Duminică,
14.08.2022
Cer Senin
Acum
27°C

Încă o pistă de un metru, la marginea drumului, între Avrig și Mârșa. 6,8 milioane de lei pentru 2,1 km

Încă o pistă de un metru, la marginea drumului, între Avrig și Mârșa. 6,8 milioane de lei pentru 2,1 km

Autoritățile județene anunță începerea lucrărilor la pista de biciclete dintre Avrig și Mârșa. Una cu o lățime de un metru, lipită de acostamentul carosabilului și cu două puncte unde bicicliștii vor trebui să coboare.

Ca urmare a contractului semnat în noiembrie anul trecut, după finalizarea proiectării și obținerii autorizațiilor necesare, autoritățile anunță începerea lucrărilor de amenajare a unei piste de biciclete pe drumul județean DJ 105 G, între localitățile Avrig și Mârșa. ”Circulația rutieră nu este afectată, lucrările efectuându-se în afara carosabilului”, anunță reprezentanții CJ Sibiu, într-un comunicat remis cititorilor Turnul Sfatului.

Lucrările ar urma să fie finalizate în luna aprilie a anului viitor, potrivit sursei citate. Constructor este firma sibiană Total NSA AG Construct, valoarea contractului de proiectare și execuție fiind de 6,8 milioane de lei, cu TVA inclusă.

Când pe jos, când pe bicicletă

Pista anunțată de Consiliul Județean Sibiu are două zone în care bicicliștilor li se recomandă să meargă pe jos. ”Sectorul de drum vizat de prezenta documentație este amplasat între localitățile Mârșa și Avrig și are o lungime de 2.131 de m, împărțiți astfel: a) 53,61 de metri, zona de pod de la ieșirea din orașul Avrig; pe această porțiune nu se intervine, biciclistul fiind obligat să se dea jos de pe bicicletă și să parcurgă acest sector pe jos; b) 1.987 de metri, prevăzuți în profilul longitudinal de pe drum pe marginea căruia se propune amenajarea de piste de biciclete; c) 20,26 de metri, zona de pod de la ieșirea din localitatea Mârșa; pe această porțiune nu se intervine, biciclistul fiind obligat să se dea jos de pe bicicletă și să parcurgă acest sector pe jos; 70,13 metri, ultimul sector pe DJ 105G, până la trecerea de pietoni”, se arată în documentația de atribuire a contractului.

Potrivit documentației de licitație, lucrările nu vor interveni asupra celor șase metri de parte carosabilă. În schimb, vor fi refăcute acostamentele cu o lățime de un metru, după care va fi amenajată pista pentru biciclete. Totodată, de fiecare parte a DJ 105G vor fi amenajate sisteme de preluare a apelor pluviale (betonarea rigolelor). ”Având în vedere că pe întreg traseul se găsesc 58 de plopi, care au vârsta de peste 50 de ani și care prezintă un real pericol pentru siguranța participanților la trafic, prin realizarea acestui proiect vor fi tăiați toți acești copaci și vor fi plantați alți 400 de copaci tineri, de-a lungul traseului pe ambele părți”. Caietul de sarcini mai solicită și alte lucrări, precum ar fi prelungiri de podețe sau amplasări de parapete.

Traseul pistei. Sursa: documentația de atribuire a contractului

Speră să convingă elevii

Printre beneficiarii acestei viitoare piste de biciclete sunt și aproximativ 360 de elevi, apreciază reprezentanții Consiliului Județean Sibiu. ”Prin amenajarea acestei piste de biciclete se urmărește ca locuitorii de pe raza UAT Avrig să se deplaseze cu bicicleta în condiții de siguranță și de protejare a mediului. În acest sens, și elevii din Avrig vor putea ajunge la Liceul Tehnologic Mârșa utilizând bicicleta ca mijloc de transport. În vederea creșterii standardelor de viață, pista de biciclete va oferi locuitorilor o alternativă de petrecere a timpului liber de calitate și va sprijini și creșterea economică a orașului prin turismul rural ca urmare a creșterii fluxului de turiști în zonă. Se dorește crearea acestei piste de biciclete și pentru încurajarea folosirea acestor mijloace de transport în locul automobilelor, în scopul reducerii emisiilor de CO2 și a eficientizării consumului de energie”, se arată în caietul de sarcini semnat de conducerea CJ Sibiu.

Președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, vede și turiști pe cei 2,1 km de pistă. “Într-un context în care ne dorim să devenim un județ cât mai verde și să încurajăm transportul cu mijloace alternative, începem lucrările la pista de biciclete dintre Avrig și Mârșa. Este un proiect important atât pentru comunitatea din zonă, cât și pentru dezvoltarea economică a județului din punct de vedere al turismului. Țara Făgărașului, implicit orașul Avrig, este una dintre cele mai frumoase zone turistice, cu multe atracții, iar o plimbare pe bicicletă va oferi cu siguranță o experiență de neuitat turiștilor” a declarat Cîmpean, potrivit comunicatului amintit.

Finanțarea acestei piste este asigurată din fonduri europene nerambursabile, atrase prin proiectul denumit ”Îmbunătățirea calității vieții populației din localitatea Mârșa, orașul Avrig”. Proiectul prevede și realizarea de lucrări pentru reabilitarea și modernizarea grădiniței, școlii și a sălii de sport din localitatea Mârșa, precum și dotarea acestora cu echipamente, investiții derulate de către Primăria Orașului Avrig. Valoarea totală a proiectului este de 24.095.776,80 lei cu TVA, anunță reprezentanții CJ Sibiu.

Sursa foto principală: CJ Sibiu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Andy

Acum 4 luni

Ce faceti cu Valea Avrigului, proiecte ZERO pentru un potentia urias de welbeing al oamenilor din zona si al turistilor. E zero investitii, lipsa trotoare, lipsa iluminat, lipsa piste de biciclete......O mare rusine pentru primarii fosti si actuali care doar promit mamaliga!
Raspunde

Gigi

Acum 4 luni

Serios, pistă de 1m lățime lipita de sosea în condițiile în care vorbim de un traseu pe câmp?
Raspunde

Ran

Acum 4 luni

Inca un jaf in “familie”. Nasul (Total NSA) mai primeste o pleasca de 7 milione de la fina (Campeanu). Ce biciclist o sa mearga pe mizeria asta de pista? Dupa restul de piste MIZERABILE din jurul Sibiului si pe care toti biciclistii le ocolesc.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus