O tânără de 24 de ani și-a deschis recent o cofetărie cochetă în apropiere de centrul orașului. Pe Ocnei 19, cei care trec pragul micului local găsesc în fiecare zi prăjituri proaspete, brunch la orice oră din zi și o plăcere pentru dulciurile de casă care inevitabil vă vor încărca și cu ceva kilograme în plus.
Andrada și-a descoperit pasiunea când încă locuia cu părinții. Mereu ocupați cu munca, cei doi preferau să cumpere dulciuri, în loc să le pregătească acasă, ceea ce Andradei îi provoca frustrări – prăjiturile luate de la supermarket erau fade, nu aveau gust sau personalitate – așa că a decis să încerce ea să coacă ceva bun. Rețeta i-a ieșit din prima, așa că a mai făcut și un tiramisu. Și pentru că erau atât de bune, rudele și prietenii au început să o aștepte în vizită pregătită cu dulciuri pentru gazde. Pandemia a fost imboldul de care avea nevoie să deschidă și o cofetărie pentru sibienii care au adoptat-o deja de câțiva ani.
„Le mâncam rudelor toate prăjiturile, pentru că acasă nu aveam”
A urmat studii de securitate și nu a atras-o în mod deosebit, așa că și-a schimbat drumul. A lucrat ca agent de turism, până când a venit pandemia și a rămas fără job. Cumva, locul acesta de muncă îi aducea satisfacție, pentru că îi place mult să călătorească, însă a reușit să treacă peste pierderea jobului. Singurul lucru care a rămas neschimbat în tot acest periplu prin meserii a fost plăcerea de a pregăti prăjituri – o activitate pe care a început-o pentru că acasă nu avea parte de dulciuri delicioase.
„La mine în familie nu face nimeni prăjituri. Ai mei au fost foarte ocupați cu munca și întotdeauna au preferat să-și cumpere, doar că la noi la țară nu era cine știe ce de cumpărat. Mie îmi plăceau dulciurile și mereu când mergeam la rude în vizită le mâncam toate prăjiturile pentru că cele pe care le aveam acasă erau fără gust”, povestește Andrada.
Prima prăjitură pe care a încercat-o a fost Kinder. „Este super simplă”, spune tânăra. I-a ieșit din prima și nu oricum, ci delicioasă. Toată lumea a fost impresionată. Așa că a mai încercat o rețetă – un tiramisu. „Apoi lumea a început să-mi ceară să fac de sărbători cele două prăjituri învățate. Nu mergeam nicăieri fără. În rest, făceam pentru colegi, prieteni, așa câte o prăjitură din când în când”, își amintește ea.
De la prăjituri pe post de cadou la comenzi plătite
Venirea la Sibiu la facultate nu a oprit-o pe tânără din copt prăjituri. Când se adunau mai mulți studenți, ea era cea cu dulciurile întotdeauna. Prima prăjitură pe care a dus-o la o astfel de întâlnire a fost mâncată în primele zece minute.
„Eu aveam emoții, că poate nu le place, nu-i cunoșteam pe oameni. Ei, ce să vezi, s-a mâncat prăjitura mea după zece minute de când am pus-o pe masă. Nu-mi venea să cred.”
A început să ducă prăjituri cadou de zilele de naștere ale prietenilor, pentru că le plăceau foarte mult. Ulterior a renunțat, mai făcea doar la câte o cabană, pentru că între timp se și angajase și nu mai prea avea timp. Lucrurile s-au schimbat însă odată cu venirea pandemiei de COVID.
„Chiar înainte de Paști am rămas fără locul de muncă. Nu știam ce să fac. Așa că înainte de sărbători, pentru că nici nu aveam încredere să cumpărăm de oriunde, am încercat eu o prăjitură nouă. Apoi încă una și încă una, îmi petreceam timpul așa. Un prieten m-a rugat să-i fac un tort de ziua lui, așa că i-am făcut. Prietenii care au fost la petrecerea lui au vrut și ei, după care și prietenii lor și uite tot așa. La început luam bani doar pe ingrediente, apoi am cerut și pentru efortul meu pentru că alt venit nu aveam”, își amintește Andrada.
Rețetele sunt deosebite, pentru că sunt gândite chiar de ea. Înainte să deschidă cofetăria, a urmat un curs privat intensiv unde a învățat noțiunile de bază, apoi a început să facă tot felul de combinații, ca să vadă ce se potrivește și ce nu.
A vrut să-și vândă mașina
Comenzile se înmulțeau de la o zi la alta, iar tânăra deja nu mai avea spațiul necesar să se ocupe de ele așa cum trebuia. În plus, chiar simțea că poate și că merită mai mult. Așa că, alături de iubitul ei, a început să pună bani deoparte pentru un vis frumos – propria ei cofetărie.
„Mi-am creat pagini pe rețelele de socializare și lumea a început să ne urmărească, ba chiar să ne cheme la evenimente. Am început să punem bani deoparte – eu din ce strângeam de pe prăjituri, prietenul meu dădea jumătate din salariul lui și așa am adunat necesarul pentru a deschide cofetăria. Tatăl meu când a aflat că vreau să-mi vând mașina ca să pot să-mi duc planul la capăt, s-a oferit să îmi dea 6.000 de euro, ca să nu fac asta. În total am investit undeva la 25.000 de euro.”
Când au închiriat spațiul de pe Ocnei, totul era un dezastru. Au fost nevoiți să o ia de la zero, să pună pereți falși, gresie, să amenajeze bucătăria – pentru că, da, în sfârșit avea o bucătărie așa cum meritau prăjiturile ei. Cu excepția câtorva aspecte care aveau nevoie de munca unor profesioniști, Andrada a făcut totul doar cu ajutorul prietenului și al surorii ei, care și acum îi oferă asistență necondiționată.
Pentru viitorul foarte apropiat, are în plan să deschidă o terasă în fața cofetăriei, să organizeze seri de cocktail, iar momentan oferă brunch pe tot timpul zilei, fresh-uri și, desigur, faimoasele prăjituri (există chiar și prăjituri vegane).
Pe Andrada o găsiți în primul rând în cofetăria de pe strada Ocnei nr. 19, din Sibiu, însă dacă nu aveți timp să mergeți până acolo, puteți să vedeți ce pregătește și să comandați pentru acasă prăjituri pe pagina ei de Facebook sau pe cea de Instagram.
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: ocnei 19 , prăjituri sibiu , voila sibiu , cofetăria voila , afaceri locale sibiu , mică afacere , afacere locală , Afaceri Sibiu , cofetarie sibiu , micile afaceri din sibiu
Vizualizari: 31882
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Un biciclist
Acum 2 ore
Anonim
Acum 3 ore
Velu
Acum 3 ore
Florin
Acum 4 ore
BON