Duminică,
26.06.2022
Partial Noros
Acum
20°C

Aeroportul Brașov va fi primul independent energetic din România. 10% din cheltuielile din Aeroportul Sibiu se duc pe electricitate

Aeroportul Brașov va fi primul independent energetic din România. 10% din cheltuielile din Aeroportul Sibiu se duc pe electricitate

Aeroportul Braşov-Ghimbav va fi primul independent energetic din România, devenind un exemplu în ce priveşte soluţiile pentru marea problemă cu care se confruntă, în prezent, aeroporturile regionale din UE, anunță Agerpres.

"Consiliul Județean pregăteşte un proiect şi este prins în lista de investiţii, prin care acesta va fi primul aeroport din România eficient energetic, vom produce energia, o vom stoca în reţea şi vom avea independenţă energetică. Fiind construit ca un aeroport al zilelor noastre, va beneficia de toată tehnologia ca să fie exemplu pentru celelalte aeroporturi", a declarat Veştea, precizând că, după realizarea studiului de fezabilitate pentru proiect, se va încerca obţinerea unei finanţări europene, în caz contrar banii fiind alocaţi de la bugetul judeţean.

Anunțul a fost făcut în cadrul conferinţei Smart Airport Cities, organizată la Ghimbav.

Totodată, Veştea a menţionat proiectul de unificare a liniilor CFR 200 Braşov-Sibiu şi 300 Braşov-Sighişoara, prin Aeroportul Braşov, aflat în stadiu de studiu de fezabilitate aprobat. "Urmează Ministerul Transporturilor, prin CFR Infrastructură să demareze procedura de achiziţie. Sperăm să existe şi voinţă la MT", a spus acesta în cadrul conferinţei Smart Airport Cities, organizată la Ghimbav.

Cât cheltuie Aeroportul Sibiu pe electricitate

În anul 2017, Aeroportul Internațional Sibiu cheltuia pe furnizarea de energie electrică 604.482 lei, bani încasați de furnizorul de atunci, RCS&RDS SA. Asta reprezenta 9,12% din totalul cheltuielilor din acel an, conform raportului administratorilor privind situațiile financiare încheiate în 31.12.2018.

În 2019, Getica 95 COM SRL, societatea care a furnizat în acela an energia electrică a încasat 878 mii lei, 10,41% din bugetul din acel an.

În anul 2020, Aeroportul Sibiu a avut venituri totale de 18,4 milioane de lei, 63% față de cât avea în 2019 – 28,83 milioane de lei. Cheltuielile totale s-au ridicat în 2020 la 18,59 milioane de lei, în timp ce în 2019, cheltuielile au fost de 25,38 milioane de lei.

Dracula Airport

Primarul Ghimbavului, Ionel Fliundra, susține că cel puţin patru companii din domeniul logisticii doresc să investească în oraş, până acum, însă acestea vor trebui să cumpere terenuri de pe piaţa privată, deoarece administraţia locală nu mai are disponibile.

Cristian Macedonski, reprezentantul organizatorilor conferinței, a vorbit despre posibilitatea unei promovări inedite a aeroportului.  "Mi-aş permite să-i spun Aeroportul lui Dracula (...) deoarece se află la 30 de kilometri de Castelul Bran, o atracţie iconică a României, care poate fi pusă în aceeaşi linie cu Turnul Eiffel, cu piramidele din Egipt sau orice altă atracţie mondială”, a precizat el.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Marshh

Acum 1 lună

aeroportul militar virtual otan iasov! deja moraru de iasi se aprinde! tradatori nenorociti! jeguri cu epoleti, vanduti globalostilor cu cochilie! scarbe penale!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus