În timp ce autorități precum cele din municipiul Sibiu cheltuie bani grei să coboare cablurile în subteran, Consiliul Județean Sibiu a autorizat plantarea unui șir lung de stâlpi din beton pe marginea drumului Sibiu - Agnita, de care să fie atârnată fibra optică.
Lucrările au început de câteva zile în diferite zone ale Văii Hârtibaciului, una din cele mai nepoluate arealuri ale județului, motiv pentru care mare parte a fost și declarată drept sit Natura 2000. Apariția stâlpilor din beton la marginea drumului a deranjat mai întâi șoferii. ”În alte părți s-au tăiat plopii de la marginea drumului, pentru a mai reduce din pericole în caz de accidente, aici văd că plantează stâlpi din beton ca să fim siguri de deznodământ. Oare oamenii ăștia nu au auzit de cabluri pozate subteran? În plus, asta era una dintre cele mai sălbatice zone ale județului. Ia veniți să vedeți cum arată acum”, este reacția unui șofer care a transmis câteva fotografii pentru cititorii Turnul Sfatului.
A doua reacție a venit din partea reprezentanților Asociației Prietenii Mocăniței. Aceștia au dat publicității și fotografii cu porțiuni ale drumului Sibiu – Agnita înainte și după plantarea stâlpilor. ”Valea Hârtibaciului - sau Valea Verde, cum era promovată de Consiliul Județean Sibiu - este urâțită în aceste zile cu stâlpi din beton plasați pe marginea drumului județean DJ106 Sibiu - Agnita. Și se montează pe laterala sudică a drumului, adică în partea unde până mai ieri trecătorii se puteau delecta cu priveliști naturale deosebite”, scriu reprezentanții Asociației.
Înainte și acum. Care imagine vi se pare mai ”europeană”, după cum se laudă instituția CJ Sibiu că transformă județul? Sursa imaginilor: Facebook / Asociația Prietenii Mocăniței
Mai mult, la fel ca și șoferul care ne-a trimis pozele inițiale, și reprezentanții Asociației Prietenii Mocăniței arată că în zonă există un șir de stâlpi de lemn, care au alt aliniament decât cel stradal și care sunt mult mai bine integrați în peisaj. Dar care nu au fost luați în calcul. ”Este păcat că se permit astfel de practici într-o zonă de protecție Natura 2000, că se distrug peisajele naturale care atrag mii de turiști în fiecare an, cu atât mai mult cu cât rețeaua de stâlpi din lemn a mocăniței, mult mai bine integrată în peisajul natural al văii și care face parte din acesta de zeci de ani, stă nefolosită. Turiști, pregătiți-vă de poze cu stâlpi din beton atunci când veți încerca să surprindeți peisajele, păsările sau mocănița văii Hârtibaciului!”, se arată revoltați reprezentanții Asociației Prietenii Mocăniței, pe pagina lor de Facebook.
Ei se întreabă dacă lucrarea de plantare a stâlpilor din beton este avizată de Direcția de Cultură Sibiu, având în vedere apropierea de linia mocăniței, care este clasată drept monument istoric.
Cu autorizație de la CJ Sibiu. Și din fonduri europene
Stâlpii din beton aflați în curs de plantare pe marginea drumului județean către Agnita sunt plătiți din fonduri europene accesate de o societate din comuna Voluntari, județul Ilfov – Invite Systems SRL, societate care activează în domeniul comunicațiilor. Potrivit site-ului de prezentare, cei de la Invite Systems SRL au accesat mai multe finanțări europene nerambursabile pentru amenajarea infrastructurii de acces la internet de mare viteză în mai multe zone rurale din țară (Arad, Bihor, Călărași, Ialomița, Sibiu, Iași etc).
”Proiectul va fii implementat în localitățile Alţîna, Chirpăr, Hoghilag, Iacobeni, Laslea, Ludoş, Marpod, Nocrich, Păuca și Şeica Mare din județul Sibiu, pe o perioadă de 36 de luni”, scriu cei de la Invite Systems pe site-ul lor despre proiectul implementat în județul Sibiu.
Și pentru care, cel puțin în zona Nocrich – Hosman, unde au apărut stâlpii din beton, autorizația a fost emisă de Consiliul Județean Sibiu. În data de 11 octombrie 2021, sub numărul 121, după cum au arătat reprezentanții firmei de construcții care execută lucrarea, estimată la 413.000 de lei.
Ulterior publicării acestui articol, reprezentanții CJ Sibiu au transmis un drept la replică. Acesta poate fi citit aici
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: autorizatie consiliul judetean , invite systems , stalpi beton sibiu agnita , stalpi sibiu agnita , Asociatia Prietenii Mocanitei
Vizualizari: 3088
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Emil
Acum 6 ore
Cardiolog
Acum 6 ore
Nadia
Acum 7 ore
Dr Who Han :)
Acum 7 ore
Emil