Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Creșterea economică a României - Ce se întâmplă în țară?

Creșterea economică a României - Ce se întâmplă în țară?

În februarie, se estima că producția economică a României va avea o creștere de aproximativ 4.2% în anul 2022. Această veste venea ca un răspuns la estimările din noiembrie, atunci când analiștii preconizau o creștere de 4.6%. Apoi, în martie, au re-estimat acest număr ajungând la concluzia că producția economică va crește cu doar 2.8% în acest an.

În cele din urmă, în aprilie, numerele s-au schimbat din nou. Conform Băncii Mondiale, se așteaptă ca economia României să crească cu doar 1.9% în 2022, în cel mai bun caz. Astfel, se poate observa o diferență de 4% între anii 2021 și anii 2022. Din punctul de vedere al analiștilor, această diferență va crește cu siguranță.

Drept urmare, nesiguranța economică lovește România, din nou - mai ales în rândul oamenilor. Tot mai mulți dintre aceștia au început să facă investiții la bursă, mai ales pe termen lung, pentru a-și garanta oarecum siguranța fondurilor, printre altele. Iată ce se mai întâmplă în țară în această perioadă nesigură.

În primul rând, trebuie menționat faptul că prețurile produselor uzuale se află într-o continuă creștere. Numai în ianuarie, prețul produselor destinate consumului au crescut cu 8.35% față de anul trecut. Problema și mai mare este inflația. Aceasta are loc chiar acum, iar analiștii sunt de părere că anul se va încheia cu un procent de inflație de 9.5%.

Evident, aceste lucruri afectează negativ economia României, dar mai ales modul în care aceasta își va reveni în timp.

Acesta este și motivul principal pentru care oamenii sunt mai atenți atunci când vine vorba de banii și de economiile lor. Aceștia aleg să nu mai investească la nivel local, ci mai degrabă la nivel internațional, în active mai sigure, mai ales pe termen lung.

Care este principala cauză a înrăutățirii economiei?

Desigur, cauza de bază a fost și este pandemia. Incertitudinea legată de aceasta încă există. Conform unui studiu, 47% din participanți sunt de părere că stilul de viață al oamenilor se va înrăutăți în următorii trei ani și că nu va ajunge la același nivel ca dinainte de pandemie.

În alte cuvinte, pandemia a schimbat economia lumii complet - deci și economia României. Apoi, ultimele știri din China care relatează escaladarea unui nou val de îmbolnăviri nu sunt nici el bune. Majoritatea importatorilor de produse din diferite orașe din China spun că au întâmpinat probleme serioase privind durata de livrare a produselor. Acest lucru afectează, la rândul său, economia țării.

Pe de altă parte, cauza principală este războiul dintre Rusia și Ucraina. Această situație a înrăutățit situația economică a tuturor țărilor cunoscute ca și sărace din Europa, mai ales din Europa de Est. Oamenii cu un nivel scăzut de trai sunt cei care vor suferi cel mai mult de pe urma acestor cauze.

Analiștii sunt de părere că situația economică a țării nu se va îmbunătăți drastic nici dacă războiul se oprește în câteva luni. Inflația deja afectase țările din Europa de Est destul de mult.

Este creșterea economică doar pe minus?

Din fericire, nu. Există destul de multe industrii din România despre care se așteaptă să experimenteze o creștere relativ semnificativă în acest an. Acesta este unul dintre motivele pentru care unii investitori români încă au încredere în afacerile și industriile de la nivel local.

Astfel, se așteaptă ca exportul de produse să crească cu aproximativ 14% în acest an. Apoi, la capitolul agricultură, este posibil să se înregistreze o creștere de 3.1%, în timp ce serviciile o creștere de 4%. Același lucru se poate întâmpla și în cazul industriei grele, preconizându-se o creștere de 4.1%.

Per total, sursele spun se va înregistra o creștere anuală de 3.6% a consumului final la nivel de gospodărie. Acest aspect va îmbunătăți produsul intern brut al țării.

Ce așteptări sunt pentru anul 2022?

În general, nesiguranță, mai ales pentru consumator. Totuși, unele industrii, în special cele concentrate pe mediul online, prosperă chiar și în această perioadă - în timp ce afacerile HoReCa se închid una câte una, după cum s-ar spune.

Oamenii sunt mult mai atenți în privința locurilor unde își pun banii și în special unde îi investesc. Astfel, afacerile moderne sunt primele care reușesc, în timp ce afacerile locale se luptă să se dezvolte, printre altele.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus