Joi,
23.03.2023
Cer Senin
Acum
3°C

Bursele de merit pentru elevii din Turnu Roșu: De la 250 de lei, scăzute la 200 și urcate, azi, la 400. Primarul: ”M-au dezinformat secretarul primăriei și contabilul școlii”

Bursele de merit pentru elevii din Turnu Roșu: De la 250 de lei, scăzute la 200 și urcate, azi, la 400. Primarul: ”M-au dezinformat secretarul primăriei și contabilul școlii”

Consiliul Local Turnu Roșu a stabilit la interval de câteva zile scăderea burselor de merit pentru elevii din comună cu 50 de lei, iar apoi a revenit și a crescut cu încă 150 de lei, față de cât era inițial.

Răsturnarea de situație s-a petrecut în urma intervenției pe Facebook a unui consilier local USR, care a dat vina pe primărie că face economie la buget pe seama celor trei elevi premianți ai localității. De cealaltă parte, primarul localității dă vina pe secretarul primăriei și pe contabilul școlii, acuzându-i că l-au informat greșit.

”Credeți că merită să luăm bani din bursele copiilor să facem economie?”

Andreea Anghel, consilier local USR, este cea care a semnalat faptul că există un proiect de hotărâre pe ordinea de zi a ședinței de consiliu din luna mai prin care se dorește scăderea burselor de merit de la 250 de lei, la 200.

”Pentru primar şi o parte din Consiliul Local Turnu Roșu nu e importantă performanța nici rezultatele copiilor la învățătură. Cum încurajezi copiii să învețe? Cum îi recompensezi pe cei cu merite deosebite și medii mari?

Am reușit cu greu să stabilim cuantumul unei burse de merit la 250 lei în februarie 2022, pentru medii între 9.50 – 10!

Astăzi, 10 mai 2022, am fost convocați în ședință de îndată să reanalizăm situația și ni s-a propus să coborâm bursa de merit la 200 lei.

Nu am fost de acord cu această scădere care duce la demotivarea copiilor. Sunt trei copii – trei burse în tot semestrul! Adică o economie de 150 lei/lună la bugetul local.

Credeți că merită să luăm bani din bursele copiilor să facem economie?

Eu nu cred. Eu cred că în copii trebuie să investim cel mai mult, să îi încurajăm să studieze, să se simtă apreciați. Dumneavoastră ce ziceți, stimați cetățeni?”, se întreba consiliera pe pagina ei de Facebook.

A revenit apoi precizând că propunerea lor de a nu se scădea bursa nu a fost luată în calcul de restul consilierilor. ”Propunerea noastră și a d-nei viceprimar nu a trecut, prin urmare, bursele de merit au fost diminuate de la 250 la 200 de lei”, a completat Andreea Anghel.

Primarul Stelian Istrate: ”Au zis că e conform legii, am semnat. Mă opun eu legii? Ei sunt specialiști acolo, ei au decis”

Primarul comunei Turnu Roșu, Stelian Istrate, spune că decizia de a se reduce cu 50 de lei bursele de merit ale elevilor din comună nu-i aparține.

”Atâtea minciuni, atâtea dezinformări, așa ceva nu am mai pomenit. Mă tot sună lumea pentru bursele ăstea, de n-am mai răspuns la numere de telefon necunoscute. Astăzi am avut ședință de Consiliu Local și am decis majorarea burselor de merit la 400 de lei. Gata! Vă spun cum a fost, așa să și scrieți: am fost dezinformat de secretarul primăriei și de contabilul de la școală. Au avut ședință la școală, eu nu am participat, pentru că am avut treabă la Sibiu. Acolo, la ședință, au decis să scadă bursele de la 250 de lei, la 200. Au zis că e conform legii, am semnat. Mă opun eu legii? Ei sunt specialiști acolo, ei au decis. Totul e o dezinformare, de la un capăt la celălalt. Am vrut să sun la ministru, pentru că ne cunoaștem de multă vreme. Acum am decis mărirea burselor la 400 de lei, s-a încheiat povestea”, spune primarul.

Dă vina și pe USR pentru scandalul pornit în comunitate și îi acuză că vin doar cu comentarii, fără să vină până acum cu niciun proiect de hotărâre.

”USR nu a depus un singur proiect de când sunt în Consiliul Local Turnu Roșu. Unul singur. Le-am zis, haideți voi cu o propunere dacă ce zicem noi nu e niciodată bine. Haideți, propuneți voi ceva, măcar o dată. Veniți cu un proiect, măcar”, le-a transmis Istrate.

În anul 2020 erau în Turnu Roșu 396 de elevi, dintre care 109 în învățământul primar, 82 în învățământul gimnazial și 52 în învățământul profesional.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Mihai

Acum 10 luni

Bursele nasc analfabeti functionali
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus