Joi,
23.03.2023
Cer Senin
Acum
3°C

Cu autorizație de la CJ Sibiu, în sit Natura 2000: se plantează stâlpi de beton pe marginea drumului către Agnita. Din fonduri europene

Cu autorizație de la CJ Sibiu, în sit Natura 2000: se plantează stâlpi de beton pe marginea drumului către Agnita. Din fonduri europene

În timp ce autorități precum cele din municipiul Sibiu cheltuie bani grei să coboare cablurile în subteran, Consiliul Județean Sibiu a autorizat plantarea unui șir lung de stâlpi din beton pe marginea drumului Sibiu - Agnita, de care să fie atârnată fibra optică.

Lucrările au început de câteva zile în diferite zone ale Văii Hârtibaciului, una din cele mai nepoluate arealuri ale județului, motiv pentru care mare parte a fost și declarată drept sit Natura 2000. Apariția stâlpilor din beton la marginea drumului a deranjat mai întâi șoferii. ”În alte părți s-au tăiat plopii de la marginea drumului, pentru a mai reduce din pericole în caz de accidente, aici văd că plantează stâlpi din beton ca să fim siguri de deznodământ. Oare oamenii ăștia nu au auzit de cabluri pozate subteran? În plus, asta era una dintre cele mai sălbatice zone ale județului. Ia veniți să vedeți cum arată acum”, este reacția unui șofer care a transmis câteva fotografii pentru cititorii Turnul Sfatului.

A doua reacție a venit din partea reprezentanților Asociației Prietenii Mocăniței. Aceștia au dat publicității și fotografii cu porțiuni ale drumului Sibiu – Agnita înainte și după plantarea stâlpilor. ”Valea Hârtibaciului - sau Valea Verde, cum era promovată de Consiliul Județean Sibiu - este urâțită în aceste zile cu stâlpi din beton plasați pe marginea drumului județean DJ106 Sibiu - Agnita. Și se montează pe laterala sudică a drumului, adică în partea unde până mai ieri trecătorii se puteau delecta cu priveliști naturale deosebite”, scriu reprezentanții Asociației.

Înainte și acum. Care imagine vi se pare mai ”europeană”, după cum se laudă instituția CJ Sibiu că transformă județul? Sursa imaginilor: Facebook / Asociația Prietenii Mocăniței

Mai mult, la fel ca și șoferul care ne-a trimis pozele inițiale, și reprezentanții Asociației Prietenii Mocăniței arată că în zonă există un șir de stâlpi de lemn, care au alt aliniament decât cel stradal și care sunt mult mai bine integrați în peisaj. Dar care nu au fost luați în calcul. ”Este păcat că se permit astfel de practici într-o zonă de protecție Natura 2000, că se distrug peisajele naturale care atrag mii de turiști în fiecare an, cu atât mai mult cu cât rețeaua de stâlpi din lemn a mocăniței, mult mai bine integrată în peisajul natural al văii și care face parte din acesta de zeci de ani, stă nefolosită. Turiști, pregătiți-vă de poze cu stâlpi din beton atunci când veți încerca să surprindeți peisajele, păsările sau mocănița văii Hârtibaciului!”, se arată revoltați reprezentanții Asociației Prietenii Mocăniței, pe pagina lor de Facebook.

Ei se întreabă dacă lucrarea de plantare a stâlpilor din beton este avizată de Direcția de Cultură Sibiu, având în vedere apropierea de linia mocăniței, care este clasată drept monument istoric.

Cu autorizație de la CJ Sibiu. Și din fonduri europene

Stâlpii din beton aflați în curs de plantare pe marginea drumului județean către Agnita sunt plătiți din fonduri europene accesate de o societate din comuna Voluntari, județul Ilfov – Invite Systems SRL, societate care activează în domeniul comunicațiilor. Potrivit site-ului de prezentare, cei de la Invite Systems SRL au accesat mai multe finanțări europene nerambursabile pentru amenajarea infrastructurii de acces la internet de mare viteză în mai multe zone rurale din țară (Arad, Bihor, Călărași, Ialomița, Sibiu, Iași etc). 

”Proiectul va fii implementat în localitățile Alţîna, Chirpăr, Hoghilag, Iacobeni, Laslea, Ludoş, Marpod, Nocrich, Păuca și Şeica Mare din județul Sibiu, pe o perioadă de 36 de luni”, scriu cei de la Invite Systems pe site-ul lor despre proiectul implementat în județul Sibiu.

Și pentru care, cel puțin în zona Nocrich – Hosman, unde au apărut stâlpii din beton, autorizația a fost emisă de Consiliul Județean Sibiu. În data de 11 octombrie 2021, sub numărul 121, după cum au arătat reprezentanții firmei de construcții care execută lucrarea, estimată la 413.000 de lei.

Ulterior publicării acestui articol, reprezentanții CJ Sibiu au transmis un drept la replică. Acesta poate fi citit aici

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Toata lumea mai greseste, asta e, ii dau jos dupa control

Acum 10 luni

Mesaj la Minister ca asa raman pozele doar. Si la cei care verifica AC uri si la cei care pazesc ariiile protejate, ca poate nu recunosc ca citesc TS :)
Raspunde

Emil

Acum 10 luni

Banii europeni nu se ingroapa, se spala la vedere.
Raspunde

Dsd

Acum 10 luni

bine ca peste tot in oras si alte zone se impune realizarea in subteran a infrastructurii de utilitati si in rest isi bat joc de natura si de privelisti... Consilul Judetean Sibiu este o cloaca de afaceri interne PNL si PSD in care isi impart banii cetetenilor europeni pentru a-si umple visteriile propii si ale clientelei de partid...
Raspunde

Emil

Acum 10 luni

Romanii sunt hoți deștepți, data viitoare primarul cere bani pentru mutarea cablurilor in subteran.
Raspunde

CJS condus de-o femeie

Acum 10 luni

Oameni fără viziune
Raspunde

Mihai biologu

Acum 10 luni

Eu propun sa se faca un zid de 2 metri in jurul sitului natura 2000 si sa-i dea afara pe nesimtitii care s-au trezit ca locuiesc acolo. Natura trebuie protejata de oameni , nu se mai poate altfel.
Raspunde

Bogdan

Acum 10 luni

groaznic!
Raspunde

Elena Curcean

Acum 10 luni

Mare păcat sa nu-ți pese de o zona atât de valoroasa cum este frumoasa noastră Vale a Hartibaciului! :(
Raspunde

Incredibil

Acum 10 luni

Daca la Sibiu se intampla, cu PNL la putere, cu o asa d- na Presedinte, ce sa mai zici de restul tarii. Ma uit consternat si nu pot sa cred!!!!! E incredibil, iti vine sa urlii!!!! Dar deageaba….
Raspunde

Treboniu Simirian

Acum 10 luni

Sa nu cedam judetul in mainile ciumei rosii! Dragi sibieni, sa sustinem PNL-ul si pe dl. presedinte Iohannis!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus