Sâmbătă,
25.06.2022
Cer Senin
Acum
16°C

Sibienii se plâng pe internet de mâncarea de la Județean. Conducerea spitalului anunță că a schimbat firma de catering

Sibienii se plâng pe internet de mâncarea de la Județean. Conducerea spitalului anunță că a schimbat firma de catering

Mai multe fotografii care arată mâncarea primită de pacienți în spitale au apărut în mediul on line și au fost nominalizate de cei care le-au postat ca fiind din Spitalul Clinic Județean Sibiu și din Spitalul de Pediatrie. La explicații oamenii se arată nemulțumiți de calitatea și cantitatea mâncării primite în unitățile spitalicești. În urma solicitărilor făcute de reporterul Turnul Sfatului către cele două spitale, reprezentanții acestora au răspuns. La Pediatrie nu se confirmă că fotografia este actuală, medicul Ioana Mătăcuță, purtătorul de cuvânt, spunând că vesela care apare în poză nu mai este folosită de ani de zile. La spitalul Județean, însă, chiar dacă cei de acolo nu pot spune cu precizie că pozele sunt din cadrul unității, confirmă totuși că produsele din fotografii fac parte din anumite categorii de meniuri oferite pacienților SCJU Sibiu. Conducerea spitalului spune că a schimbat firma de caterig.

Mai multe fotografii cu mâncare primită în spital au fost postate de diferite persoane pe rețelele de socializare, în cursul săptămânii trecute. Oamenii spun că sunt meniuri primite de pacienți internați la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Sibiu. Conținutul farfuriilor este unul sărac ilustrând fie un ou fiert și o bucățică de unt sau un triunghi de brânză topită, fie o bucată de parizer și o bucățică de unt ori doar câțiva biscuiți cu puțin gem. Pentru comparație unii dintre internauți au postat fotografii din spitalele din străinătate și chiar din alte spitale din România care arată un meniu bogat și echilibrat.

Sub fotografie scria: mic dejun Spitalul Județean

Printre fotografiile postate se regăsește și una cu două felii de pâine unse subțire cu unt și pe care tronează câte o bucățică de salam și cașcaval. În descrierea pozei se spune că este un mic dejun de la Spitalul de Pediatrie. Reprezentanții instituției spun că fotografia este una foarte veche, vesela care apare nemaifiind folosită de ani de zile în spital. În replică, medicul Ioana Mătăcuță, purtătorul de cuvânt al spitalului, a trimis meniul secțiilor, meniu ce va fi postat la finalul materialului.

mancare spital spania

În replică o fotografie cu mâncare dintr-un spital din Germania

La Spitalul Județean a fost confirmat conținutul meniurilor

În urma solicitării făcute de reporterul Turnul Sfatului, solicitare în care au fost atașate și fotografiile, reprezentanții Spitalului Clinic Judetean Sibiu spun că nu pot preciza dacă acestea au fost realizate în spital, dar confirmă faptul că produsele se regăsesc în anumite categorii de meniuri. De asemenea, se precizează că serviciul de preparare a hranei este unul internalizat.

Sub fotografie scria: Mic dejun Spitalul Județan

„Este dificil de confirmat cu certitudine, pe baza fotografiilor, dacă acestea au fost realizate în cadrul SCJU Sibiu. În urma verificărilor efectuate pe baza imaginilor furnizate, putem confirma că produsele din fotografii fac parte din anumite categorii de meniuri oferite pacienților SCJU Sibiu, fiind, cel mai probabil parte a micului dejun sau a cinei. În cadrul SCJU Sibiu, serviciul de preparare a hranei este unul externalizat. Hrana pacienților este acordată diferențiat în funcție de regimurile alimentare stabilite de dieteticieni și aprobate de medicii nutriționiști. Pe lângă micul dejun, prânz și cină anumite tipuri de meniuri (mame, arși, oncologie, hepatic infecțioase, diabet) includ și supliment, de două ori pe zi”, se arată în răspunsul dat de reprezentanții spitalului.  

În replică mâncarea dintr-un spital din Spania

Pentru rezolvarea problemei cu mâncarea s-a schimbat firma de catering

Managerul spitalului, medicul Daniel Chelcea, spune că dorește să rezolve această situație și informează că spitalul a scos la licitație serviciul de catering pentru o perioadă de trei luni. Licitația este organizată pentru a doua oară, pentru că prima dată nu a existat nicio ofertă. De data asta există un câștigător, iar contractul care a fost deja semnat va intra în vigoare de la începutul lunii mai.

„În ceea ce privește cantitatea și calitatea hranei, este cunoscut faptul că hrana pacienților a fost și este în continuare un subiect sensibil la nivel național, care revine mereu în atenția opinie publice. Cunoaștem, la rândul nostru, aceste probleme precum și faptul că  ne confruntăm cu mai multe vulnerabilități: în primul rând nivelul redus al alocației de hrană, la care s-a adăugat recenta creștere a prețurilor la alimente. Ne dorim să creștem calitatea tuturor serviciilor, inclusiv a hranei, și căutăm permanent soluții în acest sens, în conformitate cu legislația și cu fondurile alocate. Momentan meniul este preparat în bucătăria spitalului de către firma care asigură serviciile de hrană în prezent. Acest lucru se va schimba începând cu data de 1 mai a anului curent, când va intra în vigoare un nou contract pentru furnizarea hranei pacienților, cu o nouă firmă”, spune managerul spitalului. 

Acesta menționează că SCJU Sibiu a scos la licitație serviciul de catering pentru o perioadă de 3 ani. Licitația fost organizată pentru a doua oară, la prima procedură nefiind înregistrată nicio ofertă. Cea de-a doua licitație s-a încheiat, a fost desemnată firma câștigătoare, contractul a fost semnat cu data de 4 aprile, cu intrare în vigoare începând din 1 mai. Hrana va fi servită în regim de catering.

„Suntem încrezători că, odată cu această schimbare, se va îmbunătăți hrana pacienților SCJU Sibiu din perspectiva calități respectiv a modului de prezentare și servire, pentru a corespunde standardelor actuale”, se mai arată în răspunsul dat de reprezentanții spitalului. 

Meniul transmis de reprezentanții Spitalului de Pediatrie din Sibiu

meniu pediatrie

pediatrie

           Sub fotografie scrie: Caserolă mâncare Maternitate    

 Sub fotografie scria: Mic Dejun Spitalul Județean

Sub fotografie scria: La tatăl meu nu au avut nici caserolă

mancare pediatrie

Sub fotografie scria: Cină Pediatrie, însă reprezentanții spitalului transmis că fotografia este veche de ani de zile

În explicații se precizează că este un meniu dintr-un spital din Belgia

Spital Valcea

Sub fotografie scria că este cina din Spitalul Vechi din Vâlcea

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

11 comentarii

Stefan

Acum 2 luni

Oare nu exista candva o bucatarie la Spitalul Judetean? Este mai simplu acum sa aduci o firma de catering decat sa investesti intr-o bucatarie moderna?

Raspunde

Ombl

Acum 2 luni

exista, dar de ceva timp a intrat in renovare, sa zicem ca asta ii scuza.. Oricum suntem inca in anii ‘90 la Sibiu, nu stiu de ce ne mai miram!?
Raspunde

Haha

Acum 2 luni

Sunt foarte curios, ce expert de doctor nutritionist din spital, adauga Parizer, Cremvursti si alte bazaconii intr-un meniu de SPITAL? Clar nu a facut facultatea de medicina online.

Raspunde

Kokos

Acum 2 luni

Ar trebui sa mentionati ca alocatia zilnica de hrana pentru un bolnav este de 11 lei!!! Daca cineva poate asigura 3 mese si 2 gustari bogate care sa coste doar 11 lei , eu imi scot palaria in fata lui! Este vina guvernantilor ca nu asigura fonduri mai mari pentru hrana bolnavilor.

Raspunde

Elzorab

Acum 2 luni

De parca nu stiti cum arata meniul in spital. Ne facem ca suntem surprinsi? Asta e nivelul fratilor. Oricine a avut internata o persoana din familie sau o persoana apropiata la judetean care poate confirma ca pozele sunt reale. Bineinteles ca Chelcea & co. vor incerca sa ne "convinga" ca nu e asa . In ultimii ani numai rahaturi am auzit despre judetean, drept dovada sunt articolele TS-ului. Oare nu ar fi momentul sa dispara acesti dinozauri de ka conducerea spitalylui si sa vina totusi niste persoane caora le pasa de oameni? Nu le este rusine ca nu sunt in stare sa ofere o masa de bun simt unui internat in cadrul spitalului? Nu mai zic de curatenie, de bai, de lenjerie, de ...totul. Mi-e greata la propriu de aceste personaje nocive care sunt un cancer incurabil pentru acest oras.

Raspunde

Norm

Acum 2 luni

Mulți cetațeni nu cunosc din păcate că deconturile pentru șederea în cadrul SCJUS sunt enorme, poți compara regimul hotelier din SCJUS (ca și costuri decontate) cu orice hotel de 3-4 stele cu meniu cu tot! Cereți de curiozitate aceste deconturi pentru internarile făcute și vedeți cum fac profit! Ca să poți plăti salarile babane ale medicilor (la nivel de românia) nejustificate pentru nivelul de trai al celorlalti cetățeni români. SCJUS dacă tot este permanent pe profit, să compenseze diferența de cost ( prin binecuvântarea CJ-ului) a meniului și nutriționistul responsabil de calorii/nutrienți pentru porții să primească mare șut în fund! Directorul administrativ și directorul de îngrijiri au CULPA CEA MAI PROXIMĂ în acest caz!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Popa

Acum 2 luni

Da, mâncarea din spital e sub orice critică. Dar de ce facem totuși comparăm poze cu micul dejun de la Spitalul Județean cu masa de prânz de la celalte spitale din străinătate? Nu ar trebui mic dejuncomparat tot cu mic dejun? Sau prânz cu prânz?
Raspunde

Mimi

Acum 2 luni

Doresc doar sa completez că de 11 lei, mic dejun, prânz și cină trebuie sa fii un mare artist sa faci ceva de banii ăștia.Cred că sunt nemulțumiri, dar cumpărați voi acasă sau hrăniți-va cu 11 lei intr-o zi.Ce pretenții sa avem când meniul zilei e 23 sau 25 lei.Cei care sunt responsabili cunosc realitatea și greutățile și fluctuațiile de preturi pe alimente!
Raspunde

Friki Riki

Acum 2 luni

Si oare de ce ar trebui sa cautam si sa gasim tot felul de scuze? Meniul parlamentarilor cat costa, cred ca tot pe acolo, subventionat masiv. Oare la cei 11 lei nu se pot adauga altii? Din cate stiu sunt o gramada de bani deci spitalu, Primaria, Consiliul Judetean pot face ceva. E mai simplu sa dai vina pe altii, sa te culci pe o ureche. Ziua trece, leafa merge si la ora 15 rupem usa ca lucram la stat. Oare in tara asta chiar lucreaza cineva pt oameni? Mancarea din spital e o problema de zeci de ani si nimeni, absokut nimeni nu face nimic. Dar de dat din gura, de gasit scuze, de prostit lumea cand vor voturi sujt buni toti. In rest, praf si pulbere dupa toti.

Raspunde

Mmm

Acum 2 luni

Hai sa nu facem pe noi, acuma, ca de 11 lei daca iti respecti pacientul, tot poti sa ii dai ceva mai bun decat o felie de parizer cu unt manjit in scarba. Se gateste in regim de cantina. In orice cantina studenteasca de stat, ai sa vezi ca nu sunt platitori de tva, si o ciorba nu costa mai mult de 4 lei. Deci.. se poate si cu 11 lei. Respect sa existe.

Raspunde

Silviu

Acum 2 luni

Menționați ca 11 lei este puțin, într-adevăr este puțin dar nici aia 11 lei nu se regăsesc în meniu, un ou, o linguriță de gem, 4 biscuiți, un sfert de felie de salam, o lingura de orez fiert și o jumătate de cana de zeama fiartă, cam ăsta este meniul zilei, și vorbesc din cunoștințe, de acum o săptămână am fost internat la neuro, și pentru o zi de spitalizare mi sa luat pe norma de hrana și 2 perfuzii 1200 RON, și pe analize 800 RON, total 2000 RON. De ce în alte spitale se poate, exemplu spitalul orășenesc Cisnădie, un spital care se ridica la standarde europene, în toate privințele, hrană, condiții de spitalizare, curățenie, saloane dotate cu frigider, televizor, deci se poate, și pentru o zi de spitalizare mi sa luat suma de 650 RON. Să nu mai spunem ca nu se poate, se poate dar incompetenta este foarte mare, nu din partea personalului medical pentru ei tot respectul, din partea conduceri spitalului.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus