Luni,
27.06.2022
Parțial Noros
Acum
25°C

ACTUALIZARE: Ferma didactică rămâne în administrația liceului din Dumbrăveni. Au fost șapte voturi pentru și cinci împotrivă

ACTUALIZARE: Ferma didactică rămâne în administrația liceului din Dumbrăveni. Au fost șapte voturi pentru și cinci împotrivă

ACTUALIZARE: Cei 12 membri prezenți ai Consiliului de Administrație al Liceului „Timotei Cipariu” din Dumbrăveni au votat în cadrul unei ședințe, care s-a desfășurat în această seară, propunerea primăriei de a rezilia contractul de concesiune semnat cu Agenția Domeniilor Statului pentru ferma didactică pe care unitatea de învățământ o administrează.

Potrivit consilierului local Isaia Oprișor, membru în Consiliul de Administrație al liceului, cinci dintre membri au votat pentru propunerea Primăriei, șapte au votat împotrivă, iar un membru a absentat. Conform acestui vot, ferma va rămâne în continuare, în administrarea liceului.

„Mă bucur foarte mult că s-a întâmplat așa. Dacă ați veni la Dumbrăveni v-aș duce la fermă să vedeți ce peisaj avem. Numai în Eveția mai vezi așa. Copii se bucură mult de fermă, mai ales că îi avem și pe cei mici de clasă pregătitoare sai de clasa I”, a spus prof. Isaia Oprișor.    

Articol inițial: În Consiliul de Administrație (CA) al Liceului „Timotei Cipariu” din Dumbrăveni, care va avea loc în această seară la ora 17:00 se va supune votului o propunere venită din partea Primăriei Dumbrăveni de a se rezilia contractul de concesiune dintre unitatea de învățământ și Agenția Domeniilor Statului prin care liceul administrează o fermă didactică. Dacă votul va fi favorabil propunerii venite din partea primăriei, liceul, care a avut în trecut profil agricol, va rămâne fără ferma didactică. În județul Sibiu sunt doar două ferme didactice. Una la Dumbrăveni și una la Sibiu care aparține Colegiului Agricol „D.P. Barcianu”.

O situație tensionată aduce pe masa membrilor Consiliului de Administrație al Liceului „Timotei Cipariu” din Dumbrăveni soarta fermei didactice „Poiana”. Terenul pentru ferma agricolă a fost dat de către statul român în anul 1948, iar din anul 2002 a fost semnat un contract de concesiune cu Agenția Domeniilor Statului (ADS) prin care terenul pe care este ferma să intre în administrația liceului timp de 49 de ani fără a se plăti reverența. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, în anul 2014 fosta entitate școlară numită Liceul Agricol „Timotei Cipariu„ Dumbrăveni, care era unul dintre puținele din țară care au avut un profil agrio-industrial nu a mai avut profil zootehnic, păstrând profilul de „mecanic mașini agricole”. În prezent, actuala entitate Liceul „Timotei Cipariu” Dumbrăveni nu mai are nici acest profil, unitatea de învățământ având filieră teoretică (profil umanist - filologie), filieră tehnologică (profil economic – tehnician în activități economice) și învățământ profesional (mecanic auto).

Cu toate acestea, conform unui raport înaintat de conducerea liceului către ISJ Sibiu, se dorește înființarea unei clase de învățământ dual pe profil agricol.

În tot acest timp, ferma didactică a continuat să aparțină liceului și să fie o sursă de venituri proprii pentru școală. În ultimul an, însă, Primăria Dumbrăveni a propus rezilierea contractului cu ADS pe motiv că ferma nu-și mai atinge scopul didactic, liceul nemaiavând profil de specialitate pe de o parte și că veniturile sunt minime în comparație cu cheltuielile pe de altă parte. Astfel, primarul Emil Dârloşan a propus ca în CA să se voteze rezilierea acestui contract. Prima propunere a fost respinsă, însă a revenit cu ea și urmează să fie votată în această seară, de la ora 17.00, moment în care membrii consiliului se reunesc iar.

Ferma are 50 de hectare și 54 de capete de bovine

Prof. Iona Boian, directorul liceului din Dumbrăveni, spune că, dacă votul va fi favorabil propunerii venite din partea primăriei ar fi o mare pierdere pentru liceu din mai multe puncte de vedere.

„În primul rând această fermă înseamnă resurse financiare pe care le-am pierde și mai mult decât atât ferma didactică reprezintă locul în care se desfășoară anumite activități didactice. Am avut în orele de biologie activități acolo. Ferma are aproximativ 50 de hectare de teren și în prezent avem 54 de capete de bovine. O parte dintre ele fac parte din rasa Limousin, o rasă de carne. Avem și utilaje. Pe teren am făcut o investiție de aducere a apei pentru animale. De asemenea, plantăm în fermă porumb, siloz, lucernă, iarbă furajeră. Ne implicăm, curățăm pășunile și o îngrijim. Avem acolo un tehnician și angajații care se ocupă”, spune directorul liceului.

Acesta precizează că investițiile făcute de școală nu pot fi mari și cel mai probabil primarul se gândește că un investitor cu putere financiară ar putea să aducă un plus comunității, însă liceul ar avea de suferit.

„Noi am dat curs propunerii domnului primar, dar m-aș bucura mult ca ferma să rămână în administrarea unității noastre de învățământ. Obținem niște fonduri, care, chiar dacă nu sunt foarte mari, nu le mai cerem de la autoritatea locală. De exemplu, anul trecut am reușit să facem un sistem de închidere centralizată în toată unitatea școlară, am înlocuit o ușă termopan, am făcut câteva investiții și la fermă din acești bani. Nu au fost sume foarte mari, dar sunt câțiva bănuți acolo pe care îi putem folosi, cu acordul Consiliului de Administrație”, mai spune prof. Ioan Boian.

Consilier local: „Am lucrat 40 de ani la această fermă și știu ce vorbesc”

Isaia Oprișor, fost director adjunct al Liceului „Timotei Cipariu”, actual consilier local și membru în consiliul de administrație al unității de învățământ spune că a lucrat timp de 40 de ani în ferma didactică și poate spune cât de importantă este.  

„În primul rând ferma este o sursă de venituri proprii. În al doilea rând ferma este în conservare încă de pe vremea în care eram director adjunct. Atunci, împreună cu d-l Meteș care era director am convenit, cu ISJ-ul și cu toate forurile ca această fermă să fie în conservare, pentru că, până la urmă, învățământul agricol trebuie să se revigoreze. Având această fermă șansele de a regenera învățământul agricol sunt mult mai mari. Contractul de concesiune nu prevede nicăieri că această fermă trebuie să existe doar în momentul în care avem învățământ agricol. Nu este specificat nicăieri. De altfel, foarte multe școli din țara aceasta au câte o bucată de pământ din care mai scot și ei un bănuț. Și în orice caz, anul trecut din ferma aceasta școala a câștigat un venit cu care se pot face lucruri. Se poate face orice achiziție, orice investiție aprobată de consiliul de administrație. Este un ban la îndemâna directorului”, spune consilierul local.

De asemenea, acesta precizează că terenul fiind concesionat de la ADS, aproape lunar noi se transmite un raport însoțit de acte și de fotografii la acenție, iar reacțiile din partea acestora au fost pozitive.

„Chiar au fost încântați pentru că noi am achiziționat un tăuraș pentru prăsilă din rasa Limousin și au fost foarte încântați de achiziție. Nu este o greutate foarte mare pentru școală de a întreține această fermă. Eu am lucrat 40 de ani în acea fermă. În anul 1980 am venit în Dumbrăveni și de atunci în fiecare an, de zeci de ori am mers cu copiii, apoi am avut grijă de ea, deci știu ce vorbesc și pot dovedi”, mai spune prof. Isaia Oprișor.

Primarul desființează idea de fermă didactică

De cealaltă parte a baricadei, primarul orașului Dumbrăveni spune că ferma didactică „Poiana” nu-și mai atinge scopul didactic.  

„Decizia este luată conform contractului. Este clar prevăzut în contractul de concesiune că atât timp cât ferma didactică își atinge scopul, adică, la Liceul Timotei Cipariu figurează specializarea agricultură, zootehnie sau veterinar, bineînțeles că ar fi logic să funcționeze mai departe, dar din moment ce toate aceste specializări au dispărut nu se mai justifică existența ei. Eu am consultat juriștii și foarte bine mi-au catalogat că nu-și mai atinge obiectivul. Nu mai îndeplinește rolul de fermă didactică din moment ce nu mai există specializarea veterinar sau agricultură”, spune primarul.

Acesta precizează că nu este sursă de venit având în vedere faptul că sunt cheltuieli mai mari decât veniturile și precizează că toate cheltuielile de pe fermă au fost trecute pe învățământ. De asemenea, primarul susține ca ADS-ul nu a fost anunțat de faptul că liceul și-a pierdut specializările.

„Îmi pare foarte rău, nu așa se face un buget. Un buget are venituri și cheltuieli, din moment ce dispar cheltuielile, adică, acolo sunt cinci angajați care își iau banii și nu figurează pe cheltuielile de la Poiana Dumbrăveni. Deci, am documente clare, am date concrete care arată că anual ferma merge pe minus cu o sumă undeva la 200 și ceva de mii. Credeți-mă că e departe de mine gândul că aș dori rezilierea contractului. Chiar am fost și am vorbit cu un fost ministru al agriculturii și ne gândeam să o reabilităm, dar am aflat cu stupoare că demersurile pentru continuarea acestui contract nu a fost făcut pentru că Liceul Timotei Cipariu și-a schimbat titulatura de două ori de atunci. În afară de acest fapt, trebuia atenționat ADS-ul că nu mai există specializarea veterinar sau zootehnie, pentru liceul, datorită faptului că era o fermă didactică nu plătea redevența, deci aici au fost, din punct de vedere juridic și o serie de încălcări ale legii”, mai spune Emil Dârloşan.

Edilul subliniază faptul că diferența dintre venituri și cheltuieli este foarte mare, iar acei bani care merg la fermă ar putea fi investiți în ridicarea standardelor educaționale.

„Chiar zilele trecute mă uitam peste buget și credeți-mă, cheltuielile erau undeva la 285 de mii de lei, iar veniturile erau undeva la 57 de mii din subvenție și încă 10 mii venituri proprii. Din punct de vedere matematic este clară situația. De prin 2014, cu tot respectul pe care îl am și pentru domnul director al liceului ferma a căpușat pe undeva sistemul de învățământ. O parte dintre cheltuieli s-au dus către elevi din finanțare PNRR, pentru că așa se finanțează o școală, în afară de finanțările complementare pe care le facem noi. De exemplu, vrem să reabilităm acum patru grădinițe, școli, vrem să reabilităm chiar liceul, avem pe lista de investiții teren sintetic anul acesta. Noi dăm bani, ne zdrobim să ne asigurăm ca sistemul educațional să funcționeze la standarde înalte și eu nu sunt de acord să se scurgă bani în altă parte. M-au rugat să le las de la sfârșitul anului trecut până la începutul lunii februarie un termen în care să reabiliteze ferma, însă trebuie separată de educație, pentru că până acum a funcționat camuflat. Uitați-vă în programă că nu apare Poiana, deci, ea a fost o căpușare mascată a liceului, cu niște cheltuieli despre care nu se merită să mai discutăm. Din punctul meu de vedere dacă ar fi fost liceul agricol și ar funcționa, nu aș fi avut nimic de comentat. Nu vă imaginați cum arată ferma, starea deplorabilă a clădirilor, ce fel de animale sunt acolo, cum e întreținută pășunea respectivă unde deja a crescut pădure. În niciun fel, ferma respectivă nu ar putea îndeplini rolul de fermă didactică”, încheie primarul.   

Ultima parafă va fi pusă de ISJ

Pentru a avea o imagine de ansamblu, reporterul Turnul Sfatului a făcut o solicitare și către ISJ. Astfel, reprezentanții instituției spun că din punct de vedere economic ferma didactică nu este rentabilă. Astfel, precizează că, potrivit ultimei raportări făcute către inspectorat de conducerea liceului, în data de 21 octombrie 2021, ferma agricolă aduce un venit la bugetul unității de învățământ de 10.000 lei anual (din vânzările produselor obținute în fermă) și de 40.000 lei anual (din subvenții de la APIA). Cheltuielile pentru salariile personalului din fermă și pentru întreaga activitate agricolă și zootehnică, ridicându-se la peste 250.000 lei anual.

Pe de altă parte, reprezentanții ISJ spun că, în prezent, activitățile elevilor cercului de Agro-biologie din cadrul Clubului Copiilor Dumbrăveni se desfășoară în cadrul acestei ferme școală. Potrivit lor, terenul pentru ferma agricolă a fost dat de către statul român în anul 1948, ferma fiind modernizată în urma derulării unui proiect PHARE în perioada 2006 – 2007.

Dacă în această seară, membrii Consiliului de Administrație al Liceului „Timotei Cipariu” vor vota pentru rezilierea contractului de concesiune, ultimul cuvânt îl va avea inspectoratul, pentru că după votul membrilor CA, cel al consilierilor locali este nevoie și de acordul Consiliului de Administrație al ISJ cu privire la înstrăinarea fermei.

Foto principală: Facebook Liceul „Timotei Cipariu”

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus