După ce medicii de familie au refuzat să distribuie medicamentele de iodură de potasiu, pe motiv că nu și-ar mai face treaba, Ministerul Sănătății a găsit o altă soluție. Un proiect de lege prevede ca aceste medicamente să fie distribuite în farmacii. Nu scapă de responsabilități nici medicii de familie care vor trebui să consulte și pacienții lor, dar vor fi obligați prin lege să consulte și alți pacienți, care nu au medic de familie, pentru a le prescrie o rețetă. Pe baza acesteia oamenii vor putea ridica, gratuit, medicamentul cu iod, recomandat în caz de urgență radiologică sau nucleară.
Citește și: „Cele peste 630.000 de pastile de iod din depozitele DSP nu mai ajung la sibieni”
Ministerul Sănătății a lansat un proiect de lege prin care se stabilește că medicamentele de iodură de potasiu 65 mg comprimate vor fi distribuite populației, în scop preventiv, prin intermediul farmaciilor. Potrivit proiectului, odată ce legea va intra în vigoare DSP-urile vor trebui să predea medicamentele aflate acum în stocurile lor, pe baza unui proces verbal, farmaciilor. Reprezentanții direcției vor stabili cantitatea de medicamente dată unei farmacii.
Și medicii de familie vor avea treabă
Oamenii vor putea merge să ridice aceste medicamente, însă, doar cu o rețetă eliberată de medicul de familie, după un consult, în prealabil.
„Medicul de familie, începând cu prima consultație acordată, inclusiv pentru consultațiile programate, eliberează, ca măsură strict preventivă, prescripția medicală pentru ridicarea din farmacia comunitară a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate pentru pacient, dacă acesta este eligibil. Pentru pacientul minor aflat în evidența proprie, medicul de familie eliberează reprezentantului legal al acestuia, prescripția medicală pe numele pacientului minor. După eliberarea prescripției medicale, medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate se ridică din farmaciile din lista prevăzută la art.1”, se arată în proiectul de lege.
Pot beneficia de medicament și cei care nu au medic de familie
La eliberarea medicamentului farmaciștii se vor asigura că pun la dispoziția pacientului sau a aparținătorului și informațiile privind modul de administrare. De asemenea, se va semna un acord privind administrarea acestui medicament.
În ordin este menționat că de medicament pot beneficia și cei fără medic de familie și copiii.
„Persoanele care nu au medic de familie, respectiv reprezentanții legali ai minorilor care nu au medic de familie se pot prezenta la orice cabinet de medic de familie și completează, în vederea obținerii prescripției, declarația pe propria răspundere prevăzută în anexa nr. 4, în fața medicului de familie”, se arată în proiect.
Direcțiile de Sănătate Publică vor ține evidența împărțirii acestor medicamente pentru că, în primele cinci zile ale fiecărei luni farmaciile vor trimite către instituție situația cu persoanele care au ridicat medicamentul. De asemenea, medicamentul nu poate fi ținut mai mult de șase luni în farmacii. Dacă stocul nu va fi epuizat, medicamentele rămase trebuie redate DSP-ului.
Potrivit proiectului, medicamentul se administrează în doză unică după cum urmează:
Adulţi şi copii cu vârsta peste 12 ani: 2 comprimate (echivalent cu 100 mg iod)
Copii cu vârsta între 3-12 ani: 1 comprimat (echivalent cu 50 mg iod)
Copii cu vârsta între 1 lună - 3 ani: ½ de comprimat (echivalent cu 25 mg iod)
Nou-născuţi (cu vârsta până la 1 lună): ¼ de comprimat (echivalent cu 12,5 mg iod)
Sursa foto: Depositphotos.ro
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: medicamente cu iod date popula , medicamente cu iod , ministerul sanantatii , medici de familie , DSP , farmacii
Vizualizari: 1239
Ultimele comentarii
Acum 44 minute
Emil
Acum 1 oră
Un cititor
Acum 1 oră
S
Acum 1 oră
Alexandru
Acum 2 ore
John Doe