Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Refugiații care ajung în Sibiu se lovesc de comoditatea unor proprietari. Expert imobiliar: ”Unii au bani, dar proprietarii refuză să le închirieze pe termen scurt”

Refugiații care ajung în Sibiu se lovesc de comoditatea unor proprietari. Expert imobiliar: ”Unii au bani, dar proprietarii refuză să le închirieze pe termen scurt”

Unii dintre refugiații ucraineni care au ajuns în zona Sibiului se roagă cu bani de proprietarii de imobile și nu reușesc să-și găsească chirie. Cei mai mulți sunt refuzați pentru că doresc să închirieze doar pe câteva luni, sperând că războiul se va sfârși, apoi se vor întoarce acasă.

Numeroși agenți imobiliari din Sibiu au solicitări din partea ucrainenilor pentru găsirea unei chirii și foarte greu găsesc soluții. De cele mai multe bugetul de care dispun persoanele interesate este similar cu ceea ce există pe piața locală.

Redăm mai jos câteva exemple:

”Cei mai mulți proprietari se feresc să închirieze refugiaților ucraineni. Și pe de o parte, este și de înțeles pentru că majoritatea vor pe perioade scurte, o lună, două, trei... Noi, ca agenție imobiliară din Sibiu, ne dăm seama de situație și suntem dispuși să facem un efort în plus pentru a-i ajuta să-și găsească un loc unde să stea. Avem disponibilitatea să facem toată treaba aceasta gratis, atât pentru chiriași cât și pentru proprietari. Noi le oferim toate serviciile în mod gratuit, numai să găsim oameni dispuși să le închirieze acestor oameni, care și plătesc. Știu că în Sibiu există inclusiv o asociație care se ocupă cu sprijinirea refugiaților și este dispusă să să-i sprijine, inclusiv financiar, să face contract și pe un an de zile”, a explicat pentru Turnul Sfatului Ionel Oglan, expert imobiliar.

El mai spune că Oglan Imobiliare a reușit până astăzi și sprijine în găsirea unei chirii trei familii. Solicitările sunt mult mai multe, însă interesul proprietarilor este scăzut. Asta în condițiile în care pe site-urile de anunțuri imobiliare există numeroase oferte.

Situația din Sibiu nu este unică. Dat fiind afluxul mare de refugiați, acestora le este greu să găsească cazări și în Europa de Vest.

”Încercăm să găsim de o săptămână un apartament de închiriat în Leipzig, însă e foarte greu. Am trimis zeci de mailuri și mesaje la agențiile imobiliare, însă nu primesc niciun răspuns. Acolo unde am apucat să vorbesc cu cineva mi s-a spus că nu există nimic disponibil deocamdată. Nu am o confirmare că oamenii nu au încredere să închirieze unei familii de refugiați, sau că vor să aibă clienți pentru o durată mai mare de timp, însă e frustrant să vezi că toate mesajele tale sunt ignorate”, spune Olga o refugiată din Kiev care a locuit pentru o perioadă în Sibiu, în drumul spre Germania.

Inițial, ea și familia ei au vrut să ajungă în Polonia, însă din cauza numărului mare de refugiați nu au găsit nimic de închiriat nici acolo, așa că au ales să se stabilească în Germania. Polonia este țara care a primit cei mai mulți refugiați dintre toată țările UE.

Eugene Vovk, ucraineanul care a creat mai multe grupuri, în mediul online, în care să se poată întâlni virtual cu refugiații ajunși la Sibiu, spune că cei care au fugit din Ucraina, atunci când ajung aici încă încearcă să își dea seama ce vor să facă pe mai departe. Așa că au nevoie de obicei de o chirie o lună, până se hotărăsc. Din păcate, într-adevăr, cei care închiriază apartamente sunt reticenți la această cerință și preferă persoane care aleg să rămână un timp mai îndelungat în Sibiu.

„Un număr însemnat de refugiați nu știu ce o să facă nici măcar peste două săptămâni – rămân aici, pleacă în altă țară, se întorc în Ucraina. Tocmai de aceea, încearcă să găsească o chirie pentru o lună, însă proprietarii nu vor să închirieze pentru un timp atât de scurt. Unii sunt de acord să ofere pentru trei luni, însă majoritatea cer ca viitorul chiriaș să stea cel puțin șase luni. Cu alte cuvinte, ucrainenii ar putea fi considerați chiriași nesiguri. Dar nu pentru că sunt ucraineni, ci pentru că nu vor să își asume o ședere între șase și 12 luni”, spune Eugene.

În încheiere trebuie făcută o distincție clară. În Sibiu, ca și în toată țara, există zeci de mii de români care au sărit în ajutorul refugiaților ucraineni. Unii cu alimente, alții cu haine, unii cu bani, fiecare cu ce a putut. În județul Sibiu există foarte mulți proprietari de locuințe, pensiuni și hoteluri care au oferit caza gratis refugiaților. Situația prezentată mai sus se referă la piața imobiliară liberă, care funcționează pe principiul cererii și ofertei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Tihon Savastie

Acum 2 ani

Romanii sa inchirieze doar la romani, nu la cei din alt neam! Banii furati sa ramana in tara!
Raspunde

Munteanu

Acum 2 ani

Ei vor sa inchirieze pe termen lung cu garantii de 200 de euro, nu pe o luna sau doua....
Raspunde

Ada12

Acum 1 an

Pai no.... e dreptul oamenilor sa aleaga ? Ati vrut libertate, pai asta e libertate ! Sau ai dreptul doar de a-ti alege sexul, de a vota, dar nu ai dreptul de a alege pe cine si pentru cat timp vrei sa tii in chirie ?!?!?! Care-i problema ? Altfel, sa se duca in Cernauti, ca si aia tot Romania e, inchiriata tot de ucrainieni. Pardon, luata cu japca. Sau sa se duca la casele lui Iohannis.... ca tare is curioasa cati ucrainieni are cazati !!! Nu face cineva o ancheta ? .... ar fi de mare efect. La 6 case, ar putea gazdui cel putin 12.... sau ne face noua morala ca nu vrem sa-i luam, ca noi suntem fraierii.... nu el. El cu morala, noi cu problemele.
Raspunde

No Au

Acum 1 an

Este la alegerea proprietarilor, nu au o datorie morală pentru nimeni. Economie de piață concurențială.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus