Joi,
01.12.2022
Innorat
Acum
3°C

Șeful Salvamont Argeș după ce mai mulți ghizi montani nu au ajutat un turist. ”Unde este oare omenia? Mai există empatie sau este strivită sub comercial?”

Șeful Salvamont Argeș după ce mai mulți ghizi montani nu au ajutat un turist. ”Unde este oare omenia? Mai există empatie sau este strivită sub comercial?”

Ion Sănduloiu, șeful Salvamont Argeș, a postat astăzi pe pagina sa de Facebook un protest la adresa ghizilor montani care nu ajută turiștii aflați în dificultate, preferând să aștepte intervenția salvamontiștilor.

Sănduloiu a făcut această afirmație în contextul în care în urmă cu o săptămână, sub vârful Lespezi, o persoană de 71 de ani a alunecat și a ajuns în fundul căldării.

Persoana a fost salvată, spune el, pentru că au existat o serie de conjuncturi favorabile.

„În afara faptului ca a alunecat, putem spune că a avut tot norocul din lume: patrula de la Cota 2000 era dublată pe weekend, a fost vreme bună și s-a putut interveni cu elicopterul care a fost și disponibil imediat și avea și troliul montat (oricum noi ne apropiaserăm binișor când a ajuns elicopterul la el) nu i-a sărit telefonul din buzunar, a avut semnal, nu a avut răni serioase la mâini/umeri și a putut să își ia haine de rezervă peste ce purta, ca să se protejeze termic pe cât se putea... Pe scurt, totul e bine când se termină cu bine”, a comentat salvamontistul.

Sănduloiu îi acuză însă pe ghizii montani care nu au ajutat persoana căzută în căldare și au preferat să aștepte intervenția Salvamont.

”Unde este oare omenia? Mai există empatie sau este strivită sub comercial? Suntem toti ULUIȚI de faptul că, preț de câteva ore, nu a coborât NIMENI la un om care era rănit. Vremea era bună, erau peste 70 de persoane care asistau în muchie, mare parte cu „ghizi” pentru care a fost mai importantă partea comercială decât oferirea de ajutor unei persoane rănite, așa cum ar fi normal și cum se învață într-o școală de ghizi adevărați. Cum îți poți continua drumul liniștit, cu un șir supradimensionat de turiști cu „gheruțe” pe bocanci, marea majoritate începători, răspunzând la întrebările acestora cu un scurt cuvânt care probabil te disculpă numai în propria gândire: „E ok, uite că mișcă! Știe Salvamontul de el!”. Dacă omul ăla avea nevoie de prim ajutor? De protecție termică? Sau doar de o persoană alături, o persoană căreia să îi pese?”, se întreabă salvamontistul.

”Muntele înseamnă întrajutorare în primul rând, asta ne învață el! Pe unii, cel puțin… Exemplu este domnul care a avut ghinion, alpinist cu vechi state, mult, mult peste “ghizii” care împing grămezi de persoane echipate oricum, unii prima oară pe munte iarna, pe un vârf care cere respect. Am evocat cu domnia sa mai multe episoade din alpinismul național sau mondial, cu situații care au impus renunțări. Sunt alpiniști, inclusiv români, cum ar fi Horia Colibășanu sau Ticu Lăcătușu, care au renunțat la ture pentru care se antrenaseră o viață și cheltuiseră, poate, mai mult decât pe propria casă, pentru a ajuta un altul care era în dificultate, dar deh, pentru asta se cer o anumită structură și educație. Pentru că, în mod normal, o viață înseamnă infinit mai mult. Și pentru că omenia nu ar trebui să dispară. Ce să faci, n-ai ce să faci, se pare că societatea merge către un… uite că mișcă, hai că e ok, știe Salvamontul de el; hai, că noi avem treabă, azi trebuie să bifăm vârful Lespezi, suntem oameni cu targeturi, nu ne jucăm…” – Ion Sănduloiu, șeful Salvamont Argeș.

Sursa foto: Salvamont Argeș

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus