Potrivit site-ului crestinortodocx.ro, Sfânta Lumină se aprinde pe Mormântul Domnului nostru Iisus Hristos în Sâmbăta Mare, ziua, între orele 12.30-13.30, în timpul Vecerniei Mari.
Se știe, de asemenea, că, de-a lungul secolelor, Sfânta Lumină nu se aprinde decât la ortodocși, ca o dovadă incontestabilă că numai ei păstrează dreapta credință apostolică. Este cea mai puternică dovadă care mărturisește că Ortodoxia este credința cea adevărată, susțin credincioșii ortodocși.
Cu toate acestea, focul nu a ieșit niciodată în absența ortodocșilor, iar autoritățile locale care periodic au respins această procesiune, au reintrodus-o de fiecare dată pentru a beneficia de banii din turism.
Există și o teorie care încearcă să explice că, de fapt, miracolul de fapt e știință: fitilul anumitor lumânări este impregnat cu fosfor alb, care ia foc în condiții de umiditate.
Procesiunea luminii
Mormântul sfânt este controlat încă din noaptea Vinerii Mari, după prohod, de către câțiva polițișți civili necreștini – un arab, un turc și o persoană din partea statului Israel. Ei verifică toate obiectele din interior să nu aibă vreo sursă de foc, verifică lespedea Sfântului Mormânt și controlează corporal pe arhiereul grec care presară vată pe mormântul Domnului. Apoi se sting toate luminile și se pecetluiește ușa Sfântului Mormânt cu două mari peceți, benzi de pânză albă cu ceară și sigilii la capete, în formă de X. Gardienii rămân de pază la ușa Mormântului până când se aprinde Sfânta Lumină.
Procesiunea pentru Vecernia Sâmbetei Mari se formează la sediul Patriarhiei Ortodoxe. Toți slujitorii se îmbracă în odajdii albe. La ora 9 dimineața, procesiunea se pornește spre Biserica Sfântului Mormânt. Înainte merg patru „dragomani”, civili greci, în țintită specială, cu toiege metalice în mâini, pentru a anunță începerea procesiunii: apoi urmează doi diaconi care duc pe mâini Sfânta Cruce care are în ea lemn din Crucea Mântuitorului. Apoi urmează cortegiul sutelor de slujitori, care străbate culoarul viu al miilor de închinatori, ce umplu toate ulițele, curtea, biserica, galeriile.
În biserică, slujitorii, în frunte cu Patriarhul, se opresc în fața Sfântului Mormânt pecetluit. Apoi înconjoară de trei ori Sfântul Mormânt pe partea dreaptă, în sunetul clopotelor. La a treia ocolire se cântă imnul vecerniei de la vohod „Lumina lină a sfintei slave”.
Apoi patriarhul cu toți slujitorii se retrag în altarul bisericii ortodoxe de vizavi și stau în așteptare. Între timp, vin diferiți delegați oficiali, autorități locale și bisericeșți armene, româno-catolice și copte. Miile de credincioși stau cu felinarele speciale în mâini să ducă acasă, în țara lor, Sfânta lumină.
În jurul orei 12, în timp ce preoții stau la vohod de la altarul Bisericii Învierii până la Sfântul Mormânt, patriarhul este controlat peste tot de polițiști necreștini, în prezența reprezentanților oficiali armeni, româno-catolici și copți, să nu aibă vreo sursă de foc. Apoi patriarhul desigilează ușa Sfântului Mormânt, prin ruperea pecetilor și întră în prima încăpere, numită „Capela Îngerului”, însoțit, după tradiție, de un arab musulman. Diaconii și eclesiarhul rămân afară, la ușă.
Patriarhul întră apoi în a doua încăpere și îngenunchează în fața lespedei Sfântului Mormânt, iar musulmanul rămâne în Capela Îngerului și supraveghează. Se sting toate lumânările, candelele, luminile, în biserică se face o mare tăcere. Emoția minunii îi cuprinde pe toți.
După 15-20 de minute de fierbinte rugăciune, toată lumea din biserică observă o lumina puternică, precum o scânteie luminoasă de fulger, coborând în zigzag prin cupola mare a Bisericii, în mulțime se aud glasuri de emoție în toate limbile. Scânteia dumnezeiască coboară deasupra Capelei Sfântului Mormânt, ca un glob de lumina ce se sfărâmă în mici bucăți. Apoi intră înăuntru ca o subțire rază de foc.
Coboară pe lespedea Mormântului și aprinde vată presărată deasupra.
Patriarhul adună cu mâinile vata aprinsă de o flacără galben-verzuie, care timp de câteva minute nu arde. Apoi pune vata aprinsă în două cupe de aur cu găuri și iese în Capela Îngerului.
De ce ar fi falsă lumina de Paște?
Când Ierusalimul a fost cucerit de cruciaţi, aceştia au izgonit preoţii bisericii ortodoxe şi aveau să descopere că au luat miracolul cu ei, scrie Adevărul. Mai precis, focul sfânt a refuzat să se mai arate. Absenţa pelerinilor şi a taxelor plătite de aceştia l-au convins pe regele Baudouin să le permită preoţilor ortodocşi să revină în Biserica Sfântului Mormânt, însă întâmplarea a amplificat scepticismul.
Arhimandritul rus Porfirie este o sursă care alimentează scepticismul. El a fost trimis în secolul al XVII-lea la Ierusalim de către Biserica Ortodoxă Rusă pentru a pune bazele misiunii rusești. În jurnalul pe care l-a ţinut el menţionează că preoţii din Ierusalim ştiu de faptul că miracolul e o făcătură. „Un ierodiacon care a intrat în altarul Mormântului atunci când, după cum crede toată lumea, focul sfânt coboară, a văzut oripilat că focul este aprins de la o simplă lampă de icoană care nu se stinge niciodată, şi astfel focul sfânt nu este o minune. El însuşi mi-a spus despre asta azi”, a scris Porfirie.
Publicația The Telegraph a încercat să afle cum apare acest foc sfânt. Au descoperit, vorbind cu un făclier armean pe nume Soukias Tchilingirian, că evenimentul nu mai are decât o valoarea vag simbolică dată de vechie. „Nu este un miracol. Preoţii greci aduc o lampă – una care a fost folosită în acest scop în ultimii 1.500 de ani – pentru a aprinde Lumina Sfântă. Pentru pelerinii credincioşi este un foc din rai, un adevărat miracol. Dar nu şi pentru noi”, a mărturisit acesta.
Michael Kalopoulos, un istoric grec, a demonstrat că lumânările impregnate cu fosfor alb pot lua foc de la sine, fără a mai fi nevoie de acea lampă. Asta pentru că fosforul alb, în contact cu aerul umed, tinde să ia foc spontan. În final, rămâne concluzia că cei care vor să creadă, vor crede, chiar dacă este o farsă veche de secole. Ceilalţi vor continua să ignore evenimentul, fără să se închine la lumânări aprinse ca prin minune.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 3661
Ultimele comentarii
Acum 59 minute
Aaa
Acum 1 oră
Panamera
Acum 1 oră
Feketecica
Acum 1 oră
Pol-Pot
Acum 1 oră
Asdfasdf