Luni,
27.06.2022
Parțial Noros
Acum
27°C

ANAF: Persoanele care obțin venituri din meditații au obligația să-și depună declarația privind impozitul pe venit până în 25 mai

ANAF: Persoanele care obțin venituri din meditații au obligația să-și depună declarația privind impozitul pe venit până în 25 mai

Reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) au publicat un ghid privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute din meditații, acordate în particular de persoanele fizice. Aceștia transmit că persoanele fizice care realizează venituri din meditații au obligația de a depune Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) până la data de 25 mai.

În ghidul menționat se stipulează faptul că persoanele fizice care intenționează să realizeze sau realizează deja în mod individual venituri din prestarea de servicii reprezentând meditații, au obligația de a se înregistra la Oficiul Național al Registrului Comerțului și de a solicita autorizarea funcționării, în condițiile prevăzute de lege după care vor depune declarația privind impozitul de venit. Ghidul explică apoi toți pașii care trebuie făcuți pentru ca legea să fie respectată din acest punct de vedere. De asemenea, se precizează faptul că persoanele care încasează bani în urma serviciilor oferite trebui să aibă casă de marcat electronică fiscală.

„În situația în care contribuabilul care obține venituri din activități independente încasează integral sau parțial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar, contravaloarea prestărilor de servicii efectuate direct către populație, acesta are obligația de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale”, se arată în document.

Pe de altă parte, se menționează faptul că profesorii care dau meditații în particular sunt scutiți de taxa pe valoare adăugată.

„Meditațiile acordate în particular de cadre didactice din domeniul învățământului școlar, preuniversitar și universitar reprezintă operațiuni scutite de taxa pe valoare adăugată”, se arată în ghid.

Ghidul poate fi consultat pe portalul www.anaf.ro, în secțiunea Asistență Contribuabili/Servicii oferite contribuabililor/Ghiduri curente și alte materiale informative, la acest link https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Ghid_meditatii_2022.pdf.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

3 comentarii

Emil

Acum 1 lună

Ghinion!
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Rog discretie macxima!
Raspunde

Gigi contra

Acum 1 lună

Tineti usa larg deschisa ca o sa se inghesuuie multa lume. Intrebare: pe manelisti sau pe guristii care canta pe la nunti cum ii impozitati?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus