Miercuri,
29.06.2022
Cer Senin
Acum
25°C

Ordin de ministru: Aproximativ 1.000 de elevi din Poiana, Jina și Tilișca vor avea altă structură a anului școlar

Ordin de ministru: Aproximativ 1.000 de elevi din Poiana, Jina și Tilișca vor avea altă structură a anului școlar

Aproximativ 1.000 de elevi din Poiana Sibiului, Jina și Tilișca vor avea o altă structură a anului școlar față de restul elevilor. Din 31 martie 2022, un ordin de ministru venit în completarea Ordinului ministrului Educației nr. 5.549/2021 privind structura anului școlar 2021-2022 stabilește faptul că în situații deosebite, la solicitarea conducerii școlilor, consiliul de administrație al inspectoratului școlar poate modifica structura anului școlar. Completarea vine în urma vizitei făcute de primarul din Poiana Sibiului, Adrian Iovi, la Ministerul Educației pentru a cere reintroducerea acestei modificări în lege, fapt ce permite elevilor din zonele cu Transhumanță să lipsească de la școală în zilele în care familiile se mură și să recupereze orele în zilele de sâmbătă sau pe perioada vacanțelor. Modificarea nu schimbă și nu afectează programa școlară.

La jumătatea lunii martie, primarul comunei Poiana Sibiului, Adrian Iovi alături de deputatul Bogdan Trif au fost într-o audiență la Ministerul Educației. Au fost primiți de Sorin Cîmpeanu, ministrul educației și de secretarul de stat Ionel Florian Lixandru din cadrul aceluiași minister. Problema ridicată de primarul din Poiana Sibiului a fost aceea că Ordinul de ministru nr. 5.549/2021 nu mai prevedea posibilitatea modificării structurii anului școlar în funcție de specificul zonei și al unității de învățământ, situație creată la începutul pandemiei de COVID 19. Primarul a explicat necesitatea acestei măsuri pentru elevii din localitățile Poiana, Jina și Tilișca, care au păstoritul ca specific, cu precădere în perioada Transhumanței, atunci când sunt nevoiți să plece alături de familiile lor.

„Am fost primit în audiență la Ministerul Educației și s-a modificat ordinul de ministru. Astfel, la cererea consiliilor de administrație ale școlilor din localitățile cu specific se poate modifica structura anului școlar. Asta înseamnă că atunci când elevii părăsesc localitatea împreună cu familiile lor nu vor merge la școală și vor recupera fie sâmbăta, fie pe perioada vacanțelor. Se modifică structura anului, dar nu și programa școlară. Acesta nefiind modificată. Ne-am justificat cerința cu ajutorul documentelor din arhivă. Am găsit documente din anul 1970 prin care se solicita modificarea anului școlar în funcție de specificul zonei”, a declarat primarul Adrian Iovi pentru Turnul Sfatului.  

Sorin Cîmpeanu si Adrian Iovi

Adrian Iovi (foto dreapta) și Sorin Cîmpeanu (foto stânga) 

Potrivit edilului, la Poiana Sibiului sunt 310 copii, la Tilișca în jur de 200 și la Jina peste 400. Astfel, în urma modificărilor făcute de Ministerul Educației în jur de 1.000 de copii din mărginime vor beneficia de această schimbare.

„Eu mă bucur că lucrurile au mers atât de bine. A fost peste așteptările mele. M-am bucurat de înțelegere și de faptul că în urma discuțiilor s-a ținut cont și a rezultat acest ordin nou. Peste 70% de copii din zona asta vor beneficia de aceste modificări. În alte condiții ar fi fost mult mai complicat”, mai spune primarul.   

Ministrul Educației a publicat în Monitorul Oficial de joi, 31 martie 2022, Ordinul pentru completarea Ordinului ministrului Educației nr. 5.549/2021 privind structura anului școlar 2021-2022 astfel că, după articolul 4, s-a introdus articolul 4.1, cu următorul cuprins: “În situații deosebite, bine fundamentate, în funcție de condițiile climatice, de specificul zonei și al unității de învățământ, la solicitarea conducerii acesteia, consiliul de administrație al inspectoratului școlar poate aproba modificări ale structurii anului școlar stabilite prin prezentul ordin”.

De această măsură se vor bucura toate școlile aflate în zone cu specific din țară și este prevăzută pentru a se evita, în primul rând, abandonul școlar. Primarul din Poiana Sibiului spune că unul dintre principalele obiective ale mandatului său este educația, pe care o consideră esențială în dezvoltarea comunității.

Sursa foto: PSD Sibiu

Foto principală: Ionel Florian Lixandru (foto stânga) și Adrian Iovi (foto dreapta)

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus