficiali din administraţia Biden au spus că guvernul american deţine în prezent un număr suficient de doze pentru a acoperi cererea aferentă unei noi runde de vaccinări cu doze booster în rândul vârstnicilor americani, chiar dacă finanţarea din fonduri federale pentru combaterea pandemiei de COVID-19 s-a încheiat.

Ei au mai spus că dacă Congresul american nu aprobă noi fonduri, administraţia de la Washington nu va mai putea să plătească pentru vaccinări ulterioare, dacă acestea vor fi necesare, mai ales dacă vaccinurile anti-COVID-19 vor trebui să fie actualizate pentru a ţinti noi variante virale.

Aproximativ două treimi dintre americanii vaccinaţi cu schemă completă şi cu vârste de peste 65 de ani, precum şi puţin mai mult de jumătate dintre americanii cu vârste cuprinse între 50 şi 64 de ani au primit deja primele doze booster.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

...

Acum 2 luni

Era atat de clar ca certificatele au fost introduse pentru a ramane nu doar provizoriu. Si vor mai aparea si altfel de "certificate" pentru alte lucruri. Fara ele vei avea tot mai putina libertate, dar pana nu te doare personal nu sesizezi...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus