Marţi,
03.10.2023
Cer Senin
Acum
21°C

Sibienii vor avea un observator astronomic la Păltiniș

Sibienii vor avea un observator astronomic la Păltiniș

1.000 de metri pătrați, un planetariu, o sală de conferințe, un muzeu și două cupole astronomice, una pentru public și una pentru cercetare: așa arată schița proiectului prin care se dorește construirea unui complex astronomic la Păltiniș. Primăria Rășinari a cedat terenul, specialiștii din cadrul Palatului Copiilor se ocupă deja de partea tehnică, urmează să fie identificate sursele de finanțare.

Un proiect ambițios menit să ofere sibienilor un complex astronomic care să se întindă pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați a fost pornit de reprezentanții Primăriei Rășinari, în colaborare cu cei de la Palatul Copiilor. În momentul de față Primăria Rășinari a cedat terenul pe care acesta urmează să fie construit,  specialiștii au schițat cum va arăta complexul și trebuie găsite sursele de finanțare.

Cristi Serafin, profesor la Cercul de Anticipație Științifică a povestit pentru Turnul Sfatului cum va arăta observatorul astronomic.

„Nu putem spune că avem un proiect bătut în cuie, în acest moment. Suntem abia la pasul în care trebuie să vedem cum găsim fondurile, însă, o idee avem despre ce vrem să fie. Ne dorim un complex de astronomie în care vom avea un planetariu despre care nu știm cât de mare va fi, dar va trebui să aibă minim 60 de locuri spre 100. O să avem o sală de conferință, o sală muzeală, va fi și un mic restaurant cu terasă și două cupole astronomice care vor avea cinci metri în diametru. Una dintre aceste cupole, cu un telescop mare, va fi destinată publicului și o cupolă va fi destinată cercetării cu aparatură de astrofotografie. De fiecare dată când sunt evenimente astronomice și nu numai vom proiecta totul pe o plasmă mare afară, inclusiv tot ce se cercetează. Este un proiect la care ținem mult. Îi avem alături și pe Mihai Balaban, directorul de la UNIMAT și pe arhitectul Tudor Popa”, spune prof. Cristi Serafin.

În data de 20 mai, la Păltiniș, pe locul destinat complexului astronomic, va avea loc un eveniment la care vor participa copiii de la Palatul Copiilor, dar și alți doritori. În cadrul acestuia se va observa bolta cerească printr-un telescop tocmai pentru a promova viitorul observator.

Sursa foto: depositphotos.com

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

6 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Jjj

Acum 1 an

Haha. Aia nu au canalizare si gaz in paltinis, si viseaza observatoare astronomice. Statiunea este in colaps. Clanurile mafiote si au impartit deja treaba(vezi telescaun oncesti si proprietatiile paltinis s.a.) despre ce vorbim? Primaria se face ca nu vede jegul de “statiune”
Raspunde

Cerasela-Hortensia Dariciuc

Acum 1 an

Consider ca statiunea Paltinis merita toti banii care au fost investiti de autoritati si de mediul privat. Arata exact ca la Aspen, Innsbruck sau Courchevel. Ideea observatorului astronomic consider ca e buna, dar cred ca este momentul ca in zona Paltinis sa se construiasca un circuit de formula 1 cu bani din PNRR si bugetul local.
Raspunde

BON

Acum 1 an

De asta nu mai vin turiştii în Păltiniş, că nu este un "observator astronomic"... Ha, ha, ha....
Raspunde

Sibian SB

Acum 1 an

Suna foarte bine. Sibienii se plang ca nu au variante pt agrement in familie. Cand ploua, zona comerciala selimbar e burdușita de 2 milioane de masini, pt ca nu prea ai variante. Aria, scump si înghesuit, in rest putine. Daca se vrea sa se facă ceva (bani ar exista), o dam in arogante, asa cum sunt si comentariile de mai sus. Daca cei de la Arena au cerut mai multa implicare din partea autorităților, unii au sărit cu pumnii pe ei. Asadar trebuie sa ne hotaram, vrem sa avansam? Vrem sa rămânem pe loc? Vrem sa ne ducem unde sunt Botoșani /Ialomița acum, ca județe? Da, autoritățile sunt la ani lumina de cele din Insbruck/Courchevel Aspen sau Zermatt. Dar turiștii care vin in Păltiniș, au comportamentul celor din stațiunile menționate? Peturile aruncate, manelele, etc, autoritățile le produc? Asa fac si cand merg la Zilertall? Autobuzele albastre, vandalizate după 4 zile...? Hai sa fim un pic realiști. Avem țara pe care o meritam. Fara sa ne implicam masiv si sa ne civilizam la nivel de Germania, dar sa aruncam cu noroi in orice, e complicat sa avansezi.
Raspunde

Jeta

Acum 1 an

Alo Gara, Arena Platos nu este statiunea paltinis. Statiunea Paltinis este epava aia de la mai putin de 2 km de Platos.

Raspunde

Sibian SB

Acum 1 an

Aici e corect. De la intrare in Paltinis Zona Platoș si care începe înainte de Vila Bujorul de Munte, mai sunt 4 km si ceva pana in Păltiniș. Între ele avem zona Schit si vilele de acolo. Înainte de Platoș avem Valari. Toate astea ar trebui privite de autorități ca un întreg, drumul pana la ele e unul singur pana la urma (evident cel asfaltat, nu Santa sau Chei), cu implicarea lor nu doar Platosul ci toate aceste zone s-ar dezvolta mai mult si mai repede. Un astfel de obiectiv - Observator, indiferent unde exact ar fi amplasat, ar ajuta atat pe cei implicați acolo cu investiții cat si pe sibieni si turiști de oriunde. Doar ca din păcate exista si sibieni care merg acolo o data la 3 ani, probabil in adidași si blugi in luna ianuarie sa isi plimbe cinciaru pan'acolo si îndărăt, unii chiar mutați forțat in Sibiu de prin zone mai leguminoase, dar isi dau cu parerea despre ce e bine si ce nu legat de Păltiniș sau Platoș sau munții de acolo. Haideti cu Observatorul ca va fi un real ajutor!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus