Joi, 28 aprilie, structurile militare din garnizoana Sibiu, în colaborare cu administraţia publică locală şi Mitropolia Ardealului, au organizat la „Monumentul ostaşului din toate timpurile”, amplasat în faţa Cercului Militar, Ceremonia de depuneri de coroane și jerbe de flori cu prilejul aniversării Zilei Forţelor Terestre. De asemenea, în Sala Mare a Cercului Militar, a avut loc vernisajul expoziției foto „Veniți de luați lumină de la sfinții care au ales să umble încă pe Pământ!”, realizată de artistul Ionuț Văidean cu sprijinul Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități, Sucursala Sibiu și Cercului Militar Sibiu.
Citește și „Trei evenimente sunt organizate în Sibiu de Ziua Forțelor Terestre și Ziua Veteranilor de Război”
În ciuda ploii și a vremii reci, zeci de militari, oficialități și persoane care au dorit să fie prezente au participat la cele două evenimente organizate astăzi, 28 aprilie, cu ocazia Zilei Forțelor Terestre și a Zilei Veteranilor de Război. Astfel, după momentele solemne și discursurile ținute la „Monumentul ostaşului din toate timpurile”, oficialitățile au depus coroane de flori.
După ceremonie, oaspeții au coborât în Sala Mare a Cercului Militar unde au putut vizita expoziția de fotografie ce poartă semnătura artistului Ionuț Văidean dedicată veteranilor de război. Sibiul mai are 17 veterani după ce Elena Țega a murit în noaptea de 27 aprilie 2022.
Întreaga expoziție este una emoționantă de la felul în care a fost concepută și până la emoțiile celor doi veterani de război invitați. Este vorba despre Danil Baciu (99 de ani) și Coriolan Gherghina (96 de ani). Acești doi oameni sunt martorii istoriei noastre, oameni care știu ce însemnă ororile unui război, știu ce înseamnă să-ți aperi țara și care privesc astăzi, cu ochii în lacrimi la cei care își mai amintesc de ei și știu să-i prețuiască. „Sfinții noștri vii”, așa sunt nimiți de militarii zilelor noastre.
Danil Baciu s-a născut în anul 1923. Cu un chip senin și o privire care nu-i trădează vârsta spune că evenimentul îi trezește amintiri.
„Mă ajută să-mi reamintesc de trecut, de nenorocirea care a fost atunci. Cât s-a suferit după război. Sunt foarte multe, foarte multe de spus. Am fost șase luni, zi de zi pe front. De la Câmpia Turzii și până în Cehoslovacia, în Munții Tatra”, povestește bătrânul.
Expoziția va rămâne deschisă timp de 5 zile la Cercul Militar.
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: veterani de razbiu , expozitie fotografică , depunere de coroane , Sibiu , ceremonie , Cercul Militar
Vizualizari: 573
Ultimele comentarii
Acum 34 minute
Emil
Acum 34 minute
Vivi Dragan
Acum 46 minute
Un sibian
Acum 46 minute
Gica contra
Acum 1 oră
Adrian