Duminică,
02.10.2022
Cer Senin
Acum
11°C

Grecia a raportat primul caz suspect de variola maimuţei

Grecia a raportat primul caz suspect de variola maimuţei

Un prim caz suspect de variola maimuţei a fost depistat în Grecia, la un turist englez, a anunţat sâmbătă organismul grec de sănătate publică, scrie Agerpres.

Cetăţeanul englez şi partenera sa de călătorie au fost transferaţi la spital într-o cameră de izolare, a precizat organismul grec într-un comunicat.

Analizele de laborator urmează să confirme acest caz până luni.

Mai multe ţări occidentale, printre care Franţa, Germania, Marea Britanie, Statele Unite, Spania sau Suedia au identificat cazuri.

Variola maimuţei este o boală rară al cărei agent patogen poate fi transmis de la animale la om şi invers.

Simptomele sale seamănă, dar în formă mai puţin severă, cu cele observate în trecut la subiecţii cu variolă: febră, cefalee, dureri musculare, dureri de spate, în primele cinci zile. Apoi apar erupţii cutanate, leziuni, pustule şi în final cruste.

Nu există tratament pentru această boală care de obicei se vindecă spontan şi ale cărei simptome durează între 14 şi 21 de zile.

Cazurile grave apar mai frecvent la copii şi sunt legate de gradul de expunere la virus, de starea de sănătate a pacientului şi de severitatea complicaţiilor.

Potrivit specialiştilor, rata mortalităţii a putut varia enorm, dar a rămas sub 10% în toate cazurile documentate, în principal la copiii mici.

Transmiterea de la om la om poate rezulta din contactul apropiat cu secreţiile infectate ale căilor respiratorii, cu leziuni ale pielii unei persoane infectate sau cu obiecte contaminate recent cu lichide biologice sau materii provenind din leziunile unui pacientului.

Majoritatea celor mai recente cazuri din ţările occidentale au fost în rândul bărbaţilor având relaţii sexuale cu bărbaţi, a declarat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a indicat că doreşte să facă lumină asupra transmiterii virusului, în special în cadrul comunităţii homosexuale., mai scriu cei de la Agerpres. 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus