Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Oxana, refugiată din Ucraina și mamă a trei copii, vrea să se stabilească la Sibiu: „Posibilități sunt la tot pasul, locuri de muncă...”

Oxana, refugiată din Ucraina și mamă a trei copii, vrea să se stabilească la Sibiu: „Posibilități sunt la tot pasul, locuri de muncă...”

Consiliul Județean Sibiu a organizat miercuri, 4 mai, un eveniment dedicat ucrainenilor care au ales să se refugieze în județul Sibiu. Printre cei prezenți la eveniment am întâlnit-o pe Oxana Pitsu, ucraineanca care a venit în Sibiu în urmă cu două luni și care spune că s-a îndrăgostit de orașul nostru. A ajuns în oraș împreună cu soțul, părinții și cei trei copii ai săi și are de gând să rămână aici, dacă războiul nu se termină în scurt timp.

Oxana a plecat din Cernăuți la finalul lunii februarie, atunci când a izbucnit războiul în Ucraina. A venit la Sibiu și, de atunci, locuiește într-un apartament pus la dispoziție de o familie din orașul nostru. „De două luni am plecat din Ucraina împreună cu familia mea, cu soțul, cu cei trei băieți pe care îi avem, dar și cu părinții mei. Cel mai mare copilaș are 9 ani, cel mijlociu are 5 ani, iar cel mic un an și jumătate”, spune aceasta.

„Este un oraș primitor” 

După mai mulți ani petrecuți în Italia, Oxana reușise să construiască în Ucraina, împreună cu soțul ei, casa la care au visat o viață întreagă, dar nu au apucat să se bucure din plin de ea pentru că a izbucnit războiul. În puținul timp pe care l-a petrecut la noi în oraș, Oxana și-a făcut deja o impresie despre Sibiu. Consideră că este un oraș primitor, cu multe posibilități pentru refugiații ucraineni.

„Ce pot să îți spun este că m-am îndrăgostit de oraș. Noi am fost plecați, înainte de a ne stabili în Ucraina. Am stat mai mulți ani în Italia. Ne place la Sibiu pentru că este un oraș primitor, sunt autobuze, ai cu ce să te descurci. Nu e un oraș mic, sunt locuri de muncă, soțul meu deja a început să lucreze. De cinci ani reușisem să ne facem casa noastră în Ucraina, iar când aveam totul aranjat a venit războiul”, povestește Oxana.

Vrea să rămână la Sibiu

Primele zile de la plecarea din țara ei au fost foarte grele pentru Oxana. Cu toate acestea a reușit să se adapteze în orașul nostru. Pe băiatul de nouă ani deja l-a înscris la școală, iar pe cel de cinci ani la grădiniță. Până își va găsi un loc de muncă, se ocupă, împreună cu părinții ei, de creșterea copilului cel mic.

„Primele două săptămâni am plâns zi de zi. Mi-a fost foarte greu, iar apoi am spus că trebuie să-mi revin și să îmi iau inima în dinți pentru copii.”

Ucraineanca spune că se gândește serios să se stabilească în Sibiu, dacă războiul din țara ei natală va continua. „Dacă mai durează războiul, ne gândim să rămânem aici. Ne-a plăcut foarte mult. Sunt multe magazine, posibilități sunt la tot pasul, sunt școli, sunt grădinițe, parcuri, locuri de muncă, totul aranjat și este foarte curat”, concluzionează aceasta.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

Rosu

Acum 1 an

Spuneti-i si un pic de istorie, cum ca orasul acesta frumos a fost facut de sasi, care la randul lor or fost deportati in 1945 in Ucraina si cum or fost tratati acolo.
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Bun venit!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus