Proiectul de construire a unui hub cultural prin restaurarea monumentului Casa Artelor din Piața Mică a Sibiului începe să prindă contur. Autoritățile anunță că o treime din lucrări deja au fost efectuate, iar la începutul anului viitor activitățile plănuite să se desfășoare aici vor începe încet-încet să fie desfășurate.
Scopul principal al proiectului îl reprezintă restaurarea și reabilitarea monumentului istoric, realizarea unui plan de valorificareși implementarea unui program de formare tradițională pentru meșterii tradiționali. În momentul actual, au fost realizate o treime din lucrări, iar acest centru este proiectul cel mai avansat din România din punct de vedere al stadiului lucrărilor de șantier.
„La Muzeul Asta se întâmplă evenimente istorice. Suntem cam la o tremie din lucrări. Centrul de Activități și Resurse Regionale va deveni un exemplu unic în România prin modul în care noi o să abordăm în viitor patrimoniul și sperăm ca acest exemplu să fie exportat în toată țara pentru că nu mai trebuie să fim consumatori de cultură, ci să devenim generatori de plus valoare, generatori de resurse. Autoritatea, Consiliul Județean, și-a asumat 30% din valoarea lucrărilor, atât din cauza creșterilor de prețuri, cât și din cauza anumitor cheltuieli care nu pot să intre în zona de finanțare. Este proiectul cel mai avansat în momentul de față din România ca și șantier. Sperăm să-l finalizăm la 1 februarie 2023. E momentul ca monumentele istorice să producă, nu doar să consume”, a spus Ciprian Ștefan, Directorul Complexului Național Muzeal Astra.
Sibienii vor putea să învețe meșteșuguri tradiționale
Fiecare dintre cele trei compartimente ale clădirii va oferi sibienilor experiențe unice de cunoaștere a tradițiilor și meșteșugurilor românești. La parterul clădirii, se vor desfășura diverse ateliere de creație prin care publicul sibian și nu numai se va putea familiariza cu conceptul de restaurare.
„Am plecat de la ideea de un hub cultural. Proiectul este foarte ambițios tocmai datorită acestei idei pentru că absolut orice se va realiza aici va fi creativ, va consta într-o muncă nu doar demonstrativă, ci și participativă. Dorim să punem la dispoziția publicului de toate vârstele o infrastructură în care să învețe meșteșugurile și să înțeleagă care este impactul acestor meșteșuguri. Maker space-ul va fi bazat pe creativitatea și pe punerea în valoare a ceea ce am învățat din meșteșugurile românești, din tradiția aceasta și a impactului pe care ele l-au avut de-a lungul timpului asupra dezvoltării comunităților”, a transmis Ovidiu Baron.
Atelierele sunt destinate unui public cât mai variat și vor propune activități prin care să reconecteze populația nouă și veche a Sibiului. „Vom pune la dispoziția celor care au nevoie de restaurare a unor procese prin care să refacem, să reparăm, să producem ferestre, de exemplu, sau obiecte de mobilier, acele elemente care îi ajută pe oameni să refacă și să întrețină atât zona de exterior a locuinței, cât și zona de interior. Vrem să-i ajutăm pe oameni să înțeleagă că restaurarea nu este doar pentru o zonă elitistă, ci este pentru absolut toată lumea”, a mai spus acesta.
Activități educaționale și sprijin pentru meșteșugari
Pentru că mare parte din meșterii din zona populară nu sunt certificați, noul hub cultural va oferi și o formare profesională, dar și o certificare de competențe. Pe lângă acestea, atât elevi, cât și cadre didactice vor beneficia aici de activități educaționale. Activitățile enumerate vor avea loc la etajul unu al clădirii.
„Când vorbim despre meșteșugurile tradiționale întâlnim meșteri care au abilități. Avem nevoie și de partea de cunoștințe pentru că în acest spațiu va funcționa un centru de recunoaștere a competențelor profesionale dobândite pe alte căi decât cele formale. În acest moment se lucrează la standarde ocupaționale aduse la ziua de astăzi, astfel încât partea de teorie să se îmbine cu partea de practică. Vom avea trei programe certificate pentru colegii Muzeului Astra în formarea de formatori. E nevoie să știm să fim profesori și dascăli nu doar pentru cei mici, ci și pentru cei mari”, a declarat Andreea Ciortea.
Expoziție specială la mansardă
La mansarda clădirii, toți cei care vor ajunge vor avea parte de o expoziție specială. Tehnologia VR, utilizată în trecut de Muzeul Astra, va fi prezentă și aici. Vom putea afla povestea fiecărui obiect în parte și ne vom putea bucura de o experiență unică.
„Această expoziție va avea câteva caracteristici cu care deja v-am obișnuit. Va utiliza foarte multă comunicare digitală, dar cu un conținut foarte bogat și foarte plăcut expus. Este foarte important să nu folosești tehnologia doar ca un cârlig pentru a atrage publicul și în spatele acestei tehnologii să nu existe de fapt mare lucru. Spațiul expozițional nu este unul foarte generos și chiar are foarte multe piedici. Când ne gândim la o sală de expoziție ne gândim la acel cub, vagon mare, în care poți să intervii în mai multe forme, dar aici ne provoacă foarte mult arhitectura acestei mansarde. Tehnologia ne va ajuta, pornind de la un singur obiect, vom ajungem în lumi diferite. Avem de exemplu o masă tâmplărească pictată, din regiunea Transilvaniei, care are șapte compartimente secrete. Fiecare din aceste compartimente a servit unui scop anume pentru familia care a deținut această masă. Din acele compartimente vom ajunge să descoperim universul fiecărui lucru păstrat în acele sertare”, a detaliat Mirela Iancu.
Prezentă la turul Casei Artelor a fost și Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, care a ținut să menționeze importanța unui astfel de proiect atât pentru sibieni, cât și pentru cei care ne vizitează orașul.
„Comunitatea sibiană este specială în felul ei, este implicată și mai are și norocul să aibă în poziții determinante persoane implicate. La Consiliul Județean noi chiar credem că, bineînțeles, cultura înseamnă educație și pentru noi educația este importantă. De aceea am ales să susținem cultura și avem norocul ca în subordinea consiliului să avem instituții de cultură care în domeniul lor de activitate fac diferența, fără doar și poate, printre instituțiile la nivel național. O investiție în cultură înseamnă o investiție în educație. Avem oameni care știu ce vor să facă cu banii sibienilor. Un astfel de exemplu este Complexul Național Muzeal Astra care are o echipă pluridisciplinară. Este o binecuvântare pentru un președinte de consiliu să aibă în subordine instituții care se pregătesc să-și ia oarecum zborul”, a declarat Daniela Cîmpean.
Proiectul de restaurare a Casei Artelor a fost implementat în parteneriat cu Mussene I Sor Trondelag din Trondheim, Norvegia, pe o perioadă de 42 de luni și va avea o valoare totală de peste 2.570.350 euro, beneficiind de un sprijin financiar nerambursabil de 1.999.999,96 euro, derulat prin Ministerul Culturii – Unitatea de Management a Proiectului calitate de Operator al Programului RO-CULTURA, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021.
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele
Citește și: 12 milioane de lei. Casa Artelor va intra în reabilitare
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: hub cultural sibiu , casa artelor sibiu , Muzeul Astra , Piața Mică , Ciprian Ştefan , Daniela Cîmpean
Vizualizari: 2120
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
ID
Acum 7 ore
Joe Doe
Acum 7 ore
MergeTreaba
Acum 7 ore
Asdfasdf
Acum 7 ore
Georje