Duminică,
02.10.2022
Parțial Noros
Acum
14°C

Rafila vrea ca SMURD să treacă la Ministerul Sănătății. Arafat: s-ar strica ceea ce s-a construit

Rafila vrea ca SMURD să treacă la Ministerul Sănătății. Arafat: s-ar strica ceea ce s-a construit

Integrarea serviciilor de urgenţă cu celelalte tipuri de activităţi ale sistemului de sănătate este absolut necesară, întrucât "nu funcţionează separat", a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. Secretarul de stat Raed Arafat spune însă că nu vede niciun motiv pentru o eventuală integrare a SMURD în Ministerul Sănătăţii, demers care nu ar face decât "să slăbească sistemul şi să strice ce s-a construit".

"Mă bucur că avem parteneri profesionişti la nivelul Departamentului pentru Situaţii de urgenţă. Este domnul doctor Arafat, care cu asta s-a ocupat în ultimii 30 de ani, dar în mod evident discutăm despre o activitate medicală iar responsabilitatea - atât în faţa profesioniştilor din sănătate, cât şi în faţa opiniei publice - este a Ministerului Sănătăţii. Sunt partenerii noştri, SMURD este o structură a DSU care şi-a făcut foarte bine datoria. Eu întotdeauna le voi mulţumi public pentru tot ceea ce au făcut şi pentru ceea ce fac, dar integrarea serviciilor de urgenţă cu celelalte servicii pe care le oferă, de urgenţă prespitalicească sau unităţi de primiri urgenţe sau compartimente de primiri urgenţe cu celelalte tipuri de activităţi ale sistemului de sănătate este absolut necesară, pentru că nu funcţionează separat. Ele trebuie să funcţioneze integrat, iar lucrul acesta trebuie să fie o politică de sănătate a statului român, care nu trebuie să ţină cont de persoanele care ocupă într-un moment sau altul o poziţie de demnitate publică în aceste domenii, ci trebuie să ţină cont de nevoia oamenilor din România de a beneficia de servicii de sănătate. Nu aş vrea să fie interpretat într-un fel ceea ce am spus eu", a afirmat Rafila, citat de Agerpres.

Acesta a spus că a recunoscut public meritele şefului DSU, Raed Arafat, care a făcut o treabă "excelentă" în organizarea serviciilor medicale de urgenţă, însă acestea "trebuie integrate" la nivelul Ministerului Sănătăţii.

Pe de alta parte, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat joi, la Braşov, că nu vede niciun motiv pentru o eventuală integrare a SMURD în Ministerul Sănătăţii (MS), demers care nu ar face decât "să slăbească sistemul şi să strice ce s-a construit".

"Integrarea în MS a SMURD sau ruperea modului de lucru al sistemului de urgenţă care există la momentul actual, care este un mod integrat cu DSU şi care şi-a dovedit eficienţa - cel puţin pe durata pandemiei s-a văzut foarte clar eficienţa unei coordonări unitare - şi întoarcerea în timp la un model în care fiecare era într-un alt loc nu face decât să slăbească sistemul şi să strice ce s-a construit. Mergem mai departe pe un model integrat. Cu MS se colaborează, dar coordonarea este într-un singur singur loc. La o intervenţie nu merge numai Ambulanţa, medicul, merg şi pompierii, şi SMURD-ul, elicopterul", a declarat dr. Raed Arafat, care s-a aflat joi la Braşov, cu prilejul inaugurării noii clădiri a UPU-SMURD.

El a subliniat că nu vede niciun motiv pentru această "ruptură".

"Acest sistem, de când l-am dezvoltat, din 2007, l-am dezvoltat să mergem împreună. (...) Nu văd acum niciun motiv să rup acum, unele la Interne, altele la Sănătate, şi să stricăm ceea ce s-a dovedit foarte eficient", a spus şeful DSU, citat de Agerpres.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus