Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
14°C

Reacția medicului Bogdan Csillag la propunerea lui Rafila de a trece SMURD la Ministerul Sănătății: „UPU-SMURD este un serviciu care trebuie să rămână unit!”

Reacția medicului Bogdan Csillag la propunerea lui Rafila de a trece SMURD la Ministerul Sănătății: „UPU-SMURD este un serviciu care trebuie să rămână unit!”

Medicul sibian Bogdan Csillag a reacționat pe pagina sa de socializare cu privire la declarația Ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, de a trece serviciul de urgență SMURD, organizat de Raed Arafat la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență, de la Ministerul de Interne la Ministerul Sănătății. Acesta explică organizarea serviciului și vorbește despre nivelurile de acordare a asistenței medicale de urgență prespitalicească. De asemenea, Raed Arafat a luat atitudine și arată că nu este de acord cu declarațiile Ministrului Sănătății subliniind faptul că o astfel de schimbare nu ar face decât „să slăbească sistemul şi să strice ce s-a construit”. În urma acestor evenimente, la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a început o campanie de informare menită să clarifice funcționarea sistemului.

Citește și: „Rafila vrea ca SMURD să treacă la Ministerul Sănătății. Arafat: s-ar strica ceea ce s-a construit”

Joi, 14 aprilie, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că serviciul de urgență SMURD, organizat de Raed Arafat la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență, trebuie să treacă de la Ministerul de Interne la Ministerul Sănătății, iar acest lucru „trebuie să fie o politică de sănătate a statului român”, spunând că Ministerul Sănătăţii este cel care poartă responsabilitate pentru activitatea medicală, „atât în faţa profesioniştilor din sănătate, cât şi în faţa opiniei publice”. În replică, Raed Arafat a declarat că o astfel de schimbare nu ar face decât „să slăbească sistemul şi să strice ce s-a construit” și a subliniat faptul că nu vede niciun motiv pentru această „ruptură”.

Medicul sibian Bogdan Csillag a reacționat și el pe pagina de facebook venind cu explicații despre funcționarea sistemului și arătând că SMURD și UPU formează un sistem unit.

„Contrar a ceea ce afirmă domnul ministru al Sănătății, în cadrul SMURD activează și asistenți medicali și medici, medici foarte bine pregătiți, cu specialitate de 5 ani de zile în Medicina de Urgență ( România fiind una dintre țările avansate în Europa în acest domeniu, cu specialitate de sine stătătoare) sau Anestezie-Terapie Intensivă. Trebuie înțeles că există diferite niveluri de acordare a asistenței medicale de urgență prespitalicească: echipaje de prim ajutor calificat (pompieri paramedici din cadru ISU), echipaje cu asistent medical sau cu medic de la Serviciul Judetean de Ambulanță (care acoperă o mare proporție dintre misiunile prespitalicești), și echipaje de reanimare prespitalicească SMURD - terestre și aeriene. În cadrul acestor echipaje de reanimare prespitalicească activează medicii și asistenții SMURD, care lucrează în paralel și în Unitatea de Primire Urgențe (lucru care reprezintă un avantaj major, prin expunerea acestor medici la cazuri grave in mod frecvent); acești medici UPU - SMURD au competențele și sunt abilitați să efectueze manevre de reanimare avansată - intubație traheală cu inducție anestezică, drenaj toracic, reanimarea nou-născutului, ventilație mecanică, analgezie majoră la pacienții traumatizați sever. Dispeceratul decide în funcție de gravitatea cazului și de localizare ce tip de echipaj trimite la solicitare. Dacă este un caz cu gravitate redusă, este trimis un echipaj de prim ajutor calificat sau un echipaj cu asistent medical. Dacă este un caz grav, se trimite un echipaj cu medic (în situații amenințătoare de viață, un echipaj de reanimare terestră sau aeriană SMURD), fără a exclude trimiterea în prealabil a unui echipaj mai apropiat, pentru menținerea funcțiilor vitale ale pacientului până la sosirea medicului. Acest sistem funcționează în majoritatea țărilor din Europa de Vest; este imposibil să trimiți la orice solicitare din prespital un echipaj cu medic”, scrie medicul Csillag.

Vorbește apoi despre munca echipajelor de prim ajutor ISU și despre activitatea sa de medic timp de 20 de ani pe ambulanțe și elicoptere de reanimare SMURD.

 „Cât despre munca depusă de colegii noștri pompieri de pe echipajele de prim ajutor ISU, nu pot avea decât cuvinte de laudă și este o plăcere să lucrez cu ei. Sunt mândru că mi-am desfășurat activitatea de medic timp de 20 de ani pe ambulanțele și elicopterele de reanimare SMURD, deși specialitatea mea este de anestezist-reanimator; această muncă, deși foarte grea, mi-a adus satisfacții deosebite. UPU-SMURD este un serviciu care trebuie să rămână unit!”, încheie medicul.

Campanii de conștientizare a misiunii SMURD

În urma tuturor acestor evenimente la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență a fost lansată o campanie de conștientizare a misiunii SMURD insistând pe faptul că în structurile de urgență sunt profesioniști. În aceste campanii este menționat și dr. Bogdan Csillag, Medic primar ATI  în cadrul UPU-SMURD Sibiu, Coordonator SMURD Sibiu și Medic voluntar Salvamont Sibiu.

„Fiind la începuturi voluntar SMURD, astăzi, doctorul Bogdan Csillag are o experiență de peste 20 ani ca medic atât în prespital, pe ambulanțele și elicopterele SMURD cât și în spital, în cadrul UPU-SMURD SIBIU, intervenind totodată și ca medic voluntar alături de echipajele Salvamont Sibiu. Toate acestea, pentru a salva o viață! Sistemul național integrat de urgență are acest scop, de a reuni profesioniștii din domeniul urgențelor (pompieri, paramedici, medici și asistenți din cadrul SMURD, Ambulanță, UPU/CPU, piloți, voluntari, salvamontiști) și de a crea mecanismul concret de salvare rapidă a persoanelor care au nevoie de ajutor”, scriu cei de la DSU.

Susa Foto: Facebook DSU

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ion

Acum 1 an

Dl doctor este un produs raedian nu poate gandi altfel ,sa-l intelegem dar sa avem si dreptul de a gandi altfel decat dansul.Adica anti monopol SMURD pe urgenta!
Raspunde

Alex

Acum 1 an

De ce este unit la MINISTERUL DE INTERNE dar nu poate fi unit și la MINISTERUL SANATATII??? Oare ce funcții se pierd ce salarii babane dispar??? Funcții de generali ,de colonei, de ofițeri superiori care nu fac nimic dar conduc un serviciu de care nu au habar. A distrus un sistem doar pentru imagine, a făcut ce a vrut el,dar nu are curaj sa recunoască nimic, sa isi asume ceva Om de o asa joasa speță nu credeam ca exista. Dar interesul personal este mai presus de interesul poporului și al tarii. Vrea doar imagine,se vede ca a fost instruit de securitate. Nu răspunde pentru salariile subofițerilor paramedici de la isu,decalara ca au șefi, nu răspunde pentru programul infernal de 24/48 propus de el,tot șefii isu sunt de vina. Nu își asuma nimic și totuși el spune ca trebuie sa lucram 95 ture pe an,ca asa lucrează francezul,. Oare francezul este tot asa prost plătit ca romanul ? Oare francezul are tot atâtea ore nepaltitie ca romanul . O asa specie de om eu nu am văzut niciodată. Doamne ferește de un război ceva. Nu ai cum sa te duci la un război cu unul care te fura de 20 de ani, Increderea noastră în el este spre 0. Jos tiranul
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus