Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu a anunțat joi primirea din partea Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) a trei brevetele noi de invenții.
Cele trei invenții pentru care universitatea sibiană și-a asigurat drepturile sunt următoarele:
1."AUTOMOBIL ELECTRIC PERSONAL INDIVIDUAL”, având următorii inventatori: Țîțu Aurel Mihail, Oprean Constantin, Bondrea Ioan, Mărginean Ion, Țîțu Ștefan, Moldovan Alexandru Marcel și Bogorin-Predescu Adrian;
2.SISTEM MODULAR FLEXIBIL DE FIXARE A SEMIFABRICATELOR PENTRU PROCEDEUL DE DEFORMARE INCREMENTALĂ”, având următorii inventatori: Racz Sever-Gabriel, Breaz Radu-Eugen, Oleksik Valentin Ștefan, Pascu Adrian Marius, Popp Ilie Octavian, Gîrjob Claudia Emilia, Tera Melania, Chicea Anca Lucia, Biriș Cristina Maria și Crengăniș Mihai;
3."BICICLETĂ CU SISTEM DE RECUPERARE ENERGETICĂ ACCENTUATĂ”, având următorii inventatori: Țîțu Aurel Mihail, Oprean Constantin, Bondrea Ioan, Carabulea Ilie, Mărginean Ion, Moldovan Alexandru, Bogorin-Predescu Adrian și Iuonaș Ioan Dănuț.
Reporterul Turnul Sfatului a stat de vorbă cu prof. Mihai Aurel Țîțu, inventatorul care a lucrat la toate cele trei proiecte descrise mai sus. Cel mai interesant ni s-a părut proiectul mașinii electrice individuale și am fost curioși să vedem prin ce se diferențiază de o mașină electrică obișnuită, care există deja în comerț.
”Ideea este că mașinuța aceasta, prototipul acesta este pentru o singură persoană și este dedicată utilizării în oraș, cu scopul de merge și a te întoarce de la servici. În glumă am și botezat-o 3,14, adică un cerc, drumul pe care îl parcurgi zilnic până la muncă și înapoi acasă. Nu este o mașină foarte spațioasă și nici destinată parcurgerii distanțelor lungi, nu poți să mergi la București cu ea sau la Cluj. În general mașinile electrice sunt cam de la două persoane în sus, aceasta este personală și individuală”, spune prof. Mihai Țîțu, director Centrul Regional OSIM – EPO din Sibiu.
Mașina electrică individuală a ULBS are o greutate de aproximativ 250 de kilograme fără baterii, ajunge la 400 de kilograme cu baterii și o autonomie de aproximativ 250 de kilometri. Viteza maximă este de 60 de km pe oră, iar timpul de încărcare a bateriilor este de 12 ore pentru acumulatorii pe plumb și 2 ore pentru acumulatorii pe Lithium-Ion. ”Costul pentru parcurgerea a 100 de km este undeva între 6 și 7 lei, am calculat noi”, explică inventatorul.
Cât privește cea de-a treia invenție făcută publică astăzi de ULBS, aceasta atrage atenția inclusiv prin faptul că pe lista celor care au contribuit la ea se regăsește omul de afaceri sibian Ilie Carabulea. Cunoscut pentru holdingul Atlassib, Banca Carpatica, hotelul Ramada și multe altele, Ilie Carabulea nu mai are nevoie de nicio prezentare în Sibiu. Și atunci, care a fost rolul lui în realizarea unei noi invenții la Universitatea ”Lucian Blaga”?
”Domnul Carabulea a finanțat proiectul și a făcut parte din echipă. Să nu uităm totuși că el este specialist în transporturi și s-a implicat cu numeroase idei în acest proiect. De asemenea, el a fost unul dintre cei care au pus bazele specializării în Transporturi în orașul Sibiu. În orice universitate din lumea aceasta, ca să dezvolți un astfel de proiect ai nevoie de bani și domnul Carabulea a finanțat proiectul. În ultimii ani sursele de finanțare au fost reduse. În plus, Ilie Carabulea a venit cu multe idei bune pe care le-am folosit”, a mai explicat prof. Mihai Aurel Țîțu, director Centrul Regional OSIM – EPO din Sibiu.
În perioada 2017-2022 colectivele de cercetători din Universitatea „Lucian Blaga”din Sibiu au depus 11 cereri de brevete naționale și o cerere de brevet internațional și au obținut 19 brevete naționale și încă 3 hotărâri de acordare de brevete naționale.
Foto: depositphotos.com
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 2839
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Ron
Acum 9 ore
Mișu Mare
Acum 9 ore
Newman
Acum 10 ore
Emil
Acum 11 ore
Xxx