Miercuri,
28.09.2022
Parțial Noros
Acum
17°C

Primul control al banilor cheltuiți de aleșii sibienilor în pandemie: mai mulți bani, prost cheltuiți

Primul control al banilor cheltuiți de aleșii sibienilor în pandemie: mai mulți bani, prost cheltuiți

Autoritățile votate de comunitățile de sibieni nu au putut prevedea nici care sunt banii pe care se pot baza și nu au dovedit nici capacitate ori interes în cheltuirea acestora conform proiectelor la care s-au angajat. Este una din concluziile raportului Camerei de Conturi Sibiu, generat ca urmare a controalelor care au vizat cheltuirea a mai bine de 1,5 miliarde de lei de către administrațiile din județ în 2020, primul an al pandemiei. 

În 2020, cei 64 de primari din județul Sibiu și Consiliul Județean au condus administrații în bugetele cărora sibienii au virat direct ori indirect mai bine de 1,57 de miliarde de lei. Suma este cu un sfert de miliard de lei mai mare decât în 2019, au calculat inspectorii Camerei de conturi, potrivit raportului transmis în atenția cititorilor Turnul Sfatului.

”Deși anul 2020 a fost caracterizat de dificultăți semnificative generate de pandemia de COVID 19 și a consemnat o scădere importantă a produsului intern brut la nivel național, de 3,9%, la nivelul județului Sibiu se constată o creștere consistentă a veniturilor în anul 2020 față de anul 2019 ( +18,4%). Această creștere, în valoare de 244.923 mii lei, a fost susținută atât prin alocările de la bugetul de stat (cote și sume defalcate din TVA, subvenții), cât și prin veniturile proprii și fondurile europene nerambursabile atrase”, se arată în raportul citat.

Bani prost cheltuiți

În urma verificării modului în care au lucrat cei care au primit mandat de la sibieni să le administreze comunitățile, inspectorii Camerei de conturi arată că aleșii nu au fost capabili nici să estimeze în mod realist fondurile pe care se pot baza și nici să ducă la bun sfârșit proiectele la care s-au angajat.

În cifre, aleșii votați de sibieni se așteptau să aibă venituri proprii de peste 2,1 miliarde de lei, când în realitate au încasat 1,57 miliarde de lei. La fel, după ce au promis că vor oferi sibienilor investiții, reparații, bunuri și servicii în valoare de peste 2,6 miliarde de lei, în primul an al pandemiei cheltuielile din tot județul au fost de mai puțin de 1,6 miliarde de lei.

Ce este îngrijorător pentru calitatea actului administrativ în județul Sibiu este gradul scăzut de realizare a proiectelor din fonduri europene (doar puțin peste o treime din aceste proiecte s-au derulat conform planurilor) și, la fel, procentul scăzut al investițiilor duse la bun final. Conform Camerei de conturi, aleșii sibieni au reușit să finalizeze în 2020 doar 43,9% din investițiile propuse.

”Prevederile bugetare definitive aprobate de consiliile locale pentru anul 2020, nu au fost realizate nici în ceea ce privește veniturile, nici în ceea ce privește cheltuielile, gradele de realizare față de prevederilor definitive fiind de 74,4 % la venituri și de 60,9% la cheltuieli, ceea ce reflectă o previzionare nerealistă a veniturilor și o slabă preocupare în ceea ce privește realizarea cheltuielilor unor ordonatori de credite bugetare”, raport Camera de conturi Sibiu

Unde au mers banii: drumuri, străzi și asistență socială

Camera de conturi Sibiu calculat că, în 2020, mai bine de 680 de milioane de lei (peste 42% din cheltuieli) au fost plătiți în două direcții: transporturi (28,9% din totalul cheltuielilor - aici intră în special reabilitările și modernizările drumurilor județene și străzilor) și asistență socială (13,7% din totalul cheltuielilor). 

În ordinea descrescătoare a capitolelor de cheltuieli sunt ordonate cheltuielile cu serviciile publice generale (12,9%) protecția mediului (10,2% - aici intră în special cheltuielile de salubrizare), cultură, recreere și religie (10,1%), învățământ (9,4%), servicii și dezvoltare publică, locuințe (8,2%) și ordine publică (3,4%).

Interesant este că, în primul an al pandemiei, sănătatea a rămas tot la coada clasamentului în ceea ce privește cheltuielile cu sănătatea: doar 3,2% din totalul cheltuielilor făcute de aleși au mers înspre acest capitol. În sume nominale – 50,8 milioane de lei, față de – spre exemplu – peste 462 de milioane de lei cheltuite pentru drumuri și străzi.

Cheltuielile de 50,8 milioane de lei în domeniul sănătății în primul an al pandemiei au fost făcute în contextul în care, la adoptarea bugetelor locale (făcută în aceeași perioadă în care a izbucnit pandemia), primarii și CJ Sibiu se angajau să investească în sănătate peste 162 de milioane de lei.

Ce au promis și ce au realizat aleșii sibienilor în primul an de pandemie. Sursa: raport al Camerei de conturi Sibiu

Prejudicii de sub un milion de euro. Cartierul Veteranilor, cea mai mare pagubă

78 de entități publice (adică și administrații locale, dar și societăți comerciale publice, regii autonome sau alte instituții publice) au fost verificate în cursul lui 2021 în ceea ce privește veniturile și cheltuielile realizate în 2020, potrivit raportului Camerei de conturi.

”S-au constatat abateri și nereguli financiar-contabile care au condus la stabilirea de venituri suplimentare în sumă totală de 3,84 milioane de lei și prejudicii în sumă totală de 4,381 milioane de lei”, se arată în raportul dat publicității. Alte peste 100 de milioane de lei au fost încadrate la categoria abateri (referitoare la exactitatea și evidențelor și bilanțurilor contabile).

Cel mai mare prejudiciu a fost constatat la Primăria Sibiu – peste 2,5 milioane de lei. Din acești bani, 1,72 de milioane de lei au fost catalogate drept prejudiciu de către Camera de conturi ca urmare a unui proiect legat de Cartierul veteranilor. ”UATM Sibiu a efectuat plăți nejustificate pentru lucrări neexecutate de proiectare și execuție a conductelor de gaz în  localitatea Sibiu, cartierul Veteranilor de Război”, arată raportul Camerei. Același raport mai arată că, pe perioada auditului, lucrările de amenajare a rețelelor de gaze naturale au fost, în cele din urmă, finalizate.

Alte mai bine de 700.000 de lei au reprezentat plăți pentru colectarea și transportul deșeurilor la tarife ”majorate nejustificat”. Prin urmare, Primăria a solicitat înapoi banii respectivi de la Soma.

Al doilea cel mai mare prejudiciu descoperit de Camera de conturi a fost la Avrig și a fost generat de faptul că Primăria a plătit lucrările de înlocuire a rețelei de apă potabilă pe trei străzi (Nouă, Oltului și Griveiței), când acestea ar fi trebuit achitate de Apă Canal. 139.000 de lei a fost prejudiciul calculat. În urma auditului Camerei de conturi, Primăria Avrig a facturat celor de la Apă Canal lucrările imputate.

Consultă aici Raportul privind finanțele publice locale pe anul 2020 la nivelul municipiului Sibiu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Newman

Acum 5 luni

Acesta este nivelul alesilor.Pot doar sifona banii contributorilor.Si cei care i-au ales sunt au acelasi nivel de educatie si constiinta.
Raspunde

Avrigeanu

Acum 5 luni

Primarul Avrigului este cel mai bun de pana acum. Ia fortat pe aia de la Apa Canal sa isi faca treaba. Bine Adriane!
Raspunde

Val

Acum 5 luni

Dar banii cheltuiti pe asa zisele vaccinuri nu se investigheaza? Au cumparat 80 milioane de doze!!! Multe au expirat, unele nici nu au ajuns inca in tara. Catu este inca in libertate? Ar trebui sa fie inchis pentru contractele fara licitatie si cheltuielile iresponsabile. Romania este datoare vanduta din cauza ticalosilor care au "gestionat" pandemia. Apoi, banii publici cu care a fost cumparata presa nu sunt investigati? In nici o tara libera, democrata, presa nu este finantata de stat. Doar in statele comuniste, dictatoriale, presa prezinta "varianta" oficiala fiind platita de la buget. La fel ca in Rusia lui Putin, ca in China lui Xi. Ei, unde sunt desteptii care pun etichete sa eticheteze guvernele din pandemie ca putiniste? PNL-ul putinist. PSD-ul putinist, USR-ul putinist. Toate asa zisele partide romanesti lupta impotriva Romaniei si aplica metode putiniste.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus