Marţi,
04.10.2022
Ploi Scurte
Acum
8°C

FOTO Cabană făcută după modelul unei case tradiționale din Muzeul Astra, scoasă la vânzare. Preț: 73 de mii de euro

FOTO Cabană făcută după modelul unei case tradiționale din Muzeul Astra, scoasă la vânzare. Preț: 73 de mii de euro

O casă construită de meșteri lemnari după o casă tradițională din Mărginimea Sibiului, expusă în Muzeul Astra, e scoasă la vânzare la prețul de 75 de mii de euro.

Imobilul e amplasat la aproape o mie de metri altitudine, la poalele munților Rodnei, la 5 km de Sângeorz-Băi, jud. Bistrița-Năsăud și aparține unui alpinist.

”Am fost la Muzeul Astra, mi-a plăcut foarte mult tipul ăsta de casă, am vorbit cu meșterii și mi-au făcut-o exact la fel. Am vrut un model de casă de munte, cu acei ochi, cu șindrilă”, spune proprietarul, Radu Turtă.

Până acum are trei potențiali cumpărători.

”Sunt trei persoane interesate, au venit la vizionare și urmează să se decidă dacă vor să facă sau nu achiziția”, spune alpinistul.

Cabană cu 5 dormitoare

Zona în care e amplasată, aproape de traseele turistice din Munții Rodnei e înconjurată de un muzeu în aer liber, de land-art, după cum spune proprietarul.

Imobilul are energie electrică, apă curentă de munte asigurată prin puț cu bidoane de stocare - vine prin cădere; canalizare asigurată cu fosă.

Amprenta la sol a clădirii este de 80 de mp, are două nivele, iar suprafața terenului care o înconjoară este de 252 mp.

La parter este un living, termo-șemineu, bucătărie complet utilată, debara, 2 dormitoare, baie și camera centralei. La mansardă sunt 3 dormitoare, hol, baie.

”Este izolată pe interior cu vată, OSB și lambriuri, amplasată pe o fundație de beton.

În casă sunt podele de lemn (doar în băi și în camera centralei este gresie), geamuri termopan de lemn, cu obloane. Toată casa, inclusiv dușumeaua, a fost tratată cu soluție antincendiu, soluție anticarii, peste care s-a aplicat, pentru protecție, o vopsea cerată pe bază de apă.

Încălzirea casei se realizează cu 9 calorifere alimentate la un termo-șemineu pe lemne (situat în living), prevăzut cu pompă de recirculare, termostat, manometru, power supply; el asigură și apa caldă prin intermediul unui boiler de 120 litri; vara, boilerul poate fi conectat la priză; cele 2 coșuri de fum sunt construite din elemente speciale pentru această destinație”, spune proprietarul.

Cabana se vinde "la cheie" cu toate dotările și mobilierul existent (6 paturi matrimoniale cu saltele, dulapuri, noptiere, mese, canapele etc.); mașină de spălat, frigider, cuptor electric, aragaz cu butelie.

Lângă cabană sunt 16.000 mp de livadă, pășune și pădure, însă se vând separat.

Replici construite la Muzeul Astra. Costau 10 mii de euro în 2016

Complexul Național Muzeal Astra scotea la vânzare în anul 2016 case tradiționale vechi făcute după modelul de acum 150 de ani din Mărginimea Sibiului.

Conducerea muzeului discuta atunci ideea de a produce o cantitate mai mare de astfel de case, fiind atunci interesați mai mulți cetățeni români și străini.

Casa copiată după modelul din Mărginime, similar cu cel din Munții Rodnei, era scoasă la vânzare de muzeu pentru suma de 10.000 de euro.

După ce proprietarul asigură racordarea la utilități, casa poate fi și locuită, dădeau asigurări reprezentanții muzeului.

”Am primit foarte multe propuneri, atât din țară cât și din străinătate. În continuare ne contactează zilnic persoane interesate”, spuneau în urmă cu șase ani reprezentanții CNM Astra pentru Turnul Sfatului.

CItește și: Casa tradițională de 150 de ani, în valoare de 10.000 de euro din Muzeul Astra, a fost cumpărată

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Adriana

Acum 4 luni

Autenticul a fost și rămâne o valoare inestimabilă. Bravo celor care promovează adevăratele valori!
Raspunde

Emil

Acum 4 luni

Case traditionale se mai construiesc dar nu mai sunt oamenii de altadata.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus