Sâmbătă,
20.07.2024
Partial Noros
Acum
30°C

O tânără din Sibiu a investit 25.000 de euro în visul ei: și-a deschis o cofetărie cu prăjituri făcute de ea în centrul Sibiului

O tânără din Sibiu a investit 25.000 de euro în visul ei: și-a deschis o cofetărie cu prăjituri făcute de ea în centrul Sibiului

O tânără de 24 de ani și-a deschis recent o cofetărie cochetă în apropiere de centrul orașului. Pe Ocnei 19, cei care trec pragul micului local găsesc în fiecare zi prăjituri proaspete, brunch la orice oră din zi și o plăcere pentru dulciurile de casă care inevitabil vă vor încărca și cu ceva kilograme în plus.

Andrada și-a descoperit pasiunea când încă locuia cu părinții. Mereu ocupați cu munca, cei doi preferau să cumpere dulciuri, în loc să le pregătească acasă, ceea ce Andradei îi provoca frustrări – prăjiturile luate de la supermarket erau fade, nu aveau gust sau personalitate – așa că a decis să încerce ea să coacă ceva bun. Rețeta i-a ieșit din prima, așa că a mai făcut și un tiramisu. Și pentru că erau atât de bune, rudele și prietenii au început să o aștepte în vizită pregătită cu dulciuri pentru gazde. Pandemia a fost imboldul de care avea nevoie să deschidă și o cofetărie pentru sibienii care au adoptat-o deja de câțiva ani.

„Le mâncam rudelor toate prăjiturile, pentru că acasă nu aveam”

A urmat studii de securitate și nu a atras-o în mod deosebit, așa că și-a schimbat drumul. A lucrat ca agent de turism, până când a venit pandemia și a rămas fără job. Cumva, locul acesta de muncă îi aducea satisfacție, pentru că îi place mult să călătorească, însă a reușit să treacă peste pierderea jobului. Singurul lucru care a rămas neschimbat în tot acest periplu prin meserii a fost plăcerea de a pregăti prăjituri – o activitate pe care a început-o pentru că acasă nu avea parte de dulciuri delicioase.

„La mine în familie nu face nimeni prăjituri. Ai mei au fost foarte ocupați cu munca și întotdeauna au preferat să-și cumpere, doar că la noi la țară nu era cine știe ce de cumpărat. Mie îmi plăceau dulciurile și mereu când mergeam la rude în vizită le mâncam toate prăjiturile pentru că cele pe care le aveam acasă erau fără gust”, povestește Andrada.

Prima prăjitură pe care a încercat-o a fost Kinder. „Este super simplă”, spune tânăra. I-a ieșit din prima și nu oricum, ci delicioasă. Toată lumea a fost impresionată. Așa că a mai încercat o rețetă – un tiramisu. „Apoi lumea a început să-mi ceară să fac de sărbători cele două prăjituri învățate. Nu mergeam nicăieri fără. În rest, făceam pentru colegi, prieteni, așa câte o prăjitură din când în când”, își amintește ea.

De la prăjituri pe post de cadou la comenzi plătite

Venirea la Sibiu la facultate nu a oprit-o pe tânără din copt prăjituri. Când se adunau mai mulți studenți, ea era cea cu dulciurile întotdeauna. Prima prăjitură pe care a dus-o la o astfel de întâlnire a fost mâncată în primele zece minute.

„Eu aveam emoții, că poate nu le place, nu-i cunoșteam pe oameni. Ei, ce să vezi, s-a mâncat prăjitura mea după zece minute de când am pus-o pe masă. Nu-mi venea să cred.”

A început să ducă prăjituri cadou de zilele de naștere ale prietenilor, pentru că le plăceau foarte mult. Ulterior a renunțat, mai făcea doar la câte o cabană, pentru că între timp se și angajase și nu mai prea avea timp. Lucrurile s-au schimbat însă odată cu venirea pandemiei de COVID.

„Chiar înainte de Paști am rămas fără locul de muncă. Nu știam ce să fac. Așa că înainte de sărbători, pentru că nici nu aveam încredere să cumpărăm de oriunde, am încercat eu o prăjitură nouă. Apoi încă una și încă una, îmi petreceam timpul așa. Un prieten m-a rugat să-i fac un tort de ziua lui, așa că i-am făcut. Prietenii care au fost la petrecerea lui au vrut și ei, după care și prietenii lor și uite tot așa. La început luam bani doar pe ingrediente, apoi am cerut și pentru efortul meu pentru că alt venit nu aveam”, își amintește Andrada.

Rețetele sunt deosebite, pentru că sunt gândite chiar de ea. Înainte să deschidă cofetăria, a urmat un curs privat intensiv unde a învățat noțiunile de bază, apoi a început să facă tot felul de combinații, ca să vadă ce se potrivește și ce nu.

A vrut să-și vândă mașina

Comenzile se înmulțeau de la o zi la alta, iar tânăra deja nu mai avea spațiul necesar să se ocupe de ele așa cum trebuia. În plus, chiar simțea că poate și că merită mai mult. Așa că, alături de iubitul ei, a început să pună bani deoparte pentru un vis frumos – propria ei cofetărie.

„Mi-am creat pagini pe rețelele de socializare și lumea a început să ne urmărească, ba chiar să ne cheme la evenimente. Am început să punem bani deoparte – eu din ce strângeam de pe prăjituri, prietenul meu dădea jumătate din salariul lui și așa am adunat necesarul pentru a deschide cofetăria. Tatăl meu când a aflat că vreau să-mi vând mașina ca să pot să-mi duc planul la capăt, s-a oferit să îmi dea 6.000 de euro, ca să nu fac asta. În total am investit undeva la 25.000 de euro.”

Când au închiriat spațiul de pe Ocnei, totul era un dezastru. Au fost nevoiți să o ia de la zero, să pună pereți falși, gresie, să amenajeze bucătăria – pentru că, da, în sfârșit avea o bucătărie așa cum meritau prăjiturile ei. Cu excepția câtorva aspecte care aveau nevoie de munca unor profesioniști, Andrada a făcut totul doar cu ajutorul prietenului și al surorii ei, care și acum îi oferă asistență necondiționată.

Pentru viitorul foarte apropiat, are în plan să deschidă o terasă în fața cofetăriei, să organizeze seri de cocktail, iar momentan oferă brunch pe tot timpul zilei, fresh-uri și, desigur, faimoasele prăjituri (există chiar și prăjituri vegane).

Pe Andrada o găsiți în primul rând în cofetăria de pe strada Ocnei nr. 19, din Sibiu, însă dacă nu aveți timp să mergeți până acolo, puteți să vedeți ce pregătește și să comandați pentru acasă prăjituri pe pagina ei de Facebook sau pe cea de Instagram.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

26 comentarii

Sparrow

Acum 2 ani

Toate povestioarele mediatizate aici la TS, au exact, dar exact aceleasi ingredinte! Pasiunea intreprinzātorilor pentru ce au fācut, sacrificiile lor, ale familiilor si prietenilor lor, cât de greu a fost, dar nu s-au lāsat, cum au vândut ce-au avut doar ca sā isi vadā visul cu ochii.....( eu deja lācrimez de emotia care mā incearca ), Si toate astea pentru NOI ! DA! Pentru noi clientii cei scumpi si dragi! Pentru ca noi sā fim fericiti! Înduiosātor! Sunt coplesit de recunostintā. Eternā ! Bā, n-ar spune unul, bā, unul n-ar recunoaste cā a fācut biznisu pentru bani! Io am o afacere..... pentru bani am fācut-o! Multi! M-am saturat sā lucrez pentru altii. Dar, am facut treaba asta PENTRU MINE SI BUNĀSTAREA MEA! Nu mā intereseazā nici pasiunea ( pentru muncā? Fiti seriosi!), nici bucuria clientilor care -sablon - " multi dintre ei ne-au devenit prieteni.." ci EXCLUSIV PENTRU BANI ! BAAAAAAAAAANNNNNI ! Restul e gargarā! Dacā mâine cineva imi dā 1mil de euro sā las totul balta, bā, mâine la 5 dimieata renunt. Concluzia? Pasiune ? -vax! Dragostea pentru frumos ? O laie! Clienti? Niste jigodii care cred cā stiu ei mai bine decât tine cum se face treaba ! Succes cu prajiturelele ! Am sā le incerc si eu. O sā intru in cofetārie cu 100euro în mana si am sā intreb? Vreti banii mei sau vreti sā mā vedeti fericit? Dacā opteazā pentru a 2-a variants ies in Piata Mare si dezmint tot ce-am glāsuit mai sus!
Raspunde

Ciorapel

Acum 2 ani

Hater până la capăt! Unii chiar pun suflet în ceea ce fac și un zambet din partea unui client sau o laudă referitor la locație/produse/atmosfera face toți banii. Orice afacere e construita pt profit. Și dvs mergeți la scârbici pt bani, e normal. Dar, un antreprenor pune suflet în afacerea lui... Trebuie susținuți (cu cei 100Eur) și lăudați pt curajul lor. In rest, de acord cu observațiile legate de limbajul de lemn al autorului. Asta e școală de jurnalism din România
Raspunde

Cineva

Acum 2 ani

Amin!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 2 ani

Acuma poate erau modalitati mai simple sa faca aceiasi bani, o munca la birou mai rasarita, ceva...unde poate fi mult mai greu, mai obositor si mai intens, dar e mai simplu, ca nu-ti bati capul singur cu functionarea companiei. Aproape toata lumea munceste pentru bani, ca-i patron sau angajat. Mai sunt si care muncesc din plictiseala, dar nu e regula. Asa ca se intelege ca o fac pentru bani. Dar ar fi putut sa fie si unii care nu aveau griji cu banii si pur si simplu le placeau cofetariile si ideea de a avea una.

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 2 ani

Doamna are dreptate, prajiturile in care nu depui si suflet nu sunt delicioase.
Raspunde

Sparrow

Acum 2 ani

Ciorāpel tatā ! Tu trāiesti in lumea sabloanelor, doctrinelor si teoriilor. Eu, pe de altā parte mā mânjesc zilnic cu realitāti dintr-o lume in care trebuie sā îl sfâsii pe semenul tāu ca sā speri cā vei avea o bucata de pâine, unde tre' sā fii foarte atent cā toti vor sā te jupoaie de viu, o lume in care " cultura muncii " inseamnā cine i-o trage primul si adânc celuilalt . Si culmea naibii, trāiesc in Sibiu in anul 2022 ca si antreprenorii de mai sus care " trebuie sprijiniti" - adicā ? Asta n-am inteles-o " trebuie! " De ce ? Sā se descurce fārā cā EU sā trebuiascā sā fac ceva special..... In fine, e prea adâncā analiza pentru argumentatii. Bravo lor ! Atât ! Fārā lacrimi înduiosātoare, fārā frectii . Adicā dacā îsi faceau o statie de betoane sau un biznis de concasat fier nu tot asa era efortul ? Doar glazura de migdale si siropul de bambus pitic fac efortul si dāruirea sā fie " vis devenit realitate" ?
Raspunde

Silviu

Acum 2 ani

Mult succes si buna vanzare!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 2 ani

Cofetăria vise dulci.
Raspunde

Un sibian

Acum 2 ani

Felicitari si multa bafta!!!
Raspunde

Amn114

Acum 2 ani

Am dat în diabet (virtual) după ce am citit aceste rânduri extrem de însiropate

Raspunde

Contra

Acum 2 ani

Asta e o afacere nesanatoasa! Prea multe cofetarii in Sibiu cu preturi astronomice!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 2 ani

Nu te obliga nimeni sa cumperi.
Raspunde

@kukuru

Acum 2 ani

Poti fi convins de asta!
Raspunde

Popa

Acum 2 ani

Toate domnisoarele cu cofetarii! Duduile alea cu kurtos colaci imbibati cu tot felul de chestii nesanatoase, acum aici... Dar un magazin sau o croitorie cu haine cumsecade si de calitate cine face? Numai aiureli sa luati ochii si banii fraierilor?!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 2 ani

Hai lasa-ma cu prostia asta cu "nesanatoase". Sunt dulciuri, cu zahar, gem, ciocolata etc. Stii ce iei si iti asumi, dar macar gustul e bun. Iar daca nu exagerezi cu consumul, nu e nici o problema.
Raspunde

@@@

Acum 2 ani

Dupa poza pare a fi tanarul investitorul... Ce strategie.... Pretul... 3 scris cu marrker apasat si 1 abia se vede... Adica 13 lei, ce credeati. mai scump decat a M/....
Raspunde

Justin

Acum 2 ani

Pe mine ma distrează asta cu ,,de casa,,.toți care vor sa vândă ceva se lauda ca e de casa .ha ha restul sunt de ogor sau ce altceva .am auzit de porci de casa ,roșii de casa ,oua de casa ,cine știe mâine auzi și de banane de casa .mai sunt unii cu cofetarii de casa și dacă intri saa iei ceva chiar îți lași casa la ce preturi au .
Raspunde

Munteanu

Acum 2 ani

As vrea sa gust ceva si de penthouse...
Raspunde

Ion Iliescu

Acum 2 ani

Da minunat, buna initiativa…. din pacate astea sunt “intreprinderi” fara studiu de piata… e asa de fandoseala… calculul simplu…cate torturi trebuie sa vanda (fiscalizat) numai pt chirie si costurile fixe…. de aici incolo toul e un basm… pariu ca nu prinde vara lui 2023? Sincer ii doresc mult succes si sa nu am dreptate….. dar realitatea e mai urata din pacate
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 2 ani

George Copos a pornit cu un chiosc de gogosi si acum are un sfert de litoral.
Raspunde

Bathory

Acum 2 ani

Haideti domnule Iliescu, chiar dumneavoastra sa vorbiti despre timpurile pe care le prind alti oameni/entitati? Asa ceva...
Raspunde

@emil

Acum 2 ani

Chioscul de gogosi e praf in ochi pt. fraieri! Avea el invartelile lui dinainte de revolutie...

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 2 ani

Nu doar gogosi, a scris si carti.
Raspunde

Robert

Acum 9 luni

Este bine că ați sperat contrariul, că încă funcționează cofetăria
Raspunde

Muresan

Acum 2 ani

Inseamna ca i-au prisosit acesti bani...
Raspunde

Hermann Stadt

Acum 9 luni

Din păcate nu cred că va merge foarte mult timp,nu o vad ca pe o afacere de succes.Zona e oarecum la limita centrului,nu e una oau desi in urma restaurantelor și pensiunilor de aici, ai putea spune că e oarecum atractiva pentru turiști.Ai un liceu nu departe,dar mă îndoiesc că elevii de acolo și-ar face un obicei din a da mai mult de 10-15 Ron pentru o prăjitură,când pe partea cealaltă e Simpa cu preturi mai lesne.Si fie vorba intre noi,prăjiturile lor chiar sunt ok.No,ce sa zic,bafta și vânzare buna că de entuziasm nu duceți lipsa :)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus