Luni,
16.05.2022
Acum
0°C

Trei foşti preşedinţi ai Ucrainei fac apel către comunitatea internaţională pentru a salva civilii şi soldaţii din Mariupol

Trei foşti preşedinţi ai Ucrainei fac apel către comunitatea internaţională pentru a salva civilii şi soldaţii din Mariupol

Trei foşti preşedinţi ai Ucrainei, Leonid Kucima, Viktor Iuşcenko şi Petro Poroşenko, au lansat vineri un apel către comunitatea internaţională pentru a salva civilii şi soldaţii baricadaţi în tunelurile combinatului siderurgic Azovstal, din oraşul asediat Mariupol, calificând atacurile forţelor ruse împotriva oţelăriei drept o "tentativă de răzbunare sângeroasă", potrivit Agerpres.

„Noi, Leonid Kucima, Viktor Iuşcenko şi Petro Poroşenko - al doilea, al treilea şi al cincilea preşedinte al Ucrainei -, ne adresăm liderilor lumii, statelor membre ale Uniunii Europene, SUA şi Canadei, Chinei, Turciei şi altor state, precum şi ONU", se menţionează în primele rânduri ale acestui apel.

Cei trei foşti preşedinţi cer „ajutor pentru autorităţile ucrainene prin toate resursele diplomatice disponibile pentru a salva vieţile civililor şi soldaţilor ucraineni pe care Rusia încearcă să-i elimine din ordinul (preşedintelui rus Vladimir) Putin, cu metode barbare în incinta oţelăriei Azovstal".

Într-un mesaj difuzat pe pagina sa de Facebook de către Poroşenko, citat de Unian, foştii preşedinţi subliniază că "brutalitatea şocantă" a trupelor ruse nu are niciun sens militar.

Ei mai spun că Mariupolul, unde se află combinatul Azovstal, a fost aproape complet distrus de bombardamentele şi atacurile armatei ruse, "care încearcă acum să-şi ascundă urmele crimelor".

Cei trei declară că batalionul Azov, care apără combinatul, puşcaşii marini şi grănicerii ucraineni "au făcut deja istorie, pentru că isprăvile lor militare sunt fără precedent", dar, adaugă ei, acum nu mai este "o bătălie egală sau inegală".

"Sub ochii întregii lumi are loc o încercare de răzbunare sângeroasă şi de masacrare din partea ruşilor împotriva celor care, deşi încercuiţi, i-au învins în spirit şi voinţă", subliniază cei trei foşti preşedinţi ucraineni.

Preşedintele Volodimir Zelenski declarase anterior că Kievul lucrează la a doua etapă a evacuării pentru salvarea medicilor şi a răniţilor de la Azovstal. De asemenea, Garda Naţională a Ucrainei anunţase pregătirea unei proceduri de extracţie a apărătorilor oraşului, notează Unian.

Săptămâna trecută, aproximativ 500 de civili au fost evacuaţi de la Azovstal sub egida ONU şi a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), potrivit Kievului, mai scriu cei de la Agerpres.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Codru

Acum 1 zi

Au avut si au tot timpul sa se predea..... de ce vor sa fie evacuati ? Poate pentru ca sunt agenti si soldati NATO ?.... altfel nu pote fi. Alta marsavie a globalistilor.... n-o sa-i scoata nimeni de acolo si vom afla adevarul in curand.
Raspunde

@codru aka ivan ivanovici mujicul mincinos

Acum 14 ore

mda, ar trebui sa se astepte ca rusii sa respecte conventia de la Geneva ? sa se predea celor care violeaza fete de 12 ani, ucid copii si bombardeaza spitale ? vor sa fie evacuati doar cei raniti care nu mai pot lupta.
romanii stiu cate parale face orice promisiune a rusilor. in Romania rus e egal cu hot si criminal de multe generatii si va fi la fel de acum incolo pentru toata Europa.
ne-am obisnuit cu minciunile mujicilor care ar zice orice sa-si justifice barbarismele. "agenturili straine", "globalistii", rusii se dau mari crestini cand ei bombardeaza in zi de Pasti un popor crestin pe care il numeau frate si acum precum nazistii sustin ca ucrainienii de fapt nu exista ca popor si tara si trebuie sa dispara ! si mai si aduc teroristi sirieni, libieni si ISIS sa lupte pentru ei ca armata rusa e praf si nu fac fata ucrainienilor. pai nu e nevoie de tot NATO, Polonia sau Anglia sunt de-ajuns sa stearga pe jos cu barbarii mujici.
va fi sarbatoare cand china va "derusifica" Siberia pe modelul inventat de rusi, in interesul zecilor de milioane de chinezi care traiesc deja acolo ! rusii vor veni in genunchi la NATO sa ii salveze si vor culege ce au semanat !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus