Duminică,
03.07.2022
Cer Senin
Acum
19°C

12 ambulanţe SMURD pentru transportul nou-născuţilor în stare critică, în dotarea IGSU. Serviciul va fi introdus și la Sibiu

12 ambulanţe SMURD pentru transportul nou-născuţilor în stare critică, în dotarea IGSU. Serviciul va fi introdus și la Sibiu

Douăsprezece ambulanţe SMURD de tip neonatologie, pentru transportul nou-născuţilor în stare critică, vor intra în dotarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a arătat că cele 12 autospeciale vor înlocui ambulanţele vechi, dar vor fi create şi noi echipaje - la Braşov, Prahova şi Sibiu, iar medicii care vor urma să lucreze pe aceste ambulanţe vor parcurge cursuri specifice de pregătire pentru transportul neo-natal.

Anul trecut au fost 1.737 de misiuni de transport al unor nou-născuţi aflaţi în stare critică şi asta include foarte mulţi nou-născuţi prematur, transportaţi în stare critică către centrele specializate ale unor spitale. În acest an suntem deja la 579 de misiuni de transport neo-natal, din care 472 terestre, 97 cu elicopterul şi 10 cu avionul", a precizat Arafat, potrivit Agerpres.

"Sunt convins că echipajele de salvatori de pe aceste autospeciale sunt pregătite să ofere asistenţa necesară unei astfel de intervenţii cu specific aparte. Veţi avea în mine un susţinător al acestor demersuri şi cred ca sunteţi conştienţi că veţi avea în mâinile voastre destine fragile, iar responsabilitatea dumneavoastră va fi una imensă", a declarat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, cu ocazia recepţiei celor 12 ambulanţe, la sediul MAI.

El a adăugat că profilul stării de sănătate a populaţiei din România este unul precar raportat la celelalte ţări ale Uniunii Europene, iar un indicator cu adevărat îngrijorător îl reprezintă mortalitatea infantilă.

"La acest capitol, România se plasa, din păcate, la nivelul anului 2020, pe locul 2 la nivel european. Putem schimba această situaţie dramatică prin intervenţii şi accesarea cât mai multor programe destinate achiziţiilor de echipamente medicale moderne de intervenţie. Ambulanţele pe care le vedeţi astăzi, aici, sunt destinate intervenţiilor de urgenţă în cazuri critice, pentru o categorie extrem de vulnerabilă, reprezentată de nou-născuţi", a spus Bode.

În ultimii 3 ani, potrivit acestuia, structurile de intervenţie au primit 821 de ambulanţe pentru serviciile de urgenţă şi 465 pentru SMURD, în valoare totală de peste 500.000.000 de lei, toate acestea fiind achiziţionate din fonduri europene nerambursabile.

foto MAI

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus