Sâmbătă,
08.10.2022
Cer Senin
Acum
8°C

Biserica scutește Primăria Sibiu de o chirie de peste 11.000 de lei pe lună. Urmează investiții importante la Colegiul Goga

Biserica scutește Primăria Sibiu de o chirie de peste 11.000 de lei pe lună. Urmează investiții importante la Colegiul Goga

Primăria Sibiu nu va mai plăti chirie către Arhiepiscopia Ortodoxă pentru Corpul B al clădirii în care își desfășoară activitatea elevii și cadrele didactice ale Colegiului Național „Octavian Goga” din Sibiu. Astăzi, 28 aprilie, în cadrul Ședinței de Consiliu Local a fost aprobată semnarea contractului de administrare între cele două instituții pe o perioadă de zece ani. Astfel, Arhiepiscopia nu mai cere chiria de 11.280,50 lei pe lună pentru cei 3.804 mp de suprafață desfășurată ai imobilului și cei 1.469 mp de teren aferent, iar Primăria Sibiu poate investi în reabilitarea și amenajarea clădirii în primii opt ani de contract. Spațiul va fi folosit în continuare pentru desfășurarea activităților didactice, elevii din clasele primare și de gimnaziu continuându-și cursurile. Semnarea acestui contract a fost bine primită atât de consilierii locali cât și de fosta conducere a colegiului.

Un proiect de Hotărâre care a fost supus astăzi aprobării în cadrul Ședinței de Consiliu Local arată că reprezentanții Primăriei Sibiu au încheiat cu Arhiepiscopia Ortodoxă Română, în calitate de proprietar, un contract de administrare cu titlu gratuit a corpului B din imobilul în care își desfășoară activitatea Colegiul Național „Octavian Goga”. Este vorba despre clădirea aflată pe str. Bastionului în care învață elevii din clasele primare și de gimnaziu. În acest context, primăria nu va mai plăti chiria de 11.280,50 lei pe lună pentru cei 3.804 mp de suprafață desfășurată ai imobilului și cei 1.469 mp de teren aferent trecută în contractul anterior. Potrivit proiectului de hotărâre contractul ce urmează a fi semnat are o valabilitate de zece ani. Primăria are obligația de a realiza lucrările necesare și utile de amenajare, întreținere, reparații, investiții, va îngriji și conserva imobilul dat în administrare și va suporta toate cheltuielile legate de folosința acestuia. Toate aceste lucrări trebuie făcute în primii opt ani de contract. Elevii colegiului vor continua să învețe în acest imobil.

Corpul B al clădirii în care își desfășoară activitatea elevii și cadrele didactice ale Colegiului „Octavian Goga” are la parter șapte săli de clasă, o sală de educație fizică, bibliotecă, cabinet dentar și grup sanitar. La etajul I sunt patru laboratoare, două săli profesori, bibliotecă, direcțiune, secretariat, două spații depozit, grup sanitar și fumoar. La Etajul II sunt opt săli de clasă, un laborator, două anexe laborator și un grup sanitar iar la etajul III sunt zece săli de clasă, anexă personal  și un grup sanitar.

Primele reacții cu privire la acest contract

Consilierul local Ionuț Ghișe a publicat pe pagina sa de facebook o primă reacție cu privire la acordul încheiat între Primăria Sibiu și Arhiepiscopie.

„Primăria Sibiu și Arhiepiscopia Ortodoxă Română Sibiu au ajuns la un acord cu privire la administrarea corpului B din imobilul în care își desfășoară activitatea Colegiul Național Octavian Goga. Este vorba despre fosta Școală cu clasele I – VIII Nr. 15. Acest imobil a fost retrocedat Arhiepiscopiei în anul 2007, iar după votul de astăzi din Consiliul Local se va semna un contract de administrare cu titlu gratuit pe o perioadă de 10 ani. Anterior a existat un contract de închiriere în valoare de 11.280,50 lei pe lună pentru cei 3.804 mp de suprafață desfășurată ai imobilului și cei 1.469 mp de teren aferent. În acest fel se vor putea asigura investițiile necesare pentru îmbunătățirea condițiilor de învățământ din această unitate, cum ar fi: tâmplăria, instalația electrică, fațada, etc. Pentru că nu era proprietar sau administrator al clădirii, Primăria nu putea realiza investiții, reparații, amenajări, iar Arhiepiscopia nu avea fondurile necesare pentru asemenea lucrări sau acestea nu constituiau o prioritate. Mă bucur mult că s-a găsit o soluție care este în interesul comunității și pentru sprijinirea actului de învățământ. Cred că cei 10 ani sunt o perioadă prea scurtă pentru un asemenea contract dar sperăm ca după această perioadă și mai ales în urma investițiilor care vor urma, Arhiepiscopia să fie de acord cu prelungirea administrării și menținerea destinației imobilului”, a scris acesta.

Pe de altă parte, prof. Alexandra Tischer, fostul director adjunct și director al Colegiului Goga spune că semnarea contractului de administrare este un moment istoric și este rezultatul unei munci asidue a echipei manageriale.

„Colegiul Goga a intrat sub auspiciile unei zodii norocoase, datorită unei echipe manageriale care a pus mai presus de orice interesul şcolii, al acestei comunităţi de profesori şi elevi care îi consacră, fără contenire, valoarea între şcolile de top din judeţul Sibiu. Perfect team work aş putea să numesc ceea ce a dus la concretizarea a două proiecte esenţiale pe care le-am avut ca director al C.N.O.G Sibiu: proiectul de eficientizare termică şi energetică a corpului A, clădirea în care funcţionează liceul, şi, acum, adică astăzi, încheierea contractului de administrare al clădirii de pe strada Bastionului, corpul B, de către Primăria Sibiu. Timp de 10 ani, acest corp de clădire în care funcţionează nivelul primar şi gimnaziul va putea fi modernizat prin investiţii în infrastructură, afectată din cauza lipsei fondurilor, astfel încât elevii noştri să se bucure de confort şi de un ambient propice studiului, la standarde europene. Mulţumiri doamnei primar Astrid Fodor, iniţiatoare a proiectului, reprezentanţilor  Serviciului Public de Administrare a Unităţilor de Învăţământ Sibiu, domnului viceprimar Alexandru Dumbravă, consilierilor locali şi ai celorlalţi membri din Consiliul de administraţie al şcolii, care au avut încredere că se pot face lucruri bune printr-un parteneriat activ cu instituţiile indisolubil legate de bunul mers al şcolii. Istoria nu se scrie de la sine, iar noi am fost nişte cronicari atenţi şi devotaţi acestei şcoli de prestigiu din Sibiu”, spune prof. Alexandra Tischer.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Nicușor von Șorliken

Acum 5 luni

Biserica evanghelica a beneficiat de toate retrocedarile posibile si imposibile si a ales sa evacueze elevii din gradinitele, scolile si liceele pe care le-a primit inapoi. Romani- Sasi 1-0
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus