Duminică,
26.06.2022
Cer Senin
Acum
20°C

Decebal Todăriță, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean, și-a lansat cel de-al doilea volum de poezii

Decebal Todăriță, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean, și-a lansat cel de-al doilea volum de poezii

„Mutivers”, cel de-al doilea volum al poetului și purtătorului de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență din Sibiu, Decebal Todăriță, a fost lansat marți, 17 mai, în cadrul unui eveniment organizat în foaierul Bibliotecii Astra din Sibiu. Alături de Decebal au fost prieteni, membrii ai familiei și invitați speciali. Despre carte au vorbit scriitorul și profesorul Ovidiu Ivancu și poetul și criticul literar Savu Popa. Ambii consideră volumul o ajungere la maturitate a poetului, o radiografie a societății, dar și o redescoperire a poetului prin diferite trăiri ale etapelor vieții.  

Marți, 17 mai, de la ora 18.30, în foaierul Bibliotecii Astra din Sibiu a avut loc lansarea celui de-al doilea volum de poezii semnat de Decebal Todăriță, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean. După ce a publicat „Vise presate”, Decebal a lucrat la cel de-al doilea volum de versuri despre care spune că-și dorește ca cititorul să-l perceapă ca pe proprii trăiri, idei, întrebări, angoase, visuri, neliniști sau speranțe. La lansare i-au fost aproape prietenii, familia și câțiva invitați speciali. Printre aceștia s-au numărat și profesorul Ovidiu Ivancu și poetul și criticul literar Savu Popa care au vorbit despre carte.

Decebal Todarita

Ovidiu Ivancu a participat la eveniment pe o platformă online, acesta fiind în Lituania. Scriitorul consideră că Decebal a ajuns la o maturitate poetică pe care a transpus-o cu succes în volumul „Multivers”.

„Cred că Decebal Todăriță a ajuns la o vârstă a maturității poetice, pentru că în acest volum de versuri veți regăsi texte în care poetul privește în spate cu o anumită detașare, cu o anumită nostalgie și cu o anumită nevoie de a fixa niște repere. Volumul se intitulează „Multivers” și mi-a plăcut foarte mult acest titlu, de asemenea și ilustrația de pe copertă. Nu este vorba, așa cum ar putea sugera la o primă vedere acest titlu, despre o trimitere la spații îndepărtate sau despre o trimitere la SF, să spunem. Este vorba despre multivers în sensul în care fiecare dintre noi, ajuns la o anumită vârstă a maturității, ascunde de fapt mai multe eu-ri. Noi suntem, de fapt, o sumă de eu-ri pe care le tot asimilăm pe parcursul vieții și vine un moment în existența noastră când va trebui să găsim o formulă și să acomodăm, să punem împreună aceste eu-ri diferite care ne reprezintă pe noi în diferite etape sau ipostaze ale existenței noastre. Eu așa am citit acest volum. L-am citit în cheia unei încercări de adunare, de readunare a eu-rilor și a unei încercări de recompunere a unei imagini complete a omului Decebal Todăriță, la vârsta pe care o are acum, o vârstă a maturității”, a spus Ovidiu Ivancu.

Decebal Todarita

Poetul și criticul literar Savu Popa spune că l-a descoperit de curând pe Decebal și că a fost fascinat de faptul că este și purtător de cuvânt. La volumul de poezii, printre aprecieri, criticul literar subliniază naturalețea limbajului folosit.

„Prima dată m-a fascinat la Decebal faptul că este un putător de cuvânt. A purta cuvântul nu e tocmai un lucru la îndemâna oricui. Sigur, purtăm cuvinte în viața de zi cu zi, le purtăm în direcții sau sensuri uneori tenebroase, alteori în sensuri cât se poate de spectaculare. Iată că, după cum am spus și după lectura celuilalt volum, Vise presate, Decebal poartă cuvântul și prin aceste zone ale unei societăți care, iată, își poate schimba și de atâtea ori își schimbă fața, își schimbă prefața și nu de puține ori își schimbă și drumul, calea. (...) Decebal este un călător în cotidian și chiar ce se observă și în versul lui un limbaj natural, franc, un limbaj care te apropie de poezie pur și simplu”, a spus și Savu Popa.

Decebal Todarita

După ce și-a ascultat invitații Decebal și-a recunoscut emoțiile și a mulțumit tuturor celor care l-au sprijinit în realizarea volumului.

„De regulă, în calitate de comunicator nu am emoții atunci când transmit informația către public pe diferite suporturi, dar în seara asta contextul este cu totul altul pentru că vorbesc despre mine și cartea mea și atunci lucrurile se schimbă radical. În primul caz este vorba despre o comunicare instituțională, o comunicare rece, iar în acest caz implicarea personală este mult mai mare, pentru că vorbim despre oameni, despre trăiri, despre cărți, despre suflete și chiar dacă este un clișeu eu cred că au suflet cărțile. De ce au suflet? Între coperți este sufletul autorului, este sufletul tuturor celor care au lucrat la cartea respectivă, editor, tipograf, cei care scriu prefața, cei care comentează și, treptat, cartea respectivă captează suflete de cititor. Fiecare cititor își lasă acolo o parte de suflet. Deci, o carte este un fel de colecționar de suflete. De aceea mi-e destul de greu să vorbesc despre propria mea carte, pentru că am emoții fie că sunt vizibile, fie că nu”, spune Decebal.

Volumul „Multivers” a fost publicat de Editura Eikon. Designul copertei a fost realizat de Darius Dragoi. De asemenea, cartea cuprinde și 13 iustrații create și desenate de Iulia Cruceru. V-a putea fi găsită, în curând, în mai multe librării din țară, atât fizic cât și online, precum și pe site-ul editurii Eikon.

Decebal Todarita

Decebal Todarita

Decebal Todarita

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Cristi

Acum 1 lună

Bravo!
Raspunde

TM

Acum 1 lună

Felicitari.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus