Luni,
28.11.2022
Innorat
Acum
1°C

Bisericile Evanghelice din Țapu, Păuca și Ruși vor fi restaurate printr-un proiect al Institutului Național al Patrimoniului

Bisericile Evanghelice din Țapu, Păuca și Ruși vor fi restaurate printr-un proiect al Institutului Național al Patrimoniului

Institutul Național al Patrimoniului va derula un proiect prin care bisericile fortificate din Țapu, Vingard, Păuca și Ruși urmează să fie restaurate. Licitația pentru elaborarea studiilor de fundamentare necesare întocmirii proiectului de consolidare, restaurare si punere in valoare a monumentelor istorice a fost publicată în această săptămână și valorează peste 400.000 de lei.

Conform licitației,  elaborarea studiilor de fundamentare și a investigațiilor va presupune  cercetarea actualizată a monumentelor istorice, scanare laser 3D integrală, releveu geometric de arhitectură, releveul degradărilor, documentar fotografic complet și detaliat, studiu topografic, studiu geotehnic, expertiză geotehnică, studiu arheologic - cercetare preventivă, expertize privind componentele artistice.

Biserica fortificată Păuca/Sursă foto Biserici fortificate săsești

„Scopul elaborării studiilor de fundamentare și a expertizei tehnice este cunoașterea aprofundată și detaliată a ansamblului istoric, documentarea stării actuale de conservare și fundamentarea intervențiilor de consolidare și de conservare-restaurare preconizate pentru reutilizarea sa în condiții de siguranță și punerea în valoare a semnificațiilor sale culturale. În urma derulării prezentei proceduri se vor atribui contracte având ca obiect servicii pentru elaborare de studii de fundamentare și investigații necesare întocmirii proiectului de restaurare a monumentelor istorice”, se arată în licitația din SEAP.

Biserica din Ruși/Sursă foto Wikipedia

Ofertanții trebuie să demonstreze că în ultimii trei ani la nivelul unui contract sau mai multe contracte au prestat servicii similare, respectiv servicii de elaborare studii de fundamentare și investigații necesare întocmirii proiectului de consolidare, restaurare și punere în valoare a monumentelor istorice. După realizarea acestor studii și documentații urmează valorificarea bisericilor fortificate prin restaurare.

Sursă foto principală: Biserica Fortificată Țapu/wikipedia

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus