Sâmbătă,
24.09.2022
Partial Noros
Acum
14°C

FT: Rusia va renunţa la „denazificarea” Ucrainei şi este dispusă să accepte aderarea acestei ţări la UE

FT: Rusia va renunţa la „denazificarea” Ucrainei şi este dispusă să accepte aderarea acestei ţări la UE

Rusia va renunţa la obiectivul său de "denazificare" a Ucrainei şi este dispusă să permită acestei ţări să adere la Uniunea Europeană dacă Kievul nu se aliniază militar, a informat marţi publicaţia britanică Financial Times (FT), referitor la termenii de negociere a unui armistiţiu între cele două ţări, transmite EFE, citată de Agerpres.

FT a relatat că patru persoane la curent cu negocierile dintre Kiev şi Moscova analizează un acord de pace care prevede ca Ucraina să nu intre în NATO, în schimbul obţinerii de "garanţii de securitate".

Potrivit sursei citate, proiectul de acord nu conţine nicio referire la "denazificare", "demilitarizare" şi protejarea limbii ruse în Ucraina, o parte dintre motivele invocate de preşedintele rus Vladimir Putin pentru a-şi justifica invazia în Ucraina.

Aceste informaţii survin în contextul în care negocierile dintre Rusia şi Ucraina au fost reluate marţi la reşedinţa prezidenţială Dolmabahce din Istanbul (Turcia), aminteşte EFE.

FT scrie că presupusele concesii avute în vedere de Kremlin sunt consecinţa lipsei de progrese în campania sa militară, care s-a lovit de "o rezistenţă ucraineană mai feroce" decât prevăzuse Moscova.

Cotidianul britanic mai menţionează că proiectul de acord ar mai prevedea că Ucraina nu va dezvolta arme nucleare, nu va găzdui pe teritoriul său baze militare străine şi va renunţa la orice fel de demers privind aderarea la NATO.

În schimb, Kiev va obţine "garanţii de securitate" din partea mai multor ţări, între care figurează Rusia, SUA, Regatul Unit, Canada, Franţa, Germania, China, Italia, Polonia, Israel şi Turcia.

Un ipotetic acord de pace trebuie validat "de garanţi" - care deocamdată nu au fost desemnaţi - şi de parlamentele acestor ţări, după cum a anunţat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, scrie Financial Times.

Proiectul de acord lasă deoparte, momentan, unul "dintre subiectele cele mai controversate", care se referă la pretenţiile Kievului asupra teritoriilor ucrainene anexate ilegal de către Rusia în 2014, teme care - potrivit surselor citate de FT - ar putea fi abordate personal de Putin şi Zelenski "la o dată ulterioară".

foto printscreen Nexta/twitter

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus