Marţi,
17.05.2022
Acum
0°C

Giratoriul ”dezaxat” din Arhitecților a fost construit fără autorizație

Giratoriul ”dezaxat” din Arhitecților a fost construit fără autorizație

Sensul giratoriu amenajat în cartierul Arhitecților nu are autorizație de construire. Reprezentanții CJ Sibiu prezintă o autorizație pentru întregul drum, emisă de Primăria Cisnădie. Dar giratoriul în discuție se află în intravilanul municipiului Sibiu.

Nici măcar autoritățile nu se încadrează în legile pe care le cer respectate de către ceilalți. Un exemplu în acest sens este proiectul de aproape 5,5 milioane de euro, prin care Consiliul Județean Sibiu a lărgit la trei benzi de circulație drumul din dreptul cartierului Arhitecților pe o lungime de 3,2 km. Pe această distanță au fost amenajate trei sensuri giratorii. Primul dintre acestea a stârnit în ultimele zile mai multe discuții în spațiul public, ca urmare a amplasării lui în afara axului drumului.

”Precizăm faptul că sensul giratoriu este parte integrantă din proiectul «Modernizare DJ 106C Sibiu - Cisnădie tronson cuprins intre  km 1+176 - km 4+350 în vederea asigurării fluidizării circulației în zonă și relocare utilități» autorizat prin Autorizația de Construire nr. 178/20.08.2020, emisă de Primăria Orașului Cisnădie”, se arată într-un răspuns transmis de CJ Sibiu pentru cititorii Turnul Sfatului.

Doar că sensul giratoriu nu avea cum să fie autorizat de către Primăria Cisnădie, din moment ce terenul pe care a fost amenajat se află în intravilanul municipiului Sibiu. Acest lucru rezultă inclusiv din hotărârea de luna trecută, prin care CJ Sibiu a acceptat sub formă de donație terenul pe care a fost construită girația. Documentele care stau la baza donației arată clar că sensul giratoriu a fost construit pe un ”imobil teren (...) situat administrativ în intravilanul municipiului Sibiu, județul Sibiu”.

De altfel, sensul giratoriu în discuție a fost prevăzut în Planul urbanistic zonal adoptat de către Consiliul local Sibiu în primăvara anului trecut pentru construirea unui hipermarket Kaufland. În baza acestui PUZ, Primăria Sibiu a emis autorizația pentru construirea noul magazin, inclusiv amenajarea acceselor rutiere, luna trecută. Când sensul giratoriu era demult construit.

”Înțeleg. Într-o astfel de situație, în care un proiect se întinde pe teritoriile administrative ale mai multor localități, autorizația de construire trebuia emisă de către Consiliul Județean”, a explicat pentru cititorii Turnul Sfatului arhitectul șef al unui mare municipiu din România.

De la început era proiectat dezaxat

Sensul giratoriu a devenit subiect de discuție după ce a fost dat în folosință, generând confuzie în rândul mai multor șoferi ca urmare a modului în care a fost amplasat. ”Amenajarea de sensuri giratorii în afara axului drumului este o practică întâlnită și în alte părți”, a mai arătat pentru cititorii Turnul Sfatului arhitectul șef căruia i-a fost promisă confidențialitatea. Chiar pe una din cele mai circulate artere ale Sibiului se află un astfel de sens giratoriu amenajat în afara axului drumului: este vorba de cel amenajat la intersecția dintre șoseaua Alba Iulia și străzile Morilor și Turismului.

În cazul de față, reprezentanții CJ Sibiu arată că giratoriul a apărut la solicitarea celor de la Kaufland, care pe lângă donarea terenului necesar au și suportat toate cheltuielile implicate. ”Sensul giratoriu de la km 1+340, de pe DJ 106 C Sibiu- Cisnădie a fost introdus în proiect la solicitarea societății Kaufland România pentru fluidizarea traficului la intrarea și ieșirea autovehiculelor clienților din parcarea magazinului, precum și a mașinilor de marfă care asigură aprovizionarea. Acesta a fost amplasat cu respectarea normelor tehnice și a condițiilor de siguranță față de construcțiile existente în zona de amplasare a acestuia”.

Din proiectul depus în 2020 la Primăria Cisnădie apărea deja sensul giratoriu în discuție

Ca urmare a acestei solicitări, sensul giratoriu a fost inclus de la bun început în dosarul de autorizare depus la Primăria Cisnădie (deși aceasta nu avea competențe în acest caz).

Noi elemente de presemnalizare

”Modernizarea DJ 106C Sibiu - Cisnădie tronson cuprins intre  km 1+176 - km 4+350 în vederea asigurării fluidizării circulației în zonă și relocare utilități este unul dintre cele mai complexe proiecte derulate de către Consiliul Județean Sibiu. Prin această investiție se urmărește extinderea infrastructurii de drum pentru a răspunde traficului intens rezultat în urma dezvoltării Cartierului Arhitecților. Soluția extinderii și amenajării sensurilor giratorii de pe DJ 106 C  Sibiu – Cisnădie a fost identificată de către proiectanții de specialitate care au luat în calcul studiile tehnice de specialitate, avizele eliberate de instituțiile abilitate, constrângerile date de existența rețelelor de utilități (în special de rețeaua electrică de înaltă tensiune și a rețelei de alimentare cu apă potabilă a municipiului Sibiu), configurația terenului și condițiile impuse pentru respectarea zonei de siguranță a construcțiilor existente (clădiri de locuit, parcări, etc). Lucrările sunt în curs de finalizare iar la încheierea acestora întreg tronsonul de drum modernizat va beneficia de o semnalizare eficientă pentru a asigura fluidizare și siguranță în trafic”, răspund reprezentanții CJ Sibiu întrebați cum comentează contextul peiorativ în care mass-media națională a relatat despre ”giratoriul dezaxat”.

Autoritățile promit elemente suplimentare de presemnalizare

Soluția aleasă, mai arată autoritățile județene, este avizată de Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu. Iar polițiștii au stabilit împreună cu reprezentanții CJ Sibiu să suplimenteze elementele de presemnalizare a girației.

”Pentru a nu crea disfuncționalități în desfășurarea circulației rutiere se vor monta butoni reflectorizanți în sensul giratoriu pentru dirijarea circulație în condiții de siguranță pe timpul nopții, iar alveolele de la intrare și ieșire din sensul giratoriu vor fi semnalizate cu stâlpi reflectorizanți. De asemenea, Consiliul Județean Sibiu are în vedere montarea unor stâlpi de iluminat pentru creștea vizibilității pe timpul nopții la intrarea/ieșirea din sens și montarea unui calmator de viteză în dreptul trecerii de pietoni pe sensul de intrare în municipiu Sibiu”, se mai arată în răspunsul CJ.

Termenul de finalizare al lucrărilor de lărgire a DJ 106C este 27 mai 2022.

Citește și Poliția Sibiu, despre redeschiderea giratoriului de la intrarea în Arhitecților: „Disfuncționalitățile au fost înlăturate”

 

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

22 comentarii

Kukuruku

Acum 5 zile

Nu le-a trecut prin gandirea lor simpla ca granita Sibiu-Cisnadie e complicata acolo, desi tot auzi de chestia asta. Dar nu s-au gandit sa verifice, saracii.
Raspunde

Emil

Acum 4 zile

Totul e premeditat, Întâi Guvernul a primit ordin sa desființeze ISC teritorial care nu era sub talpa CJ si Primăriei pentru a putea construi ilegal. Inspectorii locali sunt transferați de la Urbanism la ISC local pentru a-si camufla falsurile si ilegalitățile dezvoltatorilor imobiliari ce alimentează cu bani politicienii si magistrații corupți. Orban a confirmat ca vicleanul Iohannis nu e străin de rețeaua criminala.
Raspunde

Conflict de interese

Acum 4 zile

Nu chiar. Se desfinteaza ISC regional ca sa creasca nr de posturi la local. Tocmai ca sa verifice mai mult. De ce nu te sngajezi!? Ca nu se prezenta nimeni la concurs
Raspunde

Emil

Acum 3 zile

Inveti pe Racovita sa traga cu arcul...Nu mai aveau încredere in teritorial si au cerut Guvernului sa se autoverifice singuri.
Raspunde

Ion

Acum 5 zile

Cat de incompetenti pot fi angajatii din primarii si CJ !! Si cat de bina platiti sunt ! asta e o mizerie fara seaman .
Raspunde

Jiji Berbecali

Acum 5 zile

La fel cum si cartierul arhitectilor este cum este , giratoriul nu putea face exceptie! Da pe dinafara cultura acumulata de la atatea festivaluri din oras.
Raspunde

Asta-i Romania

Acum 5 zile

Daca un amarat construiește un "coteț" fara autorizație, in secunda doi vine statul român cu armata de buldozere și alte "organe competente" și îl demolează. Acum că același stat român a construit o aberație de giratoriu fără autorizație ce se întâmplă.....????
Raspunde

CX

Acum 5 zile

Ce sa se intample? Se dau prime si excursii in Dubai.
Raspunde

DB

Acum 5 zile

responsabilii vor fi decoraţi de KWJ
Raspunde

Florescu

Acum 5 zile

Exista o varianta, ar trebui demolate cele 2 blocuri de locuinte si atunci nu mai este descentrat. Locatarii vor fi tratati ca sinistrati. Si acelea sunt construite probabil fara autorizatii. Stima.
Raspunde

Emil

Acum 4 zile

Mafiotii institutionali au devenit experti in acte criminale si distrugeri. Cand sunt scosi la lumina cu acte falsificate, distrug dosare, arhive, documente, etc, si spun ca nu exista si nu s-a cerut aviz/autorizatie.
Raspunde

Ne conduc habarnistii

Acum 5 zile

Autorizatia largirii drumului la 3 benzi, este datata inainte de autorizatia realizarii sensului giratoriu. Deci vorbim de 2 proiecte distincte. Restul e cancan.
Raspunde

Xxx

Acum 5 zile

Oare mai era nevoie și de asta pt a arata bătaia de joc cu care sunt tratați cetățenii de către autoritățile locale???? Da pt asfaltările noi la care 90/ din gurile de canal nu sint la nivelul asfaltului exista ...autorizație care să permită asta? Da oare nu azi au trecut 5 zile termenul pt demolarea construcției coloraților...? Deci încă odată ...bătăi de joc pt cine vrea sa respecte legile și....îngăduință pt cine le încalcă!!! Oare daca în locul giratoriului se apuca unul ( om alb...că dacă nu ..era permis din cauza de...antirasism)un garaj ...un strat de flori...etc oare cam cît dura demolarea și care erau amenzile???? Și ar fi atitea de comentat dar deja... chiar vorbim singuri! Nu mai are rost.!!!
Raspunde

Emil

Acum 5 zile

Si va mirati de ce mafiotii din constructii ce opereaza fara avize si autorizatii in tara si-au mutat sediile in Sibiu.
Raspunde

Mad

Acum 4 zile

Incompetența de la vârful conducerii Consiliului Județean a atins cote alarmante.
Raspunde

Emil

Acum 4 zile

A construi fără avize/autorizație constituie fapte criminale ce pun in pericol securitatea circulației, nu incompetenta.
Raspunde

Octavian

Acum 4 zile

Așa i țara,orașul ,satul ...plină de dezaxați ,incompetenți în multe domenii cheie unde trebuie luate decizii importante,de asta și suntem la ora actuală așa cum suntem.Apropos cui trebuie adresată o întrebare, oare la ieșirea din Sibiu spre Șelimbăr la intersecția aceea mare cu Semaforului,Rahovei ,Milea,zona aceea mare,de ce nu se poate amenaja un sens giratoriu??? Mă gândesc că zona permite un sens ca lumea,nedezaxat,și s ar evita Semafoarele acelea aglomerate..!? Iar în cartierul ȘTRAND ,Str.Ștrandului pe când să ne așteptăm la terminarea,finalizarea lucrărilor a celor de la Electro-con,stâlpi de iluminat pe alei care mișcă?nefixați în beton?!corpuri de iluminat care nu ard?! etc.zona blocurilor 12,14,16 ,am tot dat telefoane,sesizări ....promisiuni și nimic finalizat!!!
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 4 zile

Dl Deleanu,Inspectia in Constructii ce parere are?Stiau,nu stiau?
Raspunde

EU

Acum 4 zile

Aceeasi parere buna pe care o are despre ce si cum s-a construit in tot cartierul, cum s-au emis autorizatiile de construire, cum s-au respectat documentatiile de urbanism aprobate conform legii ( PUG, PUZ). Cine este proiectantul acestui sens giratoriu?
Raspunde

Sibian

Acum 4 zile

SIMPLU, acest sens giratoriu reflecta 100% modul in care colaboreaza cele 3 institutii Cj Sibiu, Primaria Cisnadie si Primaria Mun Sibiu . Sa nu mai zic ca orice lucrare care se executa pe un drum public, pe raza unui oras, cu atat mai mult pe un drum judetean se executa DOAR PE BAZA UNUI PROIECT AVIZAT de catre Politia Circulatie . Se poate trage cocluzia ! Din cate imi amintesc acel sens a mai fost amenajat o data, pentru ca era construit ca o movila in mijloc, mai este amplasat si sub o linie electrica daca te uiti mai bine(nu stiu daca este bine). Am fost in zona din directia Sibiu-spre Cisnadie si ca sa intru pe str.Liviu Ciulei (prima dupa acel peco) si apoi sa ies din cartier sa merg spre Cisnadie era sa ma "sifoneze" atat la iesire din acel sens cat si la intrare. HAOS. Cu mintea mea de frizer, consider ca acel sens giratoriu trebuie amplasat logic in mijlocul drumului judetean. Bani cheltuiti.... !
Raspunde

Presedintă CJ

Acum 4 zile

Din nou, măreața Daniela lovește! Păi doamna nu locuiește în favelă, are penthouse în Piața Prahova, cadou de la mărjinenii NSA și Domnariu...
Raspunde

Anusca Romulus

Acum 4 zile

Trei sensuri giratorii?Pe cel din mijloc, cine intră și iese? L-ați plasat chiar în dreptul unei străzi private.PERFORMANT ...NU?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus