Joi,
28.09.2023
Cer Senin
Acum
10°C

Cum vor autoritățile să promoveze Mărginimea Sibiului. Parteneriat pentru dezvoltarea destinației de ecoturism

Cum vor autoritățile să promoveze Mărginimea Sibiului. Parteneriat pentru dezvoltarea destinației de ecoturism

Localitățile din Mărginimea Sibiului, asociațiile din zonă și Consiliul Județean își doresc să devină parteneri într-un acord care își propune îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare sustenabilă pentru poziționarea județului Sibiu ca destinație verde nr. 1 în România, până în anul 2030.

În ședința de Consiliul Județean care va avea loc joi, 26 mai, consilierii vor avea de votat încheierea unui acord de parteneriat pentru dezvoltarea și promovarea destinației de ecoturism Mărginimea Sibiului.

După cum se arată în hotărârea de Consiliu Județean scopul este acela de a promova „ecoturismul la nivelul județului și al îndeplinirii obiectivelor de dezvoltare sustenabilă pentru poziționarea județului Sibiu ca destinație verde nr. 1 în România, până în anul 2030, precum și în vederea susținerii și valorificării EuroRando 2022 – întâlnirea europeană a drumeților, cel mai important eveniment de natură și cultură, organizat o dată la cinci ani într-o regiunedin Europa, sub patronajul Asociației Europene a Drumeților”.

Turismul – un domeniu prioritar de dezvoltare pentru județul Sibiu

Prin proiectul RAMSAT- Revitalizarea zonelor defavorizate și a zonelor montane prin turism alternativ durabil, proiect finanțat prin programul INTERREG EUROPE 2014-2020, implementat de către Primăria Rășinari, se dorește obținerea certificării de destinație ecoturistică a Mărginimii Sibiului.

În cadrul acestui demers, prin încheierea unui Acord de Parteneriat între Județul Sibiu, U.A.T.-uri din Microregiunea Mărginimea Sibiului (Săliște, Tălmaciu, Cristian, Boița, Gura Rîului, Jina, Orlat, Poiana Sibiului, Poplaca, Rășinari, Rîu Sadului, Sadu și Tilișca), asociații și firme din zonă, se dorește constituirea unui nucleu de parteneriat pentru dezvoltarea și promovarea destinației de ecoturism Mărginimea Sibiului, semnatarii acordului urmând să colaboreze în direcția obținerii acestei certificări. La nucleul inițial vor putea adera, ulterior și alte entități care susțin dezvoltarea destinației de ecoturism Mărginimea Sibiului.

În urma consultărilor cu partenerii locali din societatea civilă şi sectorul public şi privat, organizate de către Primăria Comunei Rășinari, cu sprijinul Asociaţiei de Ecoturism din România(AER), s-a ajuns la concluzia că destinaţia de ecoturism va cuprinde zona Mărginimii Sibiului, respectiv suprafața unităților teritorial administrative: Boița, Cristian, Gura Râului, Jina, Orlat, Poiana Sibiului, Poplaca, Rășinari, Râu Sadului, Sadu, Săliște, Tălmaciu, Tilișca.

Ce își propune acest parteneriat

Viitorii partenerii îşi propun ca Mărginimea Sibiului să obțină statutul oficial de destinaţie de ecoturism, emis de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, prin promovarea valorilor culturale şi naturale ale zonei Mărginimii Sibiului şi dezvoltarea infrastructurii şi a produselor de turism într-un mod responsabil, cu respect şi atenţie faţă de capitalul natural. 

Printre obiectivele parteneriatului se numără următoarele: crearea unei reţele integrate de servicii de ecoturism de calitate la nivelul zonei Mărginimii Sibiului, dezvoltarea durabilă şi promovarea pe plan naţional şi internaţional a zonei Mărginimii Sibiului ca un model de destinaţie de ecoturism, creşterea capacităţii de administrare şi promovare a destinaţiei şi a serviciilor de turism, construirea unei identităţi vizuale a zonei şi realizarea unei comunicări unitare şi integrate către turişti, conservarea şi valorificarea ariilor naturale protejate şi a peisajului tradiţional, îmbunătăţirea infrastructurii turistice la nivelul destinaţiei, etc. Aceste obiective se încadrează în Strategia de Dezvoltare a Destinației de Ecoturism Mărginimea Sibiului. Încheierea Acordului de parteneriat nu implică obligații financiare din partea Județului Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Redactor

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Cristian Sibian

Acum 1 an

Stam bine la capitolul autodefinire.Ecoturism,uraaaa,sa fie asa.Insa toate pensiunile sa se remodeleze cum se spune in articol,' prin promovarea valorilor culturale şi naturale ale zonei Mărginimii Sibiului şi dezvoltarea infrastructurii şi a produselor de turism într-un mod responsabil, cu respect şi atenţie faţă de capitalul natural.' Si acum problema stiuta.Multi(inclusiv din oras) au facut niste 'P+1 'hidoase ,cu nume pompoase,desigur,numai in scopul profitului personal si nu a zonei.Inmaneaza cheile cetelor voioase de grobieni,manelisti care petrec,urla de joi/vineri pana duminica dimineata non-stop pe pseudo-muzica marginitilor minoritari ...Produse locale????Daca ii stii pe cei care mai fac ceva traditional,autentic si aceia putini si mult 'patrunsi'de importanta lor in producerea branzei si a casului prin preturile practicate..Insa,speranta moare ultima.Asa sa se realizeze cum se scrie pt ca ne este destul de rusine cand ne intreaba prietenii veniti in vizita daca manelele care se 'infiripa'prin gard la decibelii corespunzatori nu ne alunga si pasarile cantatoare...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus